Felesleges adatokat tárolnak drágán az európaiak

MTI Sajtóadatbank, 2016. január 2. 11:40

Évente több milliárd eurós kiadással jár a felesleges adatok tárolása és kezelése az európai szervezeteknek a Veritas Technologies LLC informatika biztonsági cég felmérése szerint.

Részben azért, mert a munkavállalók úgy kezelik a vállalati rendszert, mint a saját infrastruktúrájukat, a vezetők pedig túlzott mértékben támaszkodnak a felhő alapú tárolási rendszerekre.
 
A Veritas az európai közszféra és magánszektor adatkezelési módszereit feltérképező Databerg Report 2015 eredményeit bemutatva közölte, a rendszerek ilyen módon történő kezelése megnöveli az adatvesztés kockázatát is.
 
    A kutatás keretében a Veritas mintegy 1500 vezető informatikai felhasználót kérdezett meg az EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) 14 országában arról, hogy milyen kihívásokkal szembesülnek a vállalati adatok értékes üzleti információvá alakítása során. A riport egy új jelenséget is bemutat, amelynek a jéghegyekhez hasonló tulajdonságai miatt a Databerg nevet adták a szakemberek, akik a tárolt adatok három fő típusát különböztetik meg: kritikus üzleti adatnak azokat tartják, amelyek elengedhetetlenek a folyamatos működéshez, a szervezet sikerességéhez, és azt tanácsolják, hogy ezeket folyamatosan, megelőző módon védjék.
 
    A redundáns, elavult és triviális, felesleges adatok üzleti értékkel már csak csekély mértékben, vagy egyáltalán nem rendelkeznek, ezért ezek mennyiségét minimalizálni kell a rendszeres és biztonságos törlésekkel.
 
    Az úgynevezett sötét adatok értéke még ismeretlen, és ugyanúgy tartalmazhatnak kritikus, fontos információkat, mint haszontalan és felesleges adatokat is. Mivel azonban tárolásuk mindenképpen igénybe veszi a vállalat erőforrásait, a sötét adatokat célszerű a lehető leghamarabb feltérképezni, és megállapítani, hogy felesleges vagy üzleti szempontból kritikus adatoknak minősülnek-e.
 
    A Veritas felmérésének eredményei szerint az EMEA régióban a szervezetek adatállományának 54 százaléka sötét adat, 32 százaléka elavult és triviális adat, és a jéghegy csúcsát jelentő hasznos üzleti adatok aránya csak 14 százalék.
 
    A felmérés kimutatta azt is, ha nem történik jelentős változás az adatkezelésben, 2020-ra a felesleges és elkerülhető adattárolási és -kezelési költség eléri a 811 milliárd eurót a vállalatok számára.
 
    A jelentésből kiderült továbbá, hogy a vállalatok egyre több adatot helyeznek át a felhőbe azért, hogy megbirkózzanak a növekvő adatmennyiséggel: a felhő alapú tárolás és -feldolgozás az elkövetkezendő 12 hónap során a harmadával, 33 százalékról 45 százalékra nő. Egyebek mellett nagy azonban a valószínűsége annak, hogy a szervezeteknek az ilyen típusú szolgáltatások bevezetésére nincs megfelelő modellje a járulékos költségek kiszámításához, illetve azzal kapcsolatban sem, hogy mit kell tenni, ha egy esetleges vészhelyzetben az adatokat a felhőből ki kell vonni.
 
    A Veritas megoldásait a Fortune 500 vállalatainak 86 százaléka alkalmazza adatainak eléréséhez, és az információk hatékony felhasználásához.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09