Újabb félmillió titkos iratot tesz közzé a WikiLeaks

MTI Sajtóadatbank, 2015. június 22. 10:25

Mintegy félmillió titkos, diplomáciai iratot ad ki az elhíresült WikiLeaks oknyomozó portál. Ebből hatvanezer, többségében arab nyalvű, szaúdi dokumentum már elérhető honlapjukon.

Újabb nagy mennyiségű titkosított dokumentum nyilvánosságra hozását ígérte a WikiLeaks kiszivárogtató portál, amely az 500 ezer titkos szaúdi diplomáciai iratból pénteken már 60 ezer, többségében arab nyelvű dokumentumot közzé is tett az interneten.

A WikiLeaks által most kiszivárogtatott akták hitelességét egyelőre nem erősítették meg, számos ilyen irat fejlécén azonban a "Szaúd-arábiai Királyság", a "Külügyminisztérium", illetve a "sürgős" vagy a "bizalmas" felirat olvasható. Szaúdi illetékesek még nem kommentálták az iratokat, de Kristinn Hrafnsson, a WikiLeaks szóvivője biztos benne, hogy a világhálóra kikerült anyagok hitelesek.

 Azt egyelőre nem tudni, hogyan jutott hozzá a portál a titkos dokumentumokhoz, habár az oldalon megjelent közleményben megemlítettek egy közelmúltbeli hackertámadást a szaúdi külügyminisztérium ellen, amelyet a Jemeni Kiberhadsereg elnevezésű csoport követett el.

A WikiLeaks közlése szerint a pénteken kezdődött újabb kiszivárogtatás annak a hároméves évfordulójára esik, hogy a portál alapítója, Julian Assange politikai menedékjogot kért Ecuador londoni nagykövetségén. A férfi így akarta elkerülni kiadatását Svédországnak, ahol nemi erőszak vádja miatt akarják bíróság elé állítani.

Assange tagadja, hogy elkövette volna a terhére rótt cselekedeteket, s attól tart, csak azért vádolták meg, hogy Stockholm kiadhassa őt Washingtonnak, amely felelősségre akarja vonni amiatt, hogy a WikiLeaks kiszivárogtatott 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot. Ez utóbbi volt az egyik legnagyobb mértékű kiszivárogtatás az Egyesült Államok történetében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39