Digitális művészeti triennálét rendeznek Szekszárdon

MTI Sajtóadatbank, 2015. szeptember 17. 15:25

Digitális művészeti triennálét rendez a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) Szekszárdon, a Digitális Agóra című tárlat tematikája a fény nemzetközi évéhez kapcsolódik.

A szombaton, a szekszárdi Művészetek Házában és a Babits Mihály Kulturális Központban nyíló kiállításon 128 alkotó 240 művét láthatja a közönség - mondta Haász Ágnes, a társaság elnöke.


Az alkotásokat pályázaton választották ki, amelyre a MET új eljárásokat szintetizáló, eredeti kifejezésmódot és tartalmi, technikai problémákat is felvető műveket várt; ennek megfelelően a digitális nyomatok mellett a kiállításon megjelennek a fényinstallációk, videoinstallációk, videofilmek, objektek - azaz térbeli digitális alkotások is - tette hozzá.
 

A globális felmelegedésről például szerepel egy számítógép-alkatrészekből készült, interaktív fényinstalláció, ami reagál a néző mozdulataira, a művek többsége azonban digitális nyomat lesz - jegyezte meg.
 

Az első digitális művészeti triennálén - amely az 1994-ben, Szekszárdon indult országos színesnyomat triennále folytatása -, 23 meghívott külföldi művész is kiállít. Bemutatkozik többek közt a dél-koreai Csang Szo Kim, a Németországban élő orosz elektrográfia-művész, Eugenia Gorcsakova és az Angliában alkotó Bolygó Bálint, aki a 2015-ös Nemzeti Szalon kiállítója is volt. A hazai meghívott alkotók közül mások mellett Nagy Gábor György, Lux Antal, Herendi Péter, Detvay Jenő műveivel találkozhat a közönség. Kiállítanak néhányat Csíkvári Péter (1953-2012) szobrász- és grafikusművész fotóalapú digitális képei közül is.
 

"A mai kor kiváltsága, hogy a művészek az elektrográfia kísérletező eszközeivel fejezhetik ki magukat. Az alkotók a fényt olyan módon tudják megjeleníteni, ahogyan az elmúlt művészettörténeti korokban nem lehetett. A műfajnak nincs kánonja, számunkra olyan, mint egy kaland, felfedező út" - mondta a társulat elnöke.
 

Az október 31-ig látható tárlatról decemberben katalógus jelenik meg.

Kulcsszavak: művészet kiállítás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Lepd meg kedvesed egy egyedi ajándékkal az évfordulótokon!

Itt van lassan a megismerkedésetek évfordulója? Egy alkalom, ami más, mint a többi, és nem akarsz csak egy virággal vagy bonbonnal odaállítani? Ez egy nagyon dicséretes dolog, mivel a kapcsolatotok különleges, így egyedi és személyre szóló ajándékkal érdemes még emlékezetesebbé tenned! Mi megmutatjuk, hogy mit és honnan adhatsz az ilyen alkalmakra.

2019. október 15. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás