Technikai megoldások az egyre okosabb városokért

forrás: Prím Online, 2015. november 22. 14:45

Egyre több olyan technikai, műszaki megoldás létezik, amelynek alkalmazásával gyorsabbá, könnyebbé és kényelmesebbé válhat az élet. Mobiltelefonra letölthető applikációk, melyek megkönnyítik a városban lakók életét - ilyen például a megállókban alkalmazott hangos utastájékoztatás is.

Kocsis János Balázs szociológus, városkutató szerint egyfajta nyitottságra van szükség a szereplők részéről, hogy ezek a technikai, technológiai megoldások működjenek. Az adatok mellett szükséges egy platform is, ahol az adatok kicserélődnek – tette hozzá a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Két szintet lehet elkülöníteni: a városok, települések szintjén a cégek közötti együttműködést, valamint a lakosság szintjén az információkhoz jutást – mondta.

 

„Léteznek már ezek az eszközök, de nem mindig sikerül megtölteni őket olyan tartalommal, amilyenre a lakóknak valóban szüksége van” - fejtette ki. A keletkező adatokat kell láthatóvá és mindenkinek elérhetővé tenni – jegyezte meg. Kocsis János Balázs a műsorban kiemelte annak fontosságát, hogy az információs felületek összeköttetésben álljanak a különféle szolgáltatásokkal. Az eszközök karbantartása is fontos kérdés a működtető önkormányzatok által – fűzte hozzá.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által indított felmérés szerint a magyarok több mint hatvan százaléka találja hasznosnak azokat a fejlesztéseket, amelyek révén egyre okosabb lesz egy város.

Lados Mihály, az MTA Közgazdaság és Regionális Tudományos Kutatóközpontjának osztályvezetője szerint a városok már a 90-es évektől használják az infokommunikációt, a 2000-es évektől pedig az már városműködtetési eszközként funkcionál.

Vannak kísérleti fázisban lévő projektek és olyanok is, ahol ez már jó ideje működőképes, mint például Debrecen, Miskolc, Tatabánya, Budapest, Veszprém, Szolnok és Győr – mondta el a szakember. Megjegyezte, hogy komplex rendszerekről beszélhetünk, amelyben a szolgáltatás a városlakók kényelmét segíti, de fontos szerep jut a fenntarthatóságnak és a döntéshozásnak is.

Forrás: Napközben / Kossuth Rádió / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Felveszik a versenyt a programozóiskolák diákjai a diplomás szoftverfejlesztőkkel

2019-ben hatodszor rendezték meg a Loxon Java Challenge programozóversenyt, amelyben idén is a legnevesebb magyar egyetemek hallgatói, továbbá hazai szoftverfejlesztő bootcampek csapatai, valamint tapasztalt informatikusok mérték össze programozói tudásukat a gyakorlatban. Az összesen három fordulóból álló bajnokság háromfős csapatainak Java programozási feladatokat kellett teljesíteniük, a programnyelv parancsainak ismerete mellett azonban a résztvevők probléma-megoldási készségét is felmérte a verseny.  

2019. december 11. 18:51

A legveszélyesebb szokások az utakon

A magyar autósok 67%-a szerint idegesítő, ha valaki használja a mobilját vezetés közben. – derül ki Európa egyik vezető gumi- es autószerviz hálózatának, a KwikFit internetes felméréséből. A közlekedésbiztonsági kérdőívet több mint 1000 jogosítvánnyal rendelkező autóvezető töltötte ki minden korosztályból.

2019. december 11. 17:16

Hogyan lehet legjobban megtéríteni az automatizációs befektetésünket?

A robotikával kapcsolatos összköltség mértéke folyamatos csökkenésben van. A McKinsey szerint az átlagos ár, amit egy robotért kell kifizetni, az elmúlt 30 év alatt minimum a felére esett, és az elkövetkező években még ennél is nagyobb csökkenésre lehet számítani*.

2019. december 11. 15:40

Abból nem lesz jó fejlesztő, aki nem tud szépirodalmat olvasni

Az automatizáció terjedésével ugyan egyre több programozóra van szükség, viszont ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, az alapkompetenciáit  is fejlesztenie kell. A Green Fox Academy ‘The bootcamp generation’ című meetupján Horváth Ádám, a Digitális Pedagógiai Módszertani Központ divízióvezetője a munkaerőpiac átalakuló igényei kapcsán arra is rámutatott, hogy a felnőtt lakosság  jelentős része nem éri el Siri vagy a Google szövegértési szintjét. A bootcampek oktatási módszertana ugyanakkor hatékonyan segíti a kritikus szemlélet és problémamegoldási készségek fejlesztését.

2019. december 11. 12:48

Öt menő ajándékötlet karácsonyra, hogy a gyerek játszva megtanuljon programozni!

Az adventi időszakban a gyermekes szülők egyik legnagyobb gondja, hogy beszerezzék a megfelelő karácsonyi ajándékot csemetéiknek. A választék hatalmas, a döntés pedig nehéz. Szerencsére már egyre több olyan, a programozás alapjainak elsajátítását segítő játék is elérhető a piacon, amelyek nemcsak remek szórakozást biztosítanak a kicsiknek, de rendkívül hasznosak is, hiszen használatukkal a gyermekek olyan alapvető digitális készségeket, és gondolkodásmódot sajátíthatnak el, amelyek a későbbiekben, felnőtt pályafutásuk során elengedhetetlenek lesznek számukra. A Braining Hub IT képzési központ most öt ilyen ajándékötletet gyűjtött csokorba.

2019. december 11. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás