Nem törlik az adatokat az önkormányzatok

forrás: Prím Online, 2015. május 29. 15:19

Bizalmas adatok maradhatnak az önkormányzatoktól leselejtezett informatikai eszközökön, mivel általában mind a szükséges anyagi erőforrásuk, mind a megfelelő szaktudásuk hiányzik az információbiztonsági törvény előírásainak betartásához.

A Magyar Adatvédelmi és Adatbiztonsági Egyesület (MAVABE) felmérést végzett a Pest megyei önkormányzatok körében, melynek során arra kereste a választ, hogy az egyes hivatalok eleget tesznek-e az információbiztonsági, azaz a 2013. évi L. törvény, illetve az adatvédelmi jogszabályok egyes előírásainak.


Az egyesület elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az önkormányzatok helyesen selejtezik-e le informatikai eszközeiket, és a folyamatot megfelelően dokumentálják-e. A felmérés ezenkívül vizsgálta, hogy a hivatalok rendelkeznek-e adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatokkal, illetve bejelentették-e a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) nyilvántartásába a bejelentésköteles adatkezelési folyamataikat.

 Az eredmények szerint ritka, hogy egy önkormányzat a leselejtezés előtt megfelelően elvégezze az adathordozók adatoktól való fertőtlenítését, és a folyamatot jegyzőkönyvben is dokumentálja. A legtöbben újraformázzák a leselejtezésre kerülő számítógépek merevlemezeit, vagy esetleg újratelepítik azokon az operációs rendszert. Ezek azonban nem megfelelő eljárások, mivel az ilyen merevlemezekről könnyen visszaállíthatóak a korábbi adatok, vagy azoknak legalább egy része.


A szabályozatlansághoz hozzájárul, hogy a felmérésben részt vevő szervezetek kevesebb mint fele rendelkezik megfelelő adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatokkal. A bejelentési kötelezettségnek való megfelelés területén már valamivel jobb a helyzet, az önkormányzatok 56 százaléka vetette nyilvántartásba a NAIH-nál a bejelentésköteles adatkezelési folyamatait.


„Negyvenhárom 10 ezer fő alatti település önkormányzatát kerestük meg Pest megyében, és összesen tizenhat szervezet töltötte ki kérdőívünket. Így az adatok statisztikailag nem tekinthetőek reprezentatívnak, de tapasztalataink szerint sok magyarországi önkormányzatnál nagyon hasonló a helyzet” – emelte ki dr. Pataki Gábor, a MABAVE elnöke a felmérés eredményeiről.

A Lurdy Házban szerdán megtartott konferenciájukon az egyesület, valamint az adatvédelmi vizsgálatokkal foglalkozó L Tender Consulting és a minősített adattörlési megoldásokat gyártó Blancco képviselői arról is beszéltek, hogy az információbiztonsági törvény kötelezetteinek számos logikai védelmi intézkedést kell még meghozniuk ahhoz, hogy megfeleljenek a jogszabály előírásainak.

 


Petrányi-Széll András,
a Blancco kommunikációs vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az adathordozók megfelelő adattörlés nélküli leselejtezése felel az adatvédelmi incidensek jelentős részéért. Ezek az esetek ráadásul sokszor jelentős médiafigyelmet is kapnak, mivel a használt mobiltelefonokról és az adattörlés nélkül szervizbe adott notebookokról a közéleti szereplőket kompromittáló dokumentumok és fényképek kerülnek nyilvánosságra.

Az adathordozók védelmére vonatkozó eljárásrend kialakítása azonban nem az egyetlen feladat. Az önkormányzatoknak gondoskodniuk kell például az informatikai események naplózásáról, a naplóbejegyzések megőrzéséről és védelméről is. Schulmann Péter, az L Tender Consulting információbiztonsági szakembere szerint mindebben nehézséget jelent, hogy a hivatalok sokszor nem rendelkeznek korszerű hardverekkel és szoftverekkel, az informatikáért felelős munkatársaik pedig inkább üzemeltetési, mintsem tervezési ismeretekkel vannak felvértezve. Az előírt követelmények teljesítéséhez ezért egyaránt szükséges pénzügyi erőforrások bevonása és a tudás bővítése is.
 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Munkaerő-kisokos nagyvállalatoknak 7 lépésben

A vállalatok ma már egyre nagyobb kihívásokkal találják szembe magukat, ha a szakképzett munkaerő megtalálásáról van szó. Több kutatásból is kiderül, hogy a munkaerőpiac legnagyobb része Z és Y generációs fiatalokból áll, előbbiek – az 1995 és 2010 között születettek – pedig 2025-re a globális munkaerő 75 százalékát teszik majd ki. 

2019. július 19. 17:34

Magyarország mobilhálózata a világ legjobbjai között

Az Opensignal 87 országot átfogó, legfrissebb tanulmánya szerint a magyar mobilhálózatok átlagos letöltési sebessége 32,7 Mbps, ami közel kétszer olyan gyors, mint 20 Mbps-os sebességet el nem érő globális átlag. Ezzel Magyarország a világon a 11., Európában a 6. leggyorsabbnak számít, és olyan országokat előzött meg, mint Csehország, Ausztria, Finnország, vagy éppen Japán. A leggyorsabb mobilhálózatok Dél-Koreában (52,4 Mbps átlagsebesség), Norvégiában (48,2 Mbps) és Kanadában (42,5 Mbps) vannak. 

2019. július 19. 11:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás