Csúcstechnika pótolja az ellopott Caravaggiót

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 27. 11:51

Caravaggio 46 éve ellopott remekművének innovatív technológiával elkészített, digitalizált másolatát leplezte le a hétvégén Palermóban Sergio Mattarella olasz államfő.

A Jézus születése Szent Ferenccel és Szent Lőrinccel című képet Caravaggio 1609-ben festette Palermóban, az alkotást azonban 1969-ben ellopták és azóta nyoma veszett. A reneszánsz zseni egyik főművének a legapróbb részletekig hű másolata a palermói Piazza San Francescón álló oratóriumban tekinthető meg - innen lopták el az eredeti alkotást.

A csúcstechnikával megszületett másolatot a Sky Arte olasz televízió megbízásából a Factum Arte, egy műalkotások szinte tökéletes másolataira specializálódott cég készítette 100 ezer euróért (31 millió forintért), amely Tutanhamon fáraó sírjának pontos mását is megalkotta. A különleges technikával és szakértői csoport közreműködésével elvégzett projektről a Sky Arte dokumentumfilmet készített Az ellopott Caravaggio titka címmel.

Caravaggio (1571-1610) 1609-ben festett képét 1969. október 19-re virradó éjjel lopták el ismeretlen tettesek. A festményt a művész Szicílián készített legjobb képének tartják, az FBI körözési listáján a világ tíz legkeresettebb műalkotása között szerepel. A nyomozók szerint valószínűleg a maffia lopatta el a képet és most egy maffiafőnök tulajdonában van.

Kulcsszavak: tudomány kultúra

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

10 dolog, amit jobb észben tartani az online kaszinó és sportfogadó oldalakon

Az internet fejlődésével az online kaszinók látogatói az idejük nagy részét a számítógép vagy erre alkalmas okos eszközük képernyői előtt töltik el. Ők döntik el, hogy milyen játékkal, mikor, mennyi tétet feltéve játszanak, a lehetőségek tárháza végtelen. Ezzel együtt azonban nem árt odafigyelni néhány, akár a játékos saját maga által lefektetett alapszabályra, melyek bizonyos keretek közé terelik az online magatartást, természetesen a játékos javait szolgálva.  

2019. szeptember 16. 14:34

Budapesten is megtekinthető az életnagyságú LEGO Technic Bugatti Chiron

Az ikonikus sportautó 1:1 méretarányú, LEGO Technic elemekből épített élethű mását szeptember 16. és 22. között a Westend City Centerben tekintheti meg a magyar közönség. 

2019. szeptember 16. 14:07

Játékkal töltötték munkaidejüket a LEGO gyár dolgozói

Az idei a negyedik alkalom, hogy a LEGO Csoport megrendezte a Play Day nevű dolgozói eseményt, amely során a játékgyártó összes munkatársa világszerte egy feladatot kap: munkanapját töltse játékkal. Nyíregyházán szeptember 6-án mintegy 2700 fő vett részt a programon és adta át magát az önfeledt játék élményének. 

2019. szeptember 14. 09:41

Mosdókból műalkotások - társadalmi felelősségvállalás

Neves színészek, művészek - Agócs Írisz, Alföldi Róbert, Boros Betty, Bukta Imre, Debreczeny Zoltán, ef. Zámbó István, Kádár János Miklós, Szabó Győző, Szeltner Marcell, Szunyoghy Viktória, Timkó Bíbor és Wahorn András - vállalták, hogy vászon helyett mosdókon élik ki alkotókedvüket. A cél, hogy a sajátos műalkotások árverésre bocsátása után a befolyt pénzzel támogassák a Csodavár Űrbázis gyerekjátszótér felépülését.

2019. szeptember 14. 08:43

140 rászoruló gyerek iskolakezdési támogatása

Óriási sikerrel zárult a STRAND Fesztivál jótékonysági akciója. A szervező VOLT Produkció arra kérte a STRAND Fesztiválra érkező fellépőket – hazaiakat és külföldieket egyaránt – hogy dedikáljanak egy-egy aranyhalat, a szervezők pedig minden egyes aláírt aranyhal után egy-egy rászoruló gyerek iskolakezdését támogatják 10-10.000 forinttal az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. A jótékonysági akció minden elképzelést felülmúlt, hiszen 1.400.000 forintot sikerült összegyűjteniük, amivel 140 rászoruló gyerek iskolakezdését tudták támogatni.

2019. szeptember 8. 09:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás