Fellélegezhetnek a CoinVault és Bitcryptor zsaroló vírusok áldozatai

forrás: Prím Online, 2015. november 4. 11:26

A Kaspersky Lab hozzáadott további 14 031 dekódoló kulcsot a noransom.kaspersky.com adattárhoz, lehetővé téve ezzel azon felhasználók számára, akik áldozatául estek a CoinVault és Bitcryptor támadásoknak, hogy egyetlen bitcoin váltságdíj fizetése nélkül kapják vissza adataikat

A Kaspersky Lab további dekódoló kulcsokkal tesz lehetővé, hogy a CoinVault és Bitcryptor támadások áldozatai visszakapják adataikat. Összesen 14031 kulcsot adtak hozzá a noransom.kaspersky.com adattárhoz. A kulcsok és a Kaspersky Lab által kifejlesztett dekódoló alkalmazás ingyen elérhető.

 

2015 áprilisa óta mind a 14 755 kulcsot elérhetővé tették az áldozatok számára, akik így felszabadíthatják fájljaikat a Kaspersky Lab biztonsági szakértői által kifejlesztett alkalmazás segítségével. A holland nemzeti ügyészi hivatal szerezte meg a dekódoló kulcsokat a CoinVault parancs és vezérlő szervereiről. Szeptemberben a holland rendőrség letartóztatott két férfit a zsaroló vírus (ransomware) támadások gyanújával. Ezekkel a letartóztatásokkal és azzal a ténnyel, hogy az utolsó kulcsokat is kinyerték a szerverekből, végre eljött az ideje, hogy lezáruljon a CoinVault támadások ügye.

 

A CoinVaulttal támadó kiberbűnözők több tízezer számítógépet próbáltak megfertőzni világszerte, a legtöbb áldozat Hollandiában, Németországban, az Egyesült Államokban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban volt. Összesen 108 ország felhasználói érintettek az ügyben. A bűnözők legalább 1500 Windows alapú számítógépet tudtak feltörni, bitcoint követelve a felhasználóktól fájljaik dekódolásához.

 

A Kaspersky Lab a CoinVault első változatát 2014 májusában fedezte fel, majd később hozzájárult egy részletes analízishez az összes kapcsolódó rosszindulatú vírusmintáról egy, a holland rendőrség nemzeti high tech bűnüldözési egysége (NHTCU) és a holland nemzeti ügyészi hivatal által végzett közös nyomozásban. Ennek keretében az NHTCU és az ügyészség adatbázisokat szerzett meg a CoinVault ellenőrző és irányító szervereiről. Ezek a szerverek inicializációs vektorokat, kulcsokat és privát bitcoin tárcákat tartalmaztak, lehetővé téve a Kaspersky Lab és az NHTCU számára, hogy létrehozzanak egy speciális tárhelyet a dekódoló kulcsoknak: a https://noransom.kaspersky.com weboldalt.

 

Jornt van der Wiel, a Kaspersky Lab globális kutató és elemző csoportjának biztonsági kutatója elmondta,a  CoinVault történet véget ér: a még hátralévő áldozatok hozzájuthatnak fájljaikhoz és a kiberbűnözőket elfogták, köszönhetően a holland rendőrség, a Kaspersky Lab és a Panda Security együttműködésének. A CoinVault nyomozás egyedülálló, mert képesek voltunk az összes kulcsot letölteni. Kemény munkával megszüntettük egy kiberbűnöző csoport teljes üzleti tevékenységét.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50