Ötből egy DDoS támadás napokig, illetve hetekig is eltarthat

forrás: Prím Online, 2015. augusztus 12. 08:31

A Kaspersky Lab és a B2B International közös kutatása feltárta, hogy a vállalkozások több mint egyötöde szenvedett már el olyan DDoS támadást, amelynek köszönhetően több napig vagy akár hetekig fennálló problémák jelentkeztek a szolgáltatásban. 

A Kaspersky legfrissebb kutatása igazolta, hogy akadnak olyan DDoS támadások, melyek akár napokig, illetve heteking is elhúzódhatnka. Ezek száma nem is ritka, ötből egy alkalommal fordul elő.

 

A DDoS támadások következményei között egyaránt megtalálható a korlátozott internet-hozzáférés, valamint az online szolgáltatások teljes leállása, de egy ilyen incidens akár súlyos anyagi veszteséggel is járhat. A cég méretétől függően ez az összeg átszámítva 14 millió forinttól egészen akár százmillió forintig is terjedhet. 

 

A felmérés rákérdezett a DDoS támadásban érintett vállalatok képviselőinél a támadás időtartamára, valamint annak hatására is, hogy milyen szinten befolyásolta egy-egy támadás a cég weboldalát, szolgáltatásait vagy az infrastruktúráját. Mint kiderült, a támadások 13 százaléka okozta a szolgáltatások teljes leállását, míg a képviselők 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a letöltéseknél súlyos időkésleltetések voltak tapasztalhatók. Továbbá a válaszadók 33 százaléka nyilatkozta azt, hogy az oldalak betöltése lelassult, míg 29 százalékuk állította, hogy a támadás következtében egyes tranzakcióknál szolgáltatási hibát észleltek.

 

Például egy finn pénzügyi vállalatot ért támadás tipikus példája az elhúzódó támadásoknak, amelyre a Kaspersky Lab felmérése is rámutatott. A támadás következtében ugyanis az ügyfeleknek több mint hat napon keresztül okozott nehézséget elérni a vállalat pénzügyi szolgáltatásait. 

 

„A vállalatok számára elveszíteni – akár rövid időre is – a szolgáltatásuk feletti kontrollt, vagy elszenvedni több napon át tartó lelassulást, egyformán súlyos problémákat okozhat. Mindkét eset befolyásolhatja a cég ügyfeleinek elégedettségét, és megrendítheti a szolgáltatásba vetett bizalmukat is. A DDoS támadások elleni megbízható biztonsági megoldások lehetővé teszik a vállalatok számára az ügyfeleik zavartalan kiszolgálását, és a szolgáltatásokhoz való hozzáférését is, függetlenül attól, hogy egy rövidebb és erősebb, vagy egy gyengébb, de hosszabb ideig fennálló támadást kell átvészelniük.” - mondta Evgeny Vigovsky, a Kaspersky Lab DDoS Protection szolgáltatásáért felelős vezetője.

 

Egy DDoS támadás esetén a Kaspersky DDoS Protection ideiglenesen alternatív útvonalra irányítja át a beérkező forgalmat, és egy tisztító központon keresztül kiszűri az illegális kérelmeket, a jogosakat pedig továbbítja. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek továbbra is gond nélkül használhatják a szolgáltatást, miközben éppen támadás folyik a szolgáltató ellen. 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09