A Nokia 5G-s rádió-hozzáférése kereskedelmi hardveren

forrás: Prím Online, 2016. február 22. 16:41

Az MWC 216-on a Nokia bemutatja, hogyan támogatja a kereskedelmi forgalomban kapható AirScale rádió hozzáférése az 5G-s technológiákat, így a hálózatüzemeltetők biztosak lehetnek abban, hogy mai eszközberuházásaik kielégítik majd a jövőbeni igényeket is. A cég 5G-s rádió-hozzáférése kereskedelmi forgalomban kapható bázisállomáson mutatkozik be. 

Ezzel egyrészt az operátorok korábban és alacsonyabb költségen indíthatják útjára 5G hálózatukat, másrészt a már meglévő LTE infrastruktúrájukat 2017-ben migrálhatják a korai 5G-s szolgáltatásokra. A teljes 5G-s kereskedelmi szolgáltatás megjelenése 2020-ra várható.

 

A Nokia demonstrálja, hogy az összes spektrumsáv használatával hogyan tesztelhetik az operátorok az 5G felhasználási eseteit hálózataikon − beleértve a 6 GHz alattiakat is, melyek széles területi lefedettséget és korai piaci belépést biztosítanak, miközben  kiemelkedően magas kommunikációs kapacitással rendelkeznek a cm-es és mm-es hullámhossztartománynak köszönhetően.

 

Jelenleg különféle szabványügyi testületek végeznek teszteket annak érdekében, hogy 2020-ra befejezzék a munkát. A teljes körű 5G-s szabványok megjelenése előtt a fentihez hasonló hálózatüzemeltetői tesztek biztosítják, hogy az előfizetők már az első naptól kezdve kiváló és megbízható 5G-s teljesítményt kapnak majd. 

 

A Nokia standján az alábbi technológiák tekinthetők meg a 2016-os Mobil Világkongresszuson:

  • Szabvány előtti 5G-s rádiótechnológia a Nokia AirFrame IT hardveren futó Nokia AirScale bázisállomáson és AirScale Cloud bázisállomás szerveren.* A rendszer 8x8-as MIMO-t és optimalizált keretszerkezetet használ, mely a késleltetést 1 milliszekundum alá csökkenti. Az ultra alacsony késleltetés és a multi-Gbps sebesség lehetővé teszi a felhasználók számára a helytől független valós idejű együttműködést a több felhasználós, virtuális valóságot alkalmazó bemutató során.
  • Az mm-es hullámhosszú nagyérzékenységű vevőegység nyit a 64QAM és 2x2 MIMO használata felé, ezzel lehetővé teszi a multi-Gbps sebességet. Amint azt korábban már bemutattuk, a rendszer olyan csúcstechnológiás koncepciókat is támogat, mint például a nyalábformálás a végfelhasználó helyének és igényének pontos meghatározása érdekében. Habár a mm-es hullámhosszak 3GPP-n belüli szabványosítása 2019-re várható, a Nokia szabványosítás előtti rendszere gyakorlati tapasztalatot biztosít a végleges kereskedelmi megoldás megalkotására vonatkozóan.
  • A többszörös kapcsolódás koncepciója lehetővé teszi, hogy az eszközök egyidejűleg csatlakozzanak az LTE-hez és az 5G-s rádiós hálózathoz a zökkenőmentes működés érdekében, mivel az 5G párhuzamosan az LTE fölé kerül kiépítésre.
  • A mikrocellák pontos 3D-s tervezésével, illetve prediktív szolgáltatásokkal a Nokia Services tökéletes hibrid hálózati teljesítményt biztosít.

 

Hossein Moiin, a Nokia Mobile Networks technológiai igazgatója (CTO) az alábbiakat nyilatkozta: „A korábbi kísérleti rendszereket meghaladóan a telekommunikációs iparágban most először látható, hogyan fog működni az 5G a gyakorlatban. Az AirScale elnevezésű, rádió-hozzáféréses kereskedelmi termékünkön működés közben mutatjuk be az 5G-t – ez komoly előrelépés, mert azt jelenti, az 5G innentől kezdve nem csupán távoli vízió. Mostantól az operátorok nyugodt szívvel beruházhatnak olyan hálózati berendezésekbe, melyek támogatják mind a meglévő, mind a majd szabványosításra kerülő 5G-s technológiákat.” 

 

Kulcsszavak: Nokia MWC MWC 2016 5G

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20