Robotokat alkalmaztak gerincműtéteknél Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2015. november 18. 14:20

Gerincsérüléseknél alkalmazott sebészeti beavatkozásokhoz használtak sikeresen robotokat Kínában - közölte az egyik fővárosi specialista.

Tien Vej gerincsebész a pekingi Csisuitan kórházban októberben olyan betegen végzett el robotok segítségével sikeres műtétet, aki az odontoid törése, vagyis egy nyaki sérülés miatt folyamatos fájdalomra panaszkodott. Az effajta eseteknél a halálozás aránya akár a 11 százalékot is elérheti.
 

Ezt megelőzően Tien professzor az egyik leggyakoribb, többnyire autóbalesetek során elszenvedett gerincsérülésnél, egy thoracolumbalis csigolyatörésnél vette hasznát robotoknak a műtőasztalon.

 

A kép illusztráció

 

Mindkét alkalommal a berendezések segítségével sikerült 3D-s felvételeket készíteni a törésekről, és a csapokat pontosan a helyükre illeszteni. Az így végzett műtétek során a betegek a szokásosnál kevésbé voltak kitéve sugárzásnak, és a gyógyulásuk ideje is lerövidült.
 

A robotrendszerek helymeghatározó funkciója olyan, mint a GPS a járművekben, csak még pontosabb - magyarázta a Hszinhua hírügynökségnek Tien. Hozzátette, a robotok alkalmazásának köszönhetően, vagyis a nagy pontosságú beavatkozások jövőbeni lehetősége révén új korszak nyílhat az egészségügyi ellátásban.

Kulcsszavak: Kína robot egészségügy

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás