Befejeződött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat fejlesztése

MTI Sajtóadatbank, 2015. október 30. 09:20

Befejeződött a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat (NTG) fejlesztése, az Elektronikus Közigazgatási Program (EKOP) keretében 3,2 milliárd forintos költségvetéssel megvalósuló projekt hivatalosan október utolsó napján zárul - jelentette be Teller Gábor, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. projektvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

A teljes összeg 85 százaléka volt uniós támogatás, a kisebb hányadot nemzeti forrásból fedezték. A 3,2 milliárd forintból a NISZ használt fel 2 milliárd 850 millió forintot, a kisebb hányadot a Nemzeti Kibervédelmi Intézet költötte el - tette hozzá a projektvezető.
 

Az NTG-n keresztül a kormányzati és közigazgatási intézmények minden eddiginél több telephelye válik elérhetővé a nagy biztonságú elektronikus hírközlési szolgáltatásokkal. A fejlesztéssel költséghatékonyabb hang- és adatkommunikációs szolgáltatásokat használhatnak a közigazgatás szereplői, javul a hangszolgáltatások minősége, csökkennek az üzemeltetési költségek, és javulnak az üzemeltetési és biztonsági feltételek is.
 

A projekt 2013 decemberében kezdődött és összesen 43 közbeszerzést írtak ki az egyes részleteire.
 

A NISZ négy részre bontotta a fejlesztést, ezek közül az IT-biztonság javítása 200 millió forintba került, a Zártcélú Rendészeti Hálózatra (ZRH) 400 milliót, a hangszolgáltatás megteremtésére 550 millió forintot fordítottak, magának a gerinchálózatnak a fejlesztése pedig 1,1 milliárd forintba került. Ezeken túl kell számba venni a projekt előkészítését és a menedzsment költségeit - ismertette az adatokat Teller Gábor.
 

A részletek körébe tartozik az, hogy a fővárosban 150 kilométer optikai kábellel kötötték össze a kerületi rendőrkapitányságokat és beszereztek 6 ezer IP-telefont. Ez utóbbiakat a kormányhivatalok használják.
 

Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője azt a kormányzati szándékot ismertette, hogy a fejlesztéseknél az IT-biztonságról is gondoskodni kell. Erre a beruházás legalább egytizedét kell fordítani ahhoz, hogy a biztonsági szint megfelelő legyen, ez ennél a projektnél megvalósult.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24