A Nokia 5G-s rádió-hozzáférése kereskedelmi hardveren

forrás: Prím Online, 2016. február 22. 16:41

Az MWC 216-on a Nokia bemutatja, hogyan támogatja a kereskedelmi forgalomban kapható AirScale rádió hozzáférése az 5G-s technológiákat, így a hálózatüzemeltetők biztosak lehetnek abban, hogy mai eszközberuházásaik kielégítik majd a jövőbeni igényeket is. A cég 5G-s rádió-hozzáférése kereskedelmi forgalomban kapható bázisállomáson mutatkozik be. 

Ezzel egyrészt az operátorok korábban és alacsonyabb költségen indíthatják útjára 5G hálózatukat, másrészt a már meglévő LTE infrastruktúrájukat 2017-ben migrálhatják a korai 5G-s szolgáltatásokra. A teljes 5G-s kereskedelmi szolgáltatás megjelenése 2020-ra várható.

 

A Nokia demonstrálja, hogy az összes spektrumsáv használatával hogyan tesztelhetik az operátorok az 5G felhasználási eseteit hálózataikon − beleértve a 6 GHz alattiakat is, melyek széles területi lefedettséget és korai piaci belépést biztosítanak, miközben  kiemelkedően magas kommunikációs kapacitással rendelkeznek a cm-es és mm-es hullámhossztartománynak köszönhetően.

 

Jelenleg különféle szabványügyi testületek végeznek teszteket annak érdekében, hogy 2020-ra befejezzék a munkát. A teljes körű 5G-s szabványok megjelenése előtt a fentihez hasonló hálózatüzemeltetői tesztek biztosítják, hogy az előfizetők már az első naptól kezdve kiváló és megbízható 5G-s teljesítményt kapnak majd. 

 

A Nokia standján az alábbi technológiák tekinthetők meg a 2016-os Mobil Világkongresszuson:

  • Szabvány előtti 5G-s rádiótechnológia a Nokia AirFrame IT hardveren futó Nokia AirScale bázisállomáson és AirScale Cloud bázisállomás szerveren.* A rendszer 8x8-as MIMO-t és optimalizált keretszerkezetet használ, mely a késleltetést 1 milliszekundum alá csökkenti. Az ultra alacsony késleltetés és a multi-Gbps sebesség lehetővé teszi a felhasználók számára a helytől független valós idejű együttműködést a több felhasználós, virtuális valóságot alkalmazó bemutató során.
  • Az mm-es hullámhosszú nagyérzékenységű vevőegység nyit a 64QAM és 2x2 MIMO használata felé, ezzel lehetővé teszi a multi-Gbps sebességet. Amint azt korábban már bemutattuk, a rendszer olyan csúcstechnológiás koncepciókat is támogat, mint például a nyalábformálás a végfelhasználó helyének és igényének pontos meghatározása érdekében. Habár a mm-es hullámhosszak 3GPP-n belüli szabványosítása 2019-re várható, a Nokia szabványosítás előtti rendszere gyakorlati tapasztalatot biztosít a végleges kereskedelmi megoldás megalkotására vonatkozóan.
  • A többszörös kapcsolódás koncepciója lehetővé teszi, hogy az eszközök egyidejűleg csatlakozzanak az LTE-hez és az 5G-s rádiós hálózathoz a zökkenőmentes működés érdekében, mivel az 5G párhuzamosan az LTE fölé kerül kiépítésre.
  • A mikrocellák pontos 3D-s tervezésével, illetve prediktív szolgáltatásokkal a Nokia Services tökéletes hibrid hálózati teljesítményt biztosít.

 

Hossein Moiin, a Nokia Mobile Networks technológiai igazgatója (CTO) az alábbiakat nyilatkozta: „A korábbi kísérleti rendszereket meghaladóan a telekommunikációs iparágban most először látható, hogyan fog működni az 5G a gyakorlatban. Az AirScale elnevezésű, rádió-hozzáféréses kereskedelmi termékünkön működés közben mutatjuk be az 5G-t – ez komoly előrelépés, mert azt jelenti, az 5G innentől kezdve nem csupán távoli vízió. Mostantól az operátorok nyugodt szívvel beruházhatnak olyan hálózati berendezésekbe, melyek támogatják mind a meglévő, mind a majd szabványosításra kerülő 5G-s technológiákat.” 

 

Kulcsszavak: Nokia MWC MWC 2016 5G

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Sminkelés állatkísérletektől mentes készítményekkel

A The Body Shop egyértelműen elkötelezett az igazán fontos dolgok mellett. Ennek megfelelően az általuk forgalmazott valamennyi smink készítmény teljes egészében mentes az állatkísérletektől.

2019. október 16. 13:12

Brit Care kutyaeledel

A rohanó világ és a modernizáció nemcsak minket, embereket érint olykor negatívan, hanem házi kedvenceinket is. Korunk népbetegségei – a keringési- és szívpanaszok, a daganatos megbetegedések vagy a cukorbetegség – visszavezethetők a stresszes életmódra. Gyógyításuk pedig sajnálatos módon sok esetben nem lehetséges, vagy nagy költségekkel jár.

2019. október 15. 18:17

Lepd meg kedvesed egy egyedi ajándékkal az évfordulótokon!

Itt van lassan a megismerkedésetek évfordulója? Egy alkalom, ami más, mint a többi, és nem akarsz csak egy virággal vagy bonbonnal odaállítani? Ez egy nagyon dicséretes dolog, mivel a kapcsolatotok különleges, így egyedi és személyre szóló ajándékkal érdemes még emlékezetesebbé tenned! Mi megmutatjuk, hogy mit és honnan adhatsz az ilyen alkalmakra.

2019. október 15. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás