Wikipédia – 15 éve a szabad tudás szolgálatában

forrás: Prím Online, 2016. január 15. 09:53

január 15-én ünnepli 15. születésnapját a Wikipédia, a mindenki által szabadon szerkeszthető enciklopédia. A héten az enciklopédia szerkesztői és olvasói világszerte összejönnek megünnepelni az elmúlt tizenöt évben keletkezett tudást. Az ünnepléssorozat keretében Budapesten január 16-án szombaton wikipédistatalálkozót rendeznek.

Tizenöt évvel ezelőtt, 2001 januárjában indult útjára az internetezők által szerkesztett webes enciklopédia egy olyan világ víziójával, melyben minden ember szabadon osztozhat a tudásban. Ekkor még elképzelhetetlennek tűnt, hogy az emberek a Föld minden pontján együttműködjenek egymással, méghozzá ingyen, annak érdekében, hogy létrehozzanak egy enciklopédiát. Mára a Wikipédia a világ egyik leglátogatottabb weboldalává és az emberiség legnagyobb, leggyakrabban használt információforrásává nőtte ki magát. Több mint 35 millió szócikkét 290 nyelven több százmillió ember használja a világ minden tájáról, nap mint nap.

 

A ma élő emberek 28 százaléka soha nem ismerte a Wikipédia nélküli világot, és bár mára az internetes tartalmak jelentős része privát célok elérését szolgálja, a Wikipédia a Földön mindenki számára elérhető kortól, földrajzi helytől és társadalmi háttértől függetlenül.

 

Az oldalt a kezdetektől fogva önkéntesek szerkesztik szerte a világon: minden egyes hónapban több mint 80 000 szerkesztő járul hozzá munkájával a szabad tudás gyarapításához. Január 15-én nem csupán az enciklopédia, de egy mozgalom születését is ünnepelhetjük. A Wikipédia sokkal több, mint egy egyszerű weboldal. Az enciklopédia és a Wikimédia társprojektjei egy globális, folyamatosan bővülő szabad tudás közösségét képviselik, amely az elmúlt 15 év során jelentős sikereket ért el.

 

  • A Wikipédia 2001 januárjában indult angol nyelven. Az első év végére már 18 nyelven volt elérhető, mely 2016-ra 290-re bővült.
  • Az önkéntesek folyamatosan szerkesztik és javítják az enciklopédia tartalmát. Minden órában körülbelül 15 000 szerkesztést végeznek, és naponta 7000 új szócikket hoznak létre.
  • A magyar nyelvű változat 2003. július 8-án indult és ma közel 380 000 magyar nyelvű szócikket tartalmaz, ezzel szócikkszámát tekintve 23. a nyelvi változatok között.
  • 2004. szeptember 7-én indult el a Wikimédia Alapítvány médiatára, a Wikimédia Commons. A feltöltött fájlok száma 2016. január 13-án túllépte a 30 milliós határt, ezzel az oldal egyike a világ legnagyobb szabad médiatárainak.
  • 2007-ben a Wikipédia bekerült a világ 10 leglátogatottabb weboldala közé, egyedüliként a nonprofit honlapok közül.
  • 2010-ben Wiki Loves Monuments néven a Wikimédia-önkéntesek globális fotópályázatot indítottak a Föld kulturális örökségének dokumentálásának érdekében. A verseny 2011-es kiadása bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legnagyobb fotópályázata, és olyan újabb pályázatokat inspirált, mint a francia sajtokat feldolgozó Wiki Loves Cheese, a természeti kincseket bemutató Wiki Loves Earth vagy a déli kontinenst célzó Wiki Loves Africa.
  • A Wikipédiát többször ismerték el díjakkal. 2015 őszén megkapta a holland király által adományozott Erasmus-díjat, amit olyan személyeknek vagy intézményeknek ítélnek oda, amelyek kiemelkedő kulturális tevékenységet fejtettek ki, és a spanyol királyi család kitüntetését, az Asztúria Hercegnője-díjat is, a nemzetközi együttműködés kategóriában.

 

„A Wikipédia arra késztetett minket, hogy újragondoljuk a tudás összegyűjtésének és megosztásának módját” - mondta Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója. „A tudást többé nem a magasból nyújtják az arra érdemeseknek, hanem azt mindenki szabadon megosztja online. A Wikipédia lehetetlen ötletnek tűnt elsőre - egy online enciklopédia, amit bárki szerkeszthet. De az elmúlt 15 évben felülmúlta mindenki várakozását, köszönhetően annak a több százezer önkéntesnek a világon, akik lehetővé tették a Wikipédia létrejöttét.”

 

A Wikipédia 15. születésnapját és a sikereit, a közösség által elért eredményeket, az olvasók élményeit szerte a világon különböző rendezvényekkel, konferenciákkal, eseményekkel ünneplik a szerkesztői közösségek. A magyarországi szerkesztők, 2016. január 16-án szombaton Budapesten egy jubileumi wikitalálkozón gyűlnek össze.

 

 

Kulcsszavak: Wikipedia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás