Újabb félmillió titkos iratot tesz közzé a WikiLeaks

MTI Sajtóadatbank, 2015. június 22. 10:25

Mintegy félmillió titkos, diplomáciai iratot ad ki az elhíresült WikiLeaks oknyomozó portál. Ebből hatvanezer, többségében arab nyalvű, szaúdi dokumentum már elérhető honlapjukon.

Újabb nagy mennyiségű titkosított dokumentum nyilvánosságra hozását ígérte a WikiLeaks kiszivárogtató portál, amely az 500 ezer titkos szaúdi diplomáciai iratból pénteken már 60 ezer, többségében arab nyelvű dokumentumot közzé is tett az interneten.

A WikiLeaks által most kiszivárogtatott akták hitelességét egyelőre nem erősítették meg, számos ilyen irat fejlécén azonban a "Szaúd-arábiai Királyság", a "Külügyminisztérium", illetve a "sürgős" vagy a "bizalmas" felirat olvasható. Szaúdi illetékesek még nem kommentálták az iratokat, de Kristinn Hrafnsson, a WikiLeaks szóvivője biztos benne, hogy a világhálóra kikerült anyagok hitelesek.

 Azt egyelőre nem tudni, hogyan jutott hozzá a portál a titkos dokumentumokhoz, habár az oldalon megjelent közleményben megemlítettek egy közelmúltbeli hackertámadást a szaúdi külügyminisztérium ellen, amelyet a Jemeni Kiberhadsereg elnevezésű csoport követett el.

A WikiLeaks közlése szerint a pénteken kezdődött újabb kiszivárogtatás annak a hároméves évfordulójára esik, hogy a portál alapítója, Julian Assange politikai menedékjogot kért Ecuador londoni nagykövetségén. A férfi így akarta elkerülni kiadatását Svédországnak, ahol nemi erőszak vádja miatt akarják bíróság elé állítani.

Assange tagadja, hogy elkövette volna a terhére rótt cselekedeteket, s attól tart, csak azért vádolták meg, hogy Stockholm kiadhassa őt Washingtonnak, amely felelősségre akarja vonni amiatt, hogy a WikiLeaks kiszivárogtatott 250 ezer titkos amerikai diplomáciai iratot. Ez utóbbi volt az egyik legnagyobb mértékű kiszivárogtatás az Egyesült Államok történetében.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38