Az Ericsson 5G-s helyszíni tesztberendezése 25 Gbps feletti Letöltési sebességet ért el

forrás: Prím Online, 2016. február 22. 13:31

Mivel az 5G technológia kereskedelmi bevezetése várhatóan 2020-ban megtörténik, a piacvezető mobilszolgáltatók már belekezdtek az 5G szabvány megjelenése előtti helyszíni tesztek megtervezésébe annak érdekében, hogy kipróbálják és megismerjék a nagyfrekvenciás spektrumok hatékony hasznosítását lehetővé tevő technológiát.

Az Ericsson 5G Radio prototípusok MU-MIMO (többfelhasználós, többantennás), valamint Massive MIMO (azaz igen nagy számú antennás) eljárást alkalmaznak a lefelé irányú adatsebesség növeléséhez. Emellett a továbbfejlesztett, milliméteres hullámhosszú sávok alkalmazásakor elengedhetetlen antennanyaláb-követést (beam-tracking) is használják, így kiváló teljesítményt és megbízható működést biztosítanak a helyzetüket folyamatosan változtató felhasználók számára. 

 

 

Seizo Onoe, az NTT DOCOMO INC. ügyvezető alelnöke és műszaki vezérigazgatója szerint: „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy az Ericsson és a DOCOMO között évek óta zajló, az 5G technológia kifejlesztésére irányuló műszaki együttműködés eredményeként az Ericsson 5G Radio prototípusai ilyen kiváló eredményt értek el. A két vállalat közösen folytat kültéri teszteket annak érdekében, hogy megértsék az 5G technológia gyakorlati működését. Ezzel lehetőségünk nyílik olyan új és továbbfejlesztett szolgáltatások megtervezésére is, amelyeket az 5G technológia segítségével nyújthatunk majd ügyfeleink számára. Mindenképpen előnyös helyzetben vagyunk ahhoz, hogy 2020-ban maximálisan kihasználhassuk az 5G technológiában rejlő piaci lehetőségeket.”

 

Dongmyun Lee, a KT műszaki vezérigazgatója: „Az Ericsson munkatársaival való együttműködésünknek köszönhetően a Korea Telecom jó úton halad afelé, hogy már a 2018-as, Phjongchangban megrendezendő téli olimpián ízelítőt adhassunk az új 5G-s technológiában rejlő lehetőségekből. Hálával tartozunk az Ericssonnak, hogy az 5G technológia továbbfejlesztett funkciói, így például az antennanyaláb-követés, a MU-MIMO vagy a Massive MIMO tesztelésére is lehetőséget biztosít a számunkra, hiszen ezen funkciókra nagy szükségünk van az 5G piaci bevezetésének megtervezéséhez.”

 

Az Ericsson 5G Radio prototípusai jelenleg 12 Gbps felhasználónkénti mobiladat-átviteli sebességre képesek, a valós hálózati környezetben pedig a MU-MIMO eljárással a 25 Gbps-os határt is sikerült átlépni a lefelé irányú adatforgalom esetében. Az NTT DOCOMO és a Korea Telecom élő bemutatójára is a svédországi Kista-ban, az Ericsson központban zárt térben került sor, amely bemutatót a most zajló Mobil Világkongresszuson megismételnek Barcelonában. Az 5G Radio kézipoggyász méretű egyes prototípusainak teljesítménye 40 LTE hordozóéval egyezik meg.

 

Arun Bansal, az Ericsson vezérigazgató-helyettes és a Radio üzleti részleg vezetője: „Az Ericsson lehetővé teszi piacvezető mobilszolgáltató partnereink számára, hogy megtapasztalják a továbbfejlesztett 5G-funkciókban rejlő lehetőségeket és valós körülmények között érjenek el mérföldköveket a teljesítmény terén. Az Ericsson 5G Radio prototípusai már most is támogatják a MU-MIMO, a Massive MIMO és a nyalábkövetés funkciókat, így a milliméter hullámhosszú spektrumok egyre szélesebb sávja válik kereskedelmileg elérhetővé.”

 

Az 5G technológia nyújtotta teljesítmény a fogyasztóknak, az üzleti felhasználóknak és a teljes iparágnak az előnyére fog válni. Az Ericsson 5G Radio prototípusok által biztosított, több Gbps sebességű adatátvitel nem csak az okostelefonok és mobileszközök terjedésével nagy ütemben növekvő adat- és videoforgalom jelentette egyre nagyobb terhelés kiszolgálására képes, hanem az otthoni vezetékes internetkapcsolat kiváltásra is alkalmas, működőképes és költséghatékony alternatívát is jelent. Az 5G nagy hatással lesz az IoT (Internet of Things, vagyis a dolgok internete) által biztosított funkciókra is, hiszen lehetővé válik az újonnan kifejlesztett intelligens járművek és közlekedési rendszerek alkalmazása, a nehéz körülmények között üzemeltetett nehézgépek távoli irányítása, a távműtétek elterjedése, valamint az ember-IoT interakciók új szintjeinek kifejlesztése, beleértve a virtuális környezetekben való teljes elmerülést biztosító játékélményeket és kiterjesztett valóságot.

 

Az 5G fejlesztésének részét képezi a jelenlegi LTE továbbfejlesztése, illetve az új, gyakran magasabb frekvencián működő rádióinterfészek megjelenése. Ezek a magasabb frekvenciák kisebb átviteli tartománnyal rendelkeznek a jelenlegi mobilhálózatokhoz képest, és hajlamosak a lombozat, valamint a hőmérsékleti tényezők okozta gyengülésre, amely hatással lehet teljesítményükre és megbízhatóságukra.

 

Az Ericsson 5G Radio prototípusok többfelhasználós MIMO kialakítást használnak az azonos idő- és frekvencia-erőforrásokat használó, különböző felhasználói eszközökkel való adatátvitelre, ezáltal növelik a rendszer spektrális hatékonyságát. A Massive MIMO funkció – ami a MIMO funkció és a nagyszámú antennaelemekkel végzett sugáralakítás kombinációja – növeli az adatsebességet és az energiahatékonyságot. A nyalábkövetés funkció segítségével az Ericsson 5G Radio prototípusok képesek nyomon követni egy adott eszköz pozícióját és mozgását, és képesek egy vagy több antennanyalábot az eszköz számára a legjobb irányból, valós időben odairányítani, ezáltal folyamatosan megbízható kapcsolat alakítható ki. Ezek az antennanyalábok több átviteli pontból is érkezhetnek.

 

Az 5G hatással lesz a teljes mobilhálózatra és a kapcsolódó ökoszisztémára, az eszközöktől a mobilelérésig, a központig és a felhőig. Az Ericsson 5G Radio prototípusok olyan rádió-hozzáférési termékek, amelyek a kül- és beltérben egyaránt telepíthetők, lehetővé téve ezáltal a kezelők számára az 5G próbaszolgáltatásainak saját hálózati környezetükben történő elérését. Az Ericsson 5G Radio prototípusok a díjnyertes Ericsson Radio Test Bed első fázisától számítva laboratóriumban, valamint külső és belső környezetben élőben is tesztelt technológiai innovációkat igyekeznek kihasználni, amelyeket már Japánban, Koreában, az Egyesült Államokban és Svédországban is használnak. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20