30 éves a Brain vírus

forrás: Prím Online, 2016. január 19. 10:37

A számítógépes vírusok történelmében a jelképes nulla kilométerkövet a PC MS-DOS (MicroSoft Disk Operating System) rendszerű gépeket támadó pakisztáni eredetű Brain képviseli, megjelenését az 1986. január 19. dátumhoz kötik. A 80-as évek végén, de még a 90-es évek elején is elenyészően csekély, pár ezres nagyságrendű volt azon kártevők száma, amelyek számát ma már hozzávetőlegesen 350 millióra becsülnek a vírusvédelmi szakemberek. Az ESET biztonságtechnológiai cég a születésnap alkalmából összefoglalta az elmúlt időszak változásait.

A vírusok megjelenése, és napjaink tömeges terjedése miatt a felhasználóknak is megváltozott az élete, így a biztonságos munkavégzéshez, játékhoz, vagy internetezéshez már alaphelyzetben is hozzátartozik a korszerű vírusvédelem. De ugyanígy új kihívás elé kerültek a számítógép-programozók is, hiszen míg korábban elég volt a kódolásnál a jó végeredményre és a gyors működésre koncentrálni, addig ma már a biztonságos programozás is nélkülözhetetlen eleme lett a szakmának. 

 

Bár a legeslegelső vírust jóval korábbra datálhatjuk - ez az 1971-ben megjelent Creeper volt, de a PC számítógépeken széles körben tömegesen elterjedő vírusok úttörőjének mégis az 1986-os Brain számít. A Lahore-i (Punjab) illetőségű testvérpár, Basit Farooq Alvi és Amjad Farooq Alvi orvosi szoftvereket árultak floppy lemezen, és az illegális programmásolást akarták vele büntetni. A program készítői érdekes módon teljes nevüket, címüket és telefonszámukat is beleírták a vírus kódjába.

 

Az IBM PC-re írt vírus emellett egyben az egyik első olyan kód, amely lopakodó mechanizmust használt. A pakisztáni Brain az 5 1/4 collos floppy lemezeken a boot rekordot fertőzte meg felülírással, az eredeti adatokat pedig elmentette, és egy hét leforgása alatt szétterjedt a világon. A Brain vírus rezidens volt, azaz egy állandóan a tárban maradó résszel is rendelkezett, és mivel a megszakításvektorokat önmagára irányította, egy lemezeditorral végzett bootszektor-vizsgálatot is képes volt átverni: ilyenkor trükkösen az eredeti, elmentett részt jelenítette meg: „tartotta a táblát”. Későbbi változatai aztán már nem csak a hajlékony, de a merevlemezt is képesek voltak fertőzni.

 

A vírusvédelmi szakemberek szemében ezek igazi hősi idők voltak, például a vírusok száma a 80-as évek végén, de még a 90-es évek elején is elenyészően csekély, pár ezres nagyságrend volt a mai hozzávetőlegesen 350 millióra saccolt egyedi kártevő kóddal szemben. De a világ is még másként működött, nem volt még grafikus felületű Windows illetve egér, hanem jobbára csak karakteres PC DOS felület. A legtöbb munkahelyen monokróm Hercules monitorok üzemeltek, AUTOEXEC.BAT és CONFIG.SYS konfigurációs beállító fájlokban dőlt el sok minden. A letöltés őse pedig a BBS, azaz Bulletin Board System nevű helyekről, betárcsázós telefonvonalon, 1200-3600 baud sebességű modemekkel történt. A kezdetekkor az adatbázis frissítések is jóval ritkábbak voltak - 1-2 havonta jött csak ki új szignatúra, az új vírusokkal vagy kártevő variánsokkal, a mai naponkénti, vagy még gyakoribb automatikus frissítési megoldásokkal szemben.

 

Szinte ugyanilyen régóta védelmezi az ESET is a felhasználók millióinak a számítógépeit. Az 1987-ben megjelent ESET NOD32 Antivirus világelső az elnyert Virus Bulletin "VB100” tesztelési díjak számát tekintve, illetve a vizsgálatok 1998-as fennállása óta eddig minden szabadon terjedő vírust vagy férget észlelt és kivédett. Az ESET NOD32 Antivirus, ESET Smart Security és az ESET Cyber Security (biztonsági megoldás Mac-re), valamint a mobiltelefonok és táblagépek védelmét biztosító ESET Mobile Security a legajánlottabb biztonsági megoldások közé tartoznak, a termékekben milliók bíznak meg világszerte. 

 

A ESET infografikáján pedig bemutatjuk a számítógépes kártevők rövid történetét a Brain vírustól kezdődően egészen napjaink botnetes kártevőiig. Az összefoglalóból kiderül, hogy a kezdeti híres, hírhedt vírusokon, a világjárványt okozó férgeken át hogyan jutottunk el a rejtett kémprogramokig, banki kártevőkig.

 

Kulcsszavak: NOD32 vírusirtó vírus Eset

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás