Megint botrány van a bitcoin embere körül

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 11. 17:11

"Vagy Wright találta fel a bitcoint, vagy bámulatos szemfényvesztő, aki ezt nagyon szeretné elhitetni velünk."

Az ausztrál rendőrség házkutatást tartott szerdán Sydney-ben, annak az üzletembernek a házában és irodájában, akiről több technológiai honlap azt állította néhány órával korábban, hogy feltehetően a bitcoin nevű virtuális deviza feltalálója - közölték hírügynökségekkel szemtanúk. A rendőrség azonban közölte, hogy a férfinál tartott házkutatás adóügyi nyomozás keretében folyik, nem pedig azzal kapcsolatos, amit a Wired és a Gizmodo lapok állítottak. A férfi házát elhagyó rendőrök és adóellenőrök nem voltak hajlandók válaszolni a tudósítók kérdéseire. A házban a hatóságok érkezésekor nem volt senki, a bejárati ajtót zárszerelő nyitotta ki.

 Az ausztrál választási névjegyzék szerint a házban Craig Steven Wright lakik, aki a DeMorgan és a Panopticrypt Pty nevű cégek tulajdonosa. Wright cégeinek irodája Sydney egy másik részében van.

A Gizmodo közölte a héten, hogy feltehetőleg Wright a bitcoin titokzatos feltalálója. A Wired pedig azt állította, hogy Wrightnak több száz millió dollár értékű bitcoinja van. "Vagy Wright találta fel a bitcoint, vagy bámulatos szemfényvesztő, aki ezt nagyon szeretné elhitetni velünk" - írta a Wired.

Maga Wright azt jegyezte be saját profiljába a Linkedin globális szakember-adatbázisban, hogy a DeMorgan alternatív fizetőeszközökre koncentráló ausztrál cég.

A világon legismertebb virtuális devizát, a bitcoint 2008-ban alkotta meg Satoshi Nakamoto név alatt egy vagy több szerző, és publikálta azt nyílt forráskódú szoftverként 2009-ben.

Tavaly márciusban a japán származású amerikai Dorian Prentice Satoshi Nakamoto fizikus-rendszermérnök tagadta, hogy ő lett volna a bitcoin feltalálója. Ezt arra reagálva közölte, hogy a Newsweek amerikai magazin egy hosszú tudósításban az ő személyéhez kötötte a virtuális pénzt.

Ausztráliában évek óta vita övezi a virtuális deviza kezelését adózási szempontból. Az ausztrál adóhatóság tavaly decemberben úgy foglalt állást, hogy a bitcoint a tőkenyereség után fizetendő adó szempontjából vagyontárgynak, nem pedig fizetőeszköznek kell tekinteni. A nagyobb ausztrál bankok szeptemberben bejelentették, hogy a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni szigorúbb törvényekkel összhangban megszüntetik a bitcoin-kibocsátó cégek számláit. Ezzel 13 vállalkozás kényszerült feladni ilyen tevékenységét. Ennek hatására pedig az ausztrál cégek sorra elhagyják a bitcoin használatát a Reuters hírügynökség kutatása szerint.

Mivel a virtuális valuta esetében a fizetés nem egy központon keresztül zajlik, a már megtörtént tranzakciók visszafordítására nincs mód, szemben a hagyományos banki rendszerekkel, ahol csalás gyanúja esetén, vagy egyéb okokból a bankok és más pénzintézetek visszavonhatják a korábban jóváhagyott kifizetést.

Kulcsszavak: Bitcoin

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április 5-én indul a ROAD MOVIE GUIDE – Tillával

Tavaly indult útjára a ROAD MOVIE sorozat, amely keretében a legnépszerűbb hazai előadók dalokkal és klipekkel mutatják be a számukra fontos városokat, tájakat. Az első öt dal mindegyike siker lett azóta. Ezekhez mind készült egy-egy önálló riportfilm is, amelyekben Tilla a zenekarokkal-előadókkal közösen mutatja be az érintett helyeket. A szobafogság idején itt az alkalom, hogy otthonunkból legalább virtuálisan körbejárjuk Magyarországot. A “ROAD MOVIE GUIDE Tillával” a Maradj Otthon! Fesztivál Facebook oldalán április 5-én 18 órakor a Bagossy Brothers Company-val indul és öt héten át vasárnaponként jelentkezik majd.

2020. április 3. 19:35

Indul a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL

Szinte az összes, jelentősebb hazai fesztivál, számos klub és igazán fontos koncerthelyszín közösen mozgósítja a hazai művészvilágot. Arra buzdítják a zenészeket, popsztárokat, előadókat, hogy a következő hetekben-hónapokban aktívan vegyenek részt a “MARADJ OTTHON!” kampányban. Közösen indítják el a virtuális “MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL”-t, amely a Facebookon arra ösztönzi a közönséget, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon.

2020. március 21. 19:05

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás