Elkerülhetjük, hogy kiszivárogjon magánéletünk

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 16. 14:31

A Kaspersky Lab kutatója biztonsági tanácsokkal látja el a felhasználókat, amely összefoglalja, hogyan kerülhetjük el, hogy magánéletünk kényes részletei napvilágot lássanak az interneten.

Nemrég az Ashley Madison botrány (egy kanadai társkeresőoldal, melynek adatai egytől-egyig hackerek kezére került)  elérte csúcspontját, mikor a hackerek felfedték a privát felhasználók adatait az interneten. Állítólag két öngyilkosság követte az esetet, így a kellemetlen helyzet halálos kimenetelűvé vált.

 


 

A Kaspersky Lab biztonsági kutatója, Kate Kochetkova most hat egyszerű lépésben összefoglalja, hogyan kerülheti el magánéletének kiszivárgását.

 

1. Soha ne használja a fő vagy vállalati e-mail címeit. Ha véletlenül kiszivárogna pár adat, a kollégái valószínűleg meglepetten találnák meg önt azokon a bizonyos listákon. Ha hivatali pozícióval rendelkezik, az internet különc vizsgálóbírói biztosan utánanéznének a kiszivárgott adatoknak és felfednék, amit találtak – pont ahogyan az Ashley Madison ügyfeleivel tették.

 

2. Ha lehetséges fizessen készpénzzel vagy használjon ajándékutalványokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az eladó nem tartja nyilván a nevét és címét, így megőrizheti névtelenségét. Ha mást nem, igénybe vehet egyszer használatos virtuális kártyát, hogy megvédje a fő kártyáját a hackerektől.

 

3. Egy weboldalon összekapcsolni a profilját a Facebook és/vagy Instagram fiókjával nem a legjobb ötlet, főként a betörők és a csalók miatt. Az emberek általában akkor frissítik profiljuk állapotát, mikor nyaralni mennek, még bejelentkeznek a reptérről vagy az újonan vásárolt árukról tesznek közzé képet, ideértve az ékszereket és kütyüket. Ez tökéletes módja, hogy meginvitálja a betörőket házába vagy egy csalóval beszéljen meg randevút. Lehet, hogy itt az ideje, hogy a megfelelő adatvédelmi beállításokkal lássa el Facebook profilját.

 

4. Hogyha nagyon biztonságos privát szférát szeretne teremteni, ne használja a valódi vezetéknevét. Korlátozza magát egy névre, vagy válasszon egy becenevet. A keresztnevével és fotójával bárki könnyedén megtalálhatja a Facebookon vagy akár a LinkedInen.

 

5. Ne higgyen az embereknek a társkereső oldalakon. Akár egy csinos hölgyről is könnyen kiderülhet, hogy valójában egy unatkozó szakállas férfi vagy egy robot. Tudja, hogy az Ashley Madisonon szereplő 37 millió regisztrált felhasználó közül csupán 12 ezer fiók tartozott valódi nőkhöz? A többi mint kiderült férfiak vagy robotok voltak.

 

6. Sok vállalat megpróbálhatja kihalászni személyes adatait böngészőjéből, beleértve a keresési előzményeket, elhelyezkedést és más magán dolgokat, mitöbb, mindezt az ön tudta nélkül. Szeretné megállítani őket? A legjobb amit tehet, hogy szakértői megoldásokra támaszkodik. A Kaspersky Internet Security biztonsági megoldás kitűnő választás lehet, hiszen tartalmaz “Private Browsing” funkciót, mely garantálja, hogy személyes adatai nem hagyják el az eszközét az ön engedélye nélkül.

 

Sajnálatos módon a legtöbb társkereső oldal, erotikus üzlet és más pikáns weboldal nagyon gyenge adatbiztonsággal rendelkezik. Ha ők nem biztosítanak megfelelő védelmet, akkor magunknak kell gondoskodni róla – vagy később sajnálkozhatunk a könnyelműségünkön. 

 

Kép: securitywatch.pcmag.com

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09