Megint botrány van a bitcoin embere körül

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 11. 17:11

"Vagy Wright találta fel a bitcoint, vagy bámulatos szemfényvesztő, aki ezt nagyon szeretné elhitetni velünk."

Az ausztrál rendőrség házkutatást tartott szerdán Sydney-ben, annak az üzletembernek a házában és irodájában, akiről több technológiai honlap azt állította néhány órával korábban, hogy feltehetően a bitcoin nevű virtuális deviza feltalálója - közölték hírügynökségekkel szemtanúk. A rendőrség azonban közölte, hogy a férfinál tartott házkutatás adóügyi nyomozás keretében folyik, nem pedig azzal kapcsolatos, amit a Wired és a Gizmodo lapok állítottak. A férfi házát elhagyó rendőrök és adóellenőrök nem voltak hajlandók válaszolni a tudósítók kérdéseire. A házban a hatóságok érkezésekor nem volt senki, a bejárati ajtót zárszerelő nyitotta ki.

 Az ausztrál választási névjegyzék szerint a házban Craig Steven Wright lakik, aki a DeMorgan és a Panopticrypt Pty nevű cégek tulajdonosa. Wright cégeinek irodája Sydney egy másik részében van.

A Gizmodo közölte a héten, hogy feltehetőleg Wright a bitcoin titokzatos feltalálója. A Wired pedig azt állította, hogy Wrightnak több száz millió dollár értékű bitcoinja van. "Vagy Wright találta fel a bitcoint, vagy bámulatos szemfényvesztő, aki ezt nagyon szeretné elhitetni velünk" - írta a Wired.

Maga Wright azt jegyezte be saját profiljába a Linkedin globális szakember-adatbázisban, hogy a DeMorgan alternatív fizetőeszközökre koncentráló ausztrál cég.

A világon legismertebb virtuális devizát, a bitcoint 2008-ban alkotta meg Satoshi Nakamoto név alatt egy vagy több szerző, és publikálta azt nyílt forráskódú szoftverként 2009-ben.

Tavaly márciusban a japán származású amerikai Dorian Prentice Satoshi Nakamoto fizikus-rendszermérnök tagadta, hogy ő lett volna a bitcoin feltalálója. Ezt arra reagálva közölte, hogy a Newsweek amerikai magazin egy hosszú tudósításban az ő személyéhez kötötte a virtuális pénzt.

Ausztráliában évek óta vita övezi a virtuális deviza kezelését adózási szempontból. Az ausztrál adóhatóság tavaly decemberben úgy foglalt állást, hogy a bitcoint a tőkenyereség után fizetendő adó szempontjából vagyontárgynak, nem pedig fizetőeszköznek kell tekinteni. A nagyobb ausztrál bankok szeptemberben bejelentették, hogy a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni szigorúbb törvényekkel összhangban megszüntetik a bitcoin-kibocsátó cégek számláit. Ezzel 13 vállalkozás kényszerült feladni ilyen tevékenységét. Ennek hatására pedig az ausztrál cégek sorra elhagyják a bitcoin használatát a Reuters hírügynökség kutatása szerint.

Mivel a virtuális valuta esetében a fizetés nem egy központon keresztül zajlik, a már megtörtént tranzakciók visszafordítására nincs mód, szemben a hagyományos banki rendszerekkel, ahol csalás gyanúja esetén, vagy egyéb okokból a bankok és más pénzintézetek visszavonhatják a korábban jóváhagyott kifizetést.

Kulcsszavak: Bitcoin

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Piros lesz az orr a SZIN-en

Egy jótékonysági, közös összefogásra kérik fel a Szegedi Ifjúsági Napok látogatóit a fesztivál szervezői: A SZIN pénteki napján az ország legnagyobb „piros orr flashmobját” szervezik a Borsodi Nagyszínpad előtt, ahol a piros orrot viselő látogatók a Szegedi Gyermekklinika eszközvásárlását támogatják.

2019. augusztus 25. 11:12

Jótékonysági akciók a STRAND Fesztiválon

Augusztus 20-24. között több száz programot vonultat fel Zamárdiban az idei STRAND Fesztivál. A szervező VOLT Produkció fontosnak tartja a közönség érzékenyítését, ennek érdekében az idei évben két ügyet is a zászlajukra tűztek: a hazai- és világsztárok bevonásával segítik a rászoruló gyerekek iskolakezdését, illetve a tanári pálya megbecsülése érdekében a MédiaUnióval közös kampányt is szerveznek. Az idei STRAND Fesztiválra százezernél is több vendéget várnak.

2019. augusztus 19. 11:57

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás