91 kg papírt fogyasztunk évente

forrás: Prím Online, 2015. július 13. 13:27

 A papír- és irodaszer piac működéséről, az elmúlt 25 év változásairól készített átfogó elemzést az I-COM. A magán- és állami szektor kiszolgálásában is meghatározó társaság tanulmánya részletesen foglalkozik a vállalati- és kiskereskedelmi piac sajátosságaival, valamint kitér az igények és a kínálat változásaira is. 

A kutatásból olyan érdekességek is kiderülnek, mint hogy a világon évente előállított 370 millió tonna papír több mint felét, 185 millió tonnát teszik ki a csomagolású célú papírok, míg a háztartási papírok a teljes mennyiség 7%-át, az író- és nyomópapírok pedig a fogyasztás 29%-át adják. Magyarországon 1989 óta mindössze 20 tonnával nőtt a teljes papírfogyasztás (1989: 890 ezer tonna; 2010: 910 ezer tonna). Ez azt jelenti, hogy egy átlagos magyar 91 kg papírt használ el egy évben, amivel hazánk jelentősen az EU átlag, 173 kg/év/fő alatt van. 

 
Az elemzés megállapítja, hogy míg a rendszerváltást követő közel tíz évet a papír- és írószer-kereskedelem szétaprózódása, az állami és céges beszerzések átláthatatlansága jellemezte, a 90-es évek második felétől egyre nagyobb súlyt képviselő központilag kontrollált közbeszerzések, valamint a vállalati kultúra, és ezzel együtt az igények változása a konszolidáció irányába hatottak. Az ezen megrendeléseket kiszolgáló, azaz egyenesen a végfelhasználók kiszolgálására szakosodott vállalkozások a hagyományos papíráruk és irodaszerek mellett immár számítástechnikai, nyomdaipari kellékeket, valamint létesítményüzemeltetési és konyhai termékeket is kínálnak. Azaz a vállalati szegmens jelentős része abban érdekelt, hogy szinte minden, az irodában megtalálható eszközt – a tűzőgéptől kezdve a bútorokon, nyomtatókon át a kávéig és egészségügyi papírig – mindent egy helyről szerezzenek be. 
 
Az I-COM becslései szerint az állami megrendelések ma már a teljes, éves szinten körülbelül 100 milliárd forintos megrendelésállomány felét teszik ki. A piaci tapasztalatok azt mutatják, hogy az állami bevásárlások lényegesen nagyobb átláthatóságot biztosítanak, hiszen a pályázók „belelátnak” a közbeszerzési eljárások mozzanataiba, az értékelési szempontok és a versenyeztetés folyamata világos és nyomonkövethető. Ugyanez nem mondható el a nem állami vállalati megrendelők esetében, akiket lényegében semmi nem köt. 
 
A tanulmány részletesen foglalkozik a kiskereskedelem átalakulásával is: a kilencvenes évek elejétől a piacot elárasztották a tetszetős, a korábban megszokottnál sokszor jobb minőségű papír-írószerek, a nagyobb igények kielégítésében pedig átvették a főszerepet az eredetileg állami tulajdonú ÁPISZ-től, ÁFÉSZ-től, PIÉRT-től a magánkézben levő kereskedelmi láncok – például a Pátria, a Pirex, vagy a Kontur -, valamint a hipermarketek. 
 
A teljes kutatás az alábbi linken tekinthető meg:  
 
Kulcsszavak: papírmentes iroda

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Igény szerint alakítható, kényelmes munkaállomás

Új szintre emelik a hatékonyságot és a kényelmet az LG Electronics (LG) innovatív kialakítású, már hazánkban is kapható Ergo-szériás monitorai, melyek otthonról dolgozók millióinak jelenthetnek ideális választást. Az LG pontos színvisszaadást, valamint egyszerű, egykábeles USB-C adatátvitelt kínáló UltraGear, UltraWide, UltraFine és QHD monitoraihoz érkező új, ergonomikus formatervezési megoldás a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosítja munka és játék közben.

2020. október 19. 14:59

A Philips sokoldalú interaktív érintőképernyőkkel bővíti B Line Monitor sorozatát

Az MMD – amely a Philips monitors vállalat márkalicencpartnere – bejelentette az új, SmoothTouch technológiával és tükröződésmentes bevonattal rendelkező kijelző képernyőit: a Philips 172B9TL (17 hüvelyk/43,2 cm) és a Philips 242B9TL (23,8 hüvelyk/60,5cm) modelleket.

2020. október 17. 16:20

Gördülékeny videókonferenciák a Dell új kijelzőivel

A Dell Technologies új kijelzői és az értekezletekre irányuló megoldásai segítik a kreatív szakemberek és az irodában dolgozók hatékonyabb és kényelmesebb munkavégzését a hibrid munkakörnyezetben. 

2020. október 14. 15:16

Az új LaserJet Sorozat a HP legkisebb üzleti nyomtatóit hozza el

A HP bemutatta legújabb nyomtatási megoldásait és egyedi szolgáltatásait, amelyekkel a távoli munka és a kisebb rendelkezésre álló tér sem jelenthet akadályt a vállalkozások számára. A legújabb HP LaserJet Enterprise 400 nyomtatók remekül illeszkednek a megváltozott irodai környezetbe.

2020. október 9. 10:59

A kristálytiszta képi világ immár a hétköznapok része

A képernyő-specialista AOC bemutatja E2 sorozatának három új modelljét, amelyek magas elvárású de korlátozott költségvetésű vállalatokat/professzionális felhasználókat céloznak meg. Az E2 sorozat új „alap“ termékei közé a 80 cm-es (31,5 hüvelyk) QHD felbontású Q32E2N és a 4K (UHD) U32E2N modellek tartoznak. Plusz térre van szüksége? A 86,4 cm-es (34 hüvelyk) Q34E2A modell 1080p ultraszéles (21:9) IPS panelje az élénkségtől kicsattanó színeket és hatalmas szabad festővásznat kínál a munkához. A letisztult megjelenésű képernyő billenthető lábazattal, VESA felszerelési opcióval, valamint beépített hangszórókkal és a legfontosabb csatlakozókkal rendelkezik.

2020. október 3. 11:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás