Virtuális gulagmúzeum készül Csehországban

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 2. 09:13

Virtuális gulagmúzeumot készít a csehországi Archipelag Szövetség, a gyűjtemény a jövő tavasztól látogatható.

"A valódi gulagok maradványainak alapján számítógépes 3D technikával az interneten rekonstruáljuk a táborokat, egyes elemeiket, mindenféle használatai tárgyat, és mindezt virtuálisan látogathatóvá tesszük a világhálón" - közölte a cseh hírügynökséggel Stepán Cernousek, az Archipelag Szövetség elnöke.

Hozzátette: miután az eredeti gulagok Oroszországban nem látogathatóak, úgy döntöttek, hogy legalább az interneten megteremtik ezt a lehetőséget. Míg az egykori náci koncentrációs táborok - többek között Terezín, Mauthausen, Buchenwald, Auschwitz - neve közismert és évente százezrek látogatják a helyszínen kialakított múzeumokat, addig a volt szovjet munkatáborok - Pecsora, Kolima, Norilszk, Jermakovo - jóval kevésbé ismertek, ráadásul a helyszíneken egyetlen múzeum sem működik - fejtette ki Stepán Cernousek.

 A virtuális gulagmúzeum a gulag.cz weboldalon lesz elérhető. A projekt előkészületei, egyes részei már most is megtekinthetők, az eddig közzétett információk magyar nyelven is olvashatók. A virtuális gulagmúzeum létrehozását és működtetését társadalmi adományokból finanszírozzák.

Történészek szerint a 20. század húszas és harmincas éveiben létesített több mint ötven szovjet munkatáborban mintegy 15-18 millió ember raboskodott. A rabságot a becslések szerint mintegy másfél millió ember nem élte túl. Sztálin halála (1953) után a munkatáborok rabjainak száma jelentősen csökkent. A gulagrendszert hivatalosan 1960-ban szüntették meg.

A gulagtáborokat megjárt - többnyire magyarországi, kárpátaljai és szlovákiai - magyarok számát mintegy 600 ezerre becsülik a történészek.

Kulcsszavak: történelem onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás