ABB szünetmentes áramforrás működik a föld mélyén

forrás: Prím Online, 2015. november 3. 12:29

Finnország villamosenergia-ellátása megfizethető, stabil és biztonságos, a politikai környezet nyugodt és kiszámítható. Ezeknek, valamint a kedvező törvényi kereteknek köszönhetően az ország ideális helyszíne a globális adatközpontok létesítésének, és ebben a szektorban a világ egyik legversenyképesebb országa.  

Csúcstechnológia a földfelszín alatt

A Ficolo Ulvila-ban épült adatközpontja 8500 m2 alapterületű, föld alatti alagútrendszerben található, amelyet eredetileg a Finn Védelmi Erők alakítottak ki.  A geológiai kőzetrétegekbe mélyítve összesen kilenc terem található, melyek mérete 500 és 800 m2 között változik. A termeket egy, vagy megosztva több ügyfél is igénybe veheti.   

Az egyes adatközpont-termek egymástól függetlenül üzemelnek, és a kolokációs modellünk azt is lehetővé teszi, hogy az ügyfeleink az igényeik figyelembe vételével központosított vagy osztott adatközpont-megoldások között válasszanak.” - mondta el Seppo Ihalainen, a Ficolo vezérigazgatója a létesítményről.  

 

Az ABB moduláris szünetmentes áramforrás rendszere (UPS) biztosítja az adatközpont megbízható energiaellátását, illetve tökéletesen elégíti ki az ügyfelek skálázhatósággal és rugalmassággal szemben támasztott igényeit.

     
A villamosenergia-ellátás biztonsága a legfontosabb

Seppo Ihalainen elmondta: “A megbízható villamosenergia-ellátás döntő fontosságú az adatközpontokra szakosodott iparágban. A mi létesítményünknél ideális megoldásnak tekinthető, hogy az energiaellátás biztonságát az ABB UPS rendszere biztosítja. Tartalék energiaforrásként szélturbinával termelt áramot, és diesel generátorokat is használunk. Az általunk kiépített rendszerben az ügyfél szolgáltatásainak működése akkor is zavartalanul folytatódik, ha az ellátó energiahálózatban áramszünet lép fel. "

Energiahatékony megoldás adatközpontokhoz 

Az ABB technológiákat, technológiai megoldásokat és professzionális szolgáltatásokat kínál az adatközpontok számára. A hálózati és a fizikai biztonság, valamint a tűz elleni védelem érdekében különböző biztonsági rendszerek épültek ki az ulvilai létesítményben. Az energiahatékonyság, a zöld és a megújuló energia használata, a hulladékhő-visszanyerés mind nagyon fontos szempont az adatközpont működésében. “Folyamatosan működnek hulladékhő-visszanyerési projektek, amelyek Ulvila város energiaellátását támogatják”- mondja Seppo Ihalainen.

A növekedési kilátások nagyszerűek, mivel Finnországban a Ficolo az első adatközpont, amely meghonosította a kolokációs üzleti modellt. A Ficolo agilis üzleti megközelítést alkalmaz; ahol a vevő választja ki az együttműködés körét és mélységét, így a döntésétől függően az IT szolgáltatásait részben vagy egészben is kiszervezheti.

Seppo Ihalainen vezérigazgató azt prognosztizálja, hogy tekintetbe véve az IT- és az üzletkritikus rendszerek gyors növekedését, öt - nyolc éven belül mind a kilenc termet értékesíteni fogják.


A modularitás javítja a használhatóságot

Az ABB a Ficolo-nak moduláris, nagy hatékonyságú DPA UPS rendszert szállított, amely skálázható, így a változó igényekhez könnyen illeszthető. A rendszer megbízhatóságát a kettős konverziós technológia modularitása, és a beépített redundancia garantálja. Az üzem közben cserélhető modulok lehetővé teszik, hogy ne kelljen megszakítani a rendszer üzemét, a javításhoz szükséges időt pedig nagyon lerövidítik. A DPA modul cseréje nem követeli meg, hogy szakmérnök szálljon ki a helyszínre. A DPA modul pedig az ABB szervizéhez kerül kivizsgálásra és javításra.

Az ABB DPA UPS rendszerei akár 96%-os hatékonysággal is tudnak üzemelni.


A villamosenergia-ellátás rendelkezésre állása, megbízhatósága és költsége alapvető fontosságú szempontnak számít az adatközpontok, a kórházak, a médiaszolgáltatók, a telekom szektor és a folyamatautomatizálási ipar számára. Az energiatermelés vagy az energiaellátás terén fellépő esetleges problémák áramszüneteket vagy olyan áramminőségi problémákat idézhetnek elő, mint feszültségesés, feszültségtüske, vagy frekvenciaingadozások és a felharmonikusok. Az UPS rendszerek nélkülözhetetlen szerepet játszanak abban, hogy megvédjék ezeket a kritikus szolgáltatásokat, és minimális szintre szorítsák le a költségeket.  
 

Kulcsszavak: UPS szünetmentes táp ABB

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Százféle innováció, egy közös szikra

Az áttörő újítások mindig egy korszakalkotó ötlettel kezdődnek. Ahhoz azonban, hogy egy jó elképzelés megszülethessen, és abból sikeres fejlesztés legyen, szükség van a megfelelő és támogató háttérre. Sokszor bele sem gondolunk abba, mi minden járul hozzá egy-egy különleges újításhoz a színfalak mögött. A SUSE számos különféle területen nyújt technológiai támogatást a digitális úttörőknek, az okos városok működtetésétől kezdve a Hold meghódításán és a biztonságos közlekedésen át a rák eddig ismeretlen gyógymódjainak kutatásáig.

2019. december 8. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás