Kiberbiztonság? Az USA törvénnyel ösztökéli a cégeket a bizalmas adatok megosztására

MTI Sajtóadatbank, 2015. október 29. 10:24

Megszavazták Amerikában azt a törvényt, ami arra ösztökéli a magánszektort, hogy bizalmas információkat osszon meg a kormánnyal. A cél a kiervédelem erősítése, ez azonban visszafelé is elsülhet.

Törvénnyel ösztönzik az amerikai magánszektort, hogy biztonságtechnikai és személyes adatokat osszon meg a kormánnyal.

A szenátus által döntő többségben megszavazott tervezet az Egyesült Államok vezetése szerint a nemzeti kibervédelmet szolgálja, kritikusok azonban az információszabadság károsodásáról beszélnek.

Az internetes adatmegosztást ösztönző kiberbiztonsági törvény (Cybersecurity Information Sharing Act - CISA) értelmében a nagyvállalatok úgy adhatnak át bizalmas adatokat a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (National Security Agency – NSA), hogy emiatt nem foghatók perbe: teljes körű jogi védettséget élveznek a trösztellenes és fogyasztói-adatvédelmi törvényekkel szemben.

Fontos kiemelni, hogy szó sincs kötelezettségről: a cégek dönthetnek az adatok megtartása mellett. Ugyanakkor a jogi védelem miatt megérheti a vállalatoknak a dolog, főleg, hogy az együttműködők kiléte titokban marad. Az sem derül ki, miféle adatokat osztanak meg a kormánnyal.

Bár a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel szemben megingott a bizalom, a kormány emlékeztetett rá: az utóbbi időben több jelentős amerikai vállalatot ét összehangolt kibertámadás. Többek között olyan cégek váltak hackerek célpontjává, mint a Home Depot áruházlánc, a J.P. Morgan Chase & Co. bank, illetve a Sony Pictures. Utóbbi adatbázisát amerikai feltételezések szerint észak-koreai támadók törték fel.

Az üzleti szféra több szereplője, valamint az amerikai kereskedelmi kamara szerint a CISA segíthet megelőzni ezeket a támadásokat. A kritikusok szerint azonban csak arra jó, hogy a Patriot Act lejárta után is legyen mivel hozzásegíteni az NSA-t a polgárok személyes adataihoz.

 

MTI / Origo

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ki vigyáz az adatainkra, ha mi nem?

Mindannyiunknak vannak online titkai, amiket nem szívesen osztunk meg másokkal. Van, amikor egy délután alatt végignézzük a Jóbarátok teljes harmadik évadát. Van, amikor már a negyedik pár cipőt rendeljük meg a hónapban. Néha hajnali 2-kor szurkolunk a kedvenc csapatunknak, és arra is volt már példa, hogy a „fifike93” jelszót állítottuk be minden fiókunkhoz – a sorozatnézéssel ellentétben ezt azonban nem neveznénk ártalmatlan hobbinak, hiszen akár a bankkártyánk adatai is bánhatják.

2020. szeptember 29. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás