Kiberrendőröket vetnek be Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 7. 16:21

Rendőri egységeket vetnek be nagy internetes vállalatoknál Kínában, hogy Peking "gyorsabb válaszokat adhasson az online bűnözésre" - számolt be a kínai állambiztonsági minisztérium.

A cégekhez kiküldött rendőrök feladatkörébe tartozik majd egyebek mellett az online csalás, az adatlopás, valamint "az internetes pletykák terjesztése" elleni fellépés. Az állambiztonsági tárca nem részletezte, pontosan mely vállalatokhoz telepítenek rendőri egységeket.

A kínai internetes szektort három vállalat uralja: az Alibaba online kereskedelmi óriáscég, az online játékokra és üzenetküldésre szakosodott Tencent, valamint a keresőmotort működtető Baidu. Az Alibaba szóvivője azt mondta, vállalatuk együttműködik a kínai hatóságokkal az illegális online tevékenységek leküzdésében. A két másik cég nem reagált a külföldi sajtó megkereséseire.

Azt nem tudni, hogy az intézkedés Kínában működő külföldi vállalatokat is érint-e.

A dpa német hírügynökség megjegyezte: az, hogy rendőröket küldenek az online cégek irodáiba, a legutóbbi azoknak a kínai intézkedéseknek a sorában, amelyekkel Peking az internet fokozottabb felügyeletére törekszik.

Idén a kínai kormány szigorította a közösségi oldalakra vonatkozó szabályozását. Egyebek mellett betiltotta az olyan felhasználónevek használatát, amelyek nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek vagy illegális szolgáltatásokat népszerűsíthetnek.

Az ázsiai ország régóta arra kötelezi az internetes szolgáltatókat, hogy töröljék az olyan felhasználói fiókokat, amelyek "pletykákat terjesztenek", bírálják a kínai vezetést, vagy pornográfiát és más illegális tartalmakat tesznek közzé. Kína jelenleg az internet biztonságáról szóló, átfogó törvényt készít elő, amely a hatóságoknak szélesebb jogköröket biztosítana az online bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozásnál.

Jogvédő csoportok bírálják az ázsiai ország terveit. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet egyik állásfoglalásában kifejtette, a törvény az internetes vállalkozásokat és több száz millió felhasználót vetne szigorú állami ellenőrzés alá.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így üzenjünk hadat, ha nagy a káosz és sok az adat!

Az adatok a legtöbb szervezetnél szétszórtan találhatók a különféle rendszerekben és alkalmazásokban. A cégeknek így már az is kihívást okoz, hogy átlássák, mi hol található. Annak meghatározása pedig még nagyobb nehézséget jelent, hogy az információk közül mi számít érzékeny adatnak, így mi az, ami komolyabb védelemre szorulna. A Micro Focus szakértői olyan professzionális eszközt javasolnak, amely a teljes infrastruktúrában képes feltérképezni, osztályozni és megvédeni az értékes információkat.

2020. június 4. 17:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás