A digitális szakértelem és technológia fontossága

forrás: Prím Online, 2016. február 18. 12:38

A digitális szakértelem és technológiák használatának optimalizálása 2 billió dollár globális gazdasági eredményt generálhat 2020-ig az Accenture új tanulmánya szerint. A tanulmányból az is kiderül, hogy a digitalizáltság hatalmas szerepet játszik a gazdasági tevékenységben, mivel a világ GDP-jének ötödét termeli meg a digitális szakértelem, termékek és szolgáltatások valamilyen formája.

Az Accenture Strategy Digital Disruption: the Growth Multiplier című jelentése új és átfogó értékelést nyújt 11 nagyobb ország digitális gazdaságáról. Megbecsüli a hardver-, a szoftver- és a kapcsolódó technológiák, valamint a digitális eszközöket használó munkavállalók által a GDP-hez adott értéket. Ugyancsak kiszámolja a termelésben használt köztes digitális termékek és szolgáltatások értékét. 

 

A globális teljesítmény valamivel több mint egyötöde (22%) kapcsolódik a digitális gazdasághoz. Az Egyesült Államok a világ leginkább digitális gazdasága, teljesítményének 33 százaléka származik a digitális befektetésekből. Az amerikai munkaerő 43 százaléka és a felhalmozott tőke 26 százaléka képes támogatni a digitális jellegű tevékenységeket. A digitális gazdaság aránya más országokban a 30 százaléktól (Egyesült Királyság és Ausztrália) a 13 százalékig (Kína) változik. 

 

 

 

 "A vállalatok és a kormányok egyre inkább digitálisra váltanak, hogy biztosítsák a gyors növekedést a bizonytalan világgazdasági kilátások közepette, de a digitális gazdaság mérete nem jelent garanciát a növekedésre." – mondta Mark Knickrehm, az Accenture Strategy vezérigazgatója. "A szervezeteknek agresszívan kell cselekedniük, hogy a digitális tehetség és technológia fókuszát a hatékonyság növeléséről a teljesen új üzleti modellek kialakítására helyezzék át. Ez nem csak digitális beruházást igényel, hanem szervezeti és kulturális átalakulást."

 

A jelentés megállapítja, hogy a magasabb növekedési ütem elérése érdekében a vállalatoknak javítaniuk kell az Accenture Strategy Digital Density osztályzatukat, amely megmutatja, hogy a digitalizáltság milyen mélyen hatja át egy ország vállalkozásait és gazdaságát. Ez magában foglalja a digitális szakértelmet és technológiát, valamint olyan szélesebb körű segítő tényezőket, mint például a könnyű hozzáférés a finanszírozáshoz és egy ország szabályozási környezetének nyitottsága. 

 

Például egy 10 százalékpontos növekedés az amerikai gazdaság digitalizáltságában 368 milliárd dolláros pluszt eredményezne a 2020-as GDP-ben, amely így 1,8 százalékkal nagyobb lenne, mint amit a jelenlegi előrejelzések mutatnak. Az Accenture Strategy úgy számolja, hogy a digitális szakértelem, tőke és más gyorsító tényezők növekedésének optimális kombinációja az amerikai GDP-t akár 421 milliárd dollárral is megemelhetné 2020-ra, ami 2,1%- növekedéstjelent. A digitális teljesítmény legnagyobb javulására Brazíliában (6.6%), Olaszországban (4.2%) Kínában (3.7%) és Japánban (3.3%) számíthatunk. 

 

 

 

A tanulmány megmutatja, hogy az egyes nemzetgazdaságok miképpen priorizálhatnák extra erőfeszítéseiket a bevételek és a gazdasági teljesítmény legnagyobb mértékű növelése érdekében. Például Brazília extra digitális erőfeszítéseinek a 70 százalékát a technológiák – felhő és analitika – hatékonyabb alkalmazására kellene összpontosítani, míg a digitális szakértelem fejlesztése kisebb gazdasági megtérülést eredményezne. Ugyanakkor az Egyesült Államokban az extra digitális erőfeszítések csupán 10 százalékát kell a technológiába fektetni, ugyanakkor a digitális szakértelem és a szélesebb körű támogató tényezők fejlesztése nagyobb megtérülést eredményezne. 

 

A platform alapú modellek a növekedés kulcsai

A jelentés szerint a platform alapú üzleti modellek jelentik az egyik legnagyobb lehetőséget a digitális technológia által vezérelt növekedésben. Ezek a modellek lehetővé teszik a szervezetek számára, hogy új piacokat és értékeket hozzanak létre azáltal, hogy összehozzák a partnereiket és ügyfeleiket egy közös digitális platformon. Sok esetben a résztvevők anélkül élvezhetik az erőteljes növekedést, hogy eszközöket birtokolnának vagy kezelnének, így alacsony költséggel bővülhetnek. 

 

Miközben az "eleve digitális vállalatok" uralják a mai platform gazdaságot, az Accenture Strategy jelentése szerint a hagyományos iparági domináns cégek lehetnek a platform stratégiák egyik legnagyobb kedvezményezettei azáltal, hogy kombinálják az ügyfélelérést és a termékportfóliókat a platform hálózati teljesítményével.

 

"A számos digitális vállalat által tapasztalt magas növekedési ütemet, a hagyományos iparági cégek is élvezhetik, ha platform modelleket alkalmaznak a partnereikből és ügyfeleikből álló ökoszisztéma létrehozására, amelyben új, értéknövelt szolgáltatásokat nyújthatnak." – mondta Bruno Berthon, az Accenture Strategy ügyvezető igazgatója. "A vállalatoknak ki kell alakítaniuk a platform stratégiájukat és platform vezetőként vagy résztvevőként meg kell határozniuk a szerepüket, mielőtt agresszívan szövetkeznek új értékek megteremtése érdekében."

 

A jelentés három átfogó intézkedést javasol, amelyek javíthatják a digitális üzleti modellek alkalmazását, hogy magasabb szintű termelékenység és növekedés jöjjön létre:

  • Priorizálja a digitális beruházásokat értékteremtő lehetőségeik alapján: gondosan vizsgálja meg a digitális beruházások egyensúlyát, hogy a szakértelem és technológiák fejlesztésének optimális egyensúlya a digitális beruházások maximális megtérülését eredményezze.
  • Induljon versenybe iparág specifikus digitális stratégiával: tisztázza, hogy milyen platform, milyen szerepek és milyen adatok elengedhetetlenek a sikerhez az adott iparágban.
  • Hozzon létre megfelelő környezetet a digitális átalakuláshoz: javítsa digitális IQ-ját, működjön együtt a kormánnyal az iparágak közötti kapcsolatok feltárásához, és változtassa meg a versenyszabályokat.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Emberi Jogi díjra jelölték a magyar HBO új dokumentumfilmjét

A 25. Szarajevói Filmfesztiválon debütál Bársony Katalin dokumentumfilmje, az HBO gyártásában készült Csillagfény távolság, amely versenybe száll a Szarajevó Szíve díjért (Heart of Sarajevo).

2019. augusztus 17. 12:10

Az LG és a LUMI izgalmas jövőképet mutat be a 2019-es IFA-n

Szándéknyilatkozatot írt alá az LG Electronics (LG) és az IoT- és okosotthon-megoldásokat kínáló LUMI United Technology. A két vállalat célja egy olyan ökoszisztéma létrehozása, amely az eszközök alapszintű irányításán túlmutatva még teljesebb otthoni IoT-környezetet biztosít a felhasználók számára. Az együttműködés olyan intelligens szenzorokat alkalmazó innovációk kifejlesztésére fókuszál majd, amelyek képesek észlelni a beltéri környezet jellemzőit, például a páratartalom és a hőmérséklet változását vagy az ajtók mozgását.

2019. augusztus 17. 09:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás