Hackelők miatt változtatja algoritmusát a Google

forrás: Prím Online, 2015. október 8. 15:33

Algoritmusmódosítások sorozatát jelentette be a keresőóriás, melynek célja, hogy fellépjen a webet elöntő feltört weboldalak és a spam ellen.

A Google adatai szerint tavaly 180 százalékkal nőtt a feltört weboldalak szám az interneten. Bár a vállalat a nyár folyamán útjára indította a „NoHacked” kampányát, ez azonban úgy tűnik kevésnek bizonyult.

A Google hivatalos weboldalán jelentette be, hogy algoritmus módosítások sorozatát indította el, amelynek célja a feltört weboldalak és a webspam eltávolítása a találati listájáról – írja az ite.hu keresőoptimalizálási hírportál.

 



Meglátásuk szerint a módosítások a keresések 5 százalékánál jelentkeznek majd, de nyelvtől függően ettől lényegi eltérés is lehet. Bár ez az 5 százalék látszólag nem komoly szám, az elmúlt években csak egy hasonló nagyságrendű változtatás történt, miközben a Google évente 600 alkalommal is változtatja keresőalgoritmusait.

Mi is érezni fogjuk


Külön közleményben hívja fel a Google a figyelmet arra, hogy mivel nagy mennyiségű fertőzött oldalt távolítanak majd el a találat listáról, ezért lesznek olyan keresések, ahol a szokásos 10 találatot sem tudják majd nyújtani a felhasználóknak.

A blogoldalukon közzétett bejegyzés szerint a feltört weboldalak között kormányzati oldalak, egyetemek oldalai éppen úgy megtalálhatóak, mint céges oldalak, blogok, vagy éppen konferenciák weboldalai. A hackerek célja elsősorban a felnőtt tartalmú, vagy illegális tartalmú weboldalaik erősítése.

Miért törik fel a weboldalakat?


Alapvetően azért törik fel a weboldalakat a hackerek, hogy arra fertőzött tartalmakat és linkeket helyezzenek el. A megbízható oldalakról származó linkek javítják a helyezésüket a keresőben, és így több forgalmat és bevételt hoz saját weboldaluk.

A hackelés másik módja, amikor kártékony programokat telepítenek a weboldalakra, amelyek képesek a felhasználók adatait, akár bankkártya adatokat is ellopni. A legutóbbi ilyen eset az Ashley Madison felnőtt társkereső oldal feltörése volt, mikor több tízmillió felhasználó adata került nyilvánosságra.

Akkor tudják meg, amikor már régen túl vannak rajta

A Forbes adatai szerint minden nap 30 000 weboldalt törnek fel hackerek. A fő problémát az jelenti, hogy a weboldaltulajdonosok általában nem is észlelik a problémát, és a feltört tartalom így hosszú ideig szolgálhatja a bűnözőket.

Többnyire akkor értesülnek a weboldalak a feltörésről, amikor a Google e-mailben értesíti őket a feltörésről. A Google keresőrobotjai ugyanis rendszeresen bejárják a weboldalakt, így megtalálják a gyanús új tartalmakat is. A kereső a feltört oldalakat nem biztonságosnak jelöli, ami komoly forgalomkieséssel is járhat az oldaltulajdonosoknak.

Forrás: hirado.hu

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50