Nőtt a mobil fenyegetések, az online bankszámlákról megkísérelt lopások száma

forrás: Prím Online, 2015. november 11. 11:22

A Kaspersky Lab közzétette 2015 harmadik negyedévére vonatkozó IT Threat Evolution nevű jelentését, amely az elmúlt negyedévben történt legfontosabb biztonsági incidenseket részletezi. A Kaspersky Security Network (KSN) statisztikáithasználó jelentés rávilágít arra, hogy nőtt a mobil fenyegetések, az online bankszámlákról megkísérelt lopások és a célzott kibertámadások száma. 

A Kaspersky legfrissebb kutatása rávilágít arra, hogy egyre nagyobb mértéket ölt a mobil fenyegetések száma, valamint többen kísérelnek meg az online bankszámláról lopni. Emellett pedig a célzott kibertámadások száma is növekedést mutat.

 

Összesen 323 374 új kártékony mobilprogramot azonosítottak a Kaspersky Lab mobil biztonsági termékei a harmadik negyedévben. Ez 10,8%-os növekedést jelent 2015 második negyedévéhez képest és 3,1-szeres növekedést 2015 első negyedévéhez képest. Az elmúlt negyedévben több mint 1,5 millió kártékony szoftvercsomagot telepítettek mobilokra, másfélszer többet, mint az előző negyedévben.

 

A felhasználóknak megjelenített reklámok bizonyultak a legfőbb pénzszerzési módszernek a mobilfenyegetések közül. A negyedév során a Kaspersky Lab egyre több olyam programot észlelt, amelyek reklámokat használtak arra, hogy megfertőzzék a felhasználókat. Ezek gyakran rootolják az áldozatok eszközeit, és adminisztrátori jogosultságokat használnak, megnehezítve ezzel az ellenük vívott küzdelmet. 2015 harmadik negyedévében ezek a trójai vírusok a legnépszerűbb mobil vírusok több mint felét tették ki.

 

2015 harmadik negyedévében a Kaspersky Lab biztonsági megoldásai közel 626 000 online banki lopásra specializálódott rosszindulatú programot blokkoltak. Ez az eredmény 17,2 %-kal alacsonyabb, mint az év második negyedévében mért adatok, viszont 5,7%-os emelkedést jelent 2014 azonos időszakához képest. A negyedév során 5,68 millió értesítés érkezett olyan rosszindulatú programokról, amelyek pénzt akartak ellopni online a felhasználók bankszámlájáról. 

 


A legújabb jelentés szerint az osztrák felhasználókat több banki trójai támadás érte, mint bármely más régiót a negyedév során: az osztrák Kaspersky Lab felhasználók 5%-ának kellett szembenéznie ezzel a típusú fenyegetéssel. Az előző negyedév listavezetője, Szingapúr a második helyre került (4,2%), a harmadik helyen pedig Törökország végzett 3%-kal.

 

A top 10-ben szereplő legtöbb országnak jelentős számú online banki felhasználója van, akik vonzzák a kiberbűnözőket. Az online banki felhasználókat ért támadások többsége a Trojan-Downloader.Win32.Upatre-hez fűződik, amelyet az incidensek 63,1%-ában használták arra, hogy megpróbálják ellopni a felhasználók fizetési adatait. 

 

Célzott kibertámadások

 

A harmadik negyedévben a Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapata (GReAT) számos fejlett kiberkémkedési kampányt vizsgált. Ezek közé tartozott a Turla csoport, amely műholdas kommunikációt használ a parancs és vezérlő szerverek forgalmának kezeléséhez, a Darkhotel APT, amely behatol a szállodák Wi-Fi hálózatába, hogy hátsóajtókat helyezzen el a célba vett számítógépeken, valamint a Blue Termite APT, amely japán szervezetektől való információlopásra specializálódott. A Kaspersky Lab ugyancsak együttműködött a holland nemzeti high tech bűnüldözési csoporttal (NHTCU) és a Panda Security-vel, ami a CoinVault zsarolóvírus támadások feltételezett elkövetőinek elfogásához vezetett. 

 

A harmadik negyedév számokban

 

  • A KNS adatai alapján a Kaspersky Lab megoldásai összesen 235,4 millió rosszindulatú online támadást észleltek és vertek vissza, 38%-kal kevesebbet, mint a második negyedévben.
  • 75,4 millió egyedi, rosszindulatú URL-t találtak a webes antivírus összetevők,16%-kal többet, mint a második negyedévben.
  • A Kaspersky Lab webes antivírusa 38,2 millió egyedi rosszindulatú objektumot észlelt: scripteket, kihasználó kódokat, végrehajtható fájlokat, 46,9%-kal többet, mint a második negyedévben.
  • 5,68 millió regisztrált értesítés történt vírusfertőzési kísérletekről, amelyek célja a bankszámlákról történő pénzlopás.
  • A Kaspersky Lab megoldásai összesen 145 millió egyedi rosszindulatú és nemkívánatos objektumot észleltek. 

 

A Kaspersky Lab mobil biztonsági termékei az alábbiakat észlelték:

 

  • 1,6 millió kártékony telepítő csomagot
  • 323 374 új, kártékony mobilprogramot
  • 2516 mobil banki trójait

 

Az idei általános tendencia folytatódott a harmadik negyedévben: az Adobe Flash Player és az Internet Explorer sérülékenységeinek a kihasználása volt a legnépszerűbb a kiberbűnözők körében.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50