Elkészült Budapest akadálymentes mobil turistatérképe

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 11. 10:26

Elkészült Budapest akadálymentes mobil turistatérképe, a Route4U magyar startup által fejlesztett világújdonságnak számító mobilalkalmazást sajtótájékoztatón mutatták be csütörtökön Budapesten.

A rendezvényen több vegyes, kerekesszékes-gyalogos csoport indult útnak, hogy a gyakorlatban is kipróbálják az alkalmazást.
 

Bodó Péter, a Route4U alapítója, az alkalmazás fejlesztője elmondta: a kerekesszékkel közlekedők mozgását könnyíti meg az alkalmazás, ami az egyes helyek akadálymentességét mutatja be színsémákkal, az oda vezető utakkal, járdákkal, gyalogátkelőkkel együtt. Az adatokat részben a felhasználók gyűjtik, részben az okostelefonok beépített érzékelői - gyorsulásmérő, billenésérzékelő - automatikusan - mondta.

 


 

A program egyelőre magyarul elérhető el, de év végére elkészül az angol, német, holland, spanyol nyelvű változata, és az android verzió mellett az iPhone-os változata is.
 

Eddig mintegy 120 felhasználó tesztelte az alkalmazást, a használók köre folyamatosan bővül. Az ország más városai mellett érdeklődtek Bécsből, Svájcból, Kanadából is a fejlesztés iránt - mondta Bodó Péter.
 

A fejlesztés azért számít világújdonságnak, mert  - bár voltak eddig alkalmazások, amelyek megmutatták egy-egy hely akadálymentességét - ez az első, ahol az automatikusan mérhető adatok rögzítésével együtt a térkép is bővül. A felhasználók számának növekedésével így nem elképzelhetetlen a teljes ország, vagy teljes Európa feltérképezése - tette hozzá. Ahol létrejön egy teljes, feltérképezett hálózat, azt az önkormányzati döntéselőkészítéshez is felhasználhatják, a BKK-val már felvették a kapcsolatot.
 

Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója hangsúlyozta, hogy a fejlesztés hozzájárulhat az akadálymentes turizmus élénkítéséhez is. A szakma még nem minden esetben ismerte fel az akadálymentes turizmusban rejlő lehetőségeket - jegyezte meg.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás