Robotfoci a CeBIT-en

Vértes Judit, 2015. május 8. 15:42

A Newcatle Egyetem robot focicsapata lenyűgöző látványosság volt a CeBIT technológiai konferencián. Az egyetemi Robotika Laboratóriumban fejlesztett csapat több díjat is lenyert a RoboCup bajnokságon, ami a robot-megfelelője a futball világbajnokságnak.

Stephan Chalup, a számítástechnika tudományok és szoftver fejlesztés professzora, a laboratórium vezetője elmondta, hogy 2002 óta van robot focicsapatuk. A jelenlegi modell ember formájú, kétlábú, így működése sokat segít a kutatóknak az emberi test megismerésében.

 

Egy robot futballcsapat létrehozása sok terület fejlesztésére is inspirálóan hat. Minden robot teljesen önálló, saját döntései vannak, tehát olyan szoftvereket fejleszthetnek, melyek később az önállóan működő autókban is használható lesz.


A laboratórium azon is dolgozik, hogy a kifejlesztett játékosok képesek legyenek idősek gondozására – hozzáadva persze egy kis mesterséges érzelmi intelligenciát.

 

A cél, hogy 2050-ben ember méretű robotok játsszák a VB döntőt a  humán csapat ellen.

 

Forrás: Mashable.com

Kulcsszavak: CeBIT robot foci tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38