GNOME 3.20: 28933 ponton módosult a GNOME 3

forrás: Prím Online, 2016. március 24. 14:27

Megérkezett a GNOME 3.20 a GNOME 3 legújabb verziója, és a GNOME közösség 6 hónapnyi kemény munkájának eredménye. Jelentős új szolgáltatásokat tartalmaz, valamint számos apró javításokat és továbbfejlesztéseket. A kiadás összesen 28933 módosításból áll össze, amelyet nagyjából 837 hozzájáruló készített. (A GNOME - GNU Network Object Model Environment - egy grafikus felhasználói felület Linuxhoz és egyéb Unix-szerű operációs rendszerekhez.

Az egyik legfőbb újdonság, hogy  a 3.20-tól lehetőség van az operációs rendszer új főverzióira történő frissítésre is. Ez az
első alkalom, hogy a GNOME ezzel a képességgel rendelkezik, és ez azt jelenti, hogy többé nincs szükség új telepítést végezni vagy egy parancssori eszközt használni a disztribúció következő verziójának beszerzéséhez.
 
 
A Wayland a következő generációs megjelenítési és beviteli technológiája GNU/Linuxon. A 3.20-nál elkészült funkciók közé tartozik a kinetikus görgetés, a fogd és vidd, az alkalmazások indítási értesítései, a középső gombos beillesztés és egyebek. Ez a munka azt jelenti, hogy a felhasználók többségének a Wayland már most napi szinten használható élményt biztosít. 
 

A 3.20-szal megérkezett a fényképek szerkesztésének lehetősége. Az új szerkesztési vezérlőelemek egyszerűek és könnyen
használhatók. Egyik szerkesztés sem teszi tönkre a képet, így az eredeti fénykép megőrzésre kerül, és a változtatások visszavonhatók. A szerkesztési funkciók közé tartozik a levágás és forgatás, a színigazítás és a képjavítás. A művészi szűrők választása szintén elérhető.
 
 
A gyorsbillentyűablakok a GNOME alkalmazásokban lévő gyorsbillentyűk kitalálásának új módja. Számos GNOME alkalmazás rendelkezik gyorsbillentyűablakokkal a 3.20-nál, beleértve a Fájlokat, a Videókat, a Fényképeket, a gedit szövegszerkesztőt, az Építőt, a Térképeket és továbbiakat.
 
A GNOME 3.20-szal a médiavezérlők mostantól beépítettek, és az értesítési- vagy óraterületen jelennek meg. Ez gyors
hozzáférési módot biztosít az éppen használatban lévő zene- és videoalkalmazásokhoz. Akár egyszerre több médiaalkalmazás vezérlői is megjelenhetnek.
 
Az előző kiadásban bevezetett internetes IRC beillesztésszolgáltatás funkció lényegesen továbbfejlesztésre került: mostantól lehetőség van képek beillesztésére is közvetlenül a csevegésekbe annak érdekében, hogy az Imgur használatával meg lehessen osztani azokat.
 
 
A Fájlok alkalmazás is rengeteg javítást és finomítást kapott a 3.20-nál. A keresésre különös hangsúlyt fektettek: a keresési szűrők átalakításra kerültek, és mérhetetlenül egyszerűbb és könnyebb használni azokat mint a korábbi verziót. A Fájlok tömörebb és könnyebben megérthető tulajdonságok párbeszédablakkal rendelkezik a 3.20-nál. Ez új beállításokat tartalmaz a végleges törlés megjelenítésére és szimbolikus link műveletek létrehozására, valamint a rekurzív keresési viselkedésre. A 3.20-ban lévő kisebb továbbfejlesztések tartalmaznak egy további nagyítási szintet a lista- és rácsnézetekben, nagyobb bélyegképeket, és a meghajtók hátralévő és elérhető területének megjelenítését az egyéb helyek
nézetben.
 

A Térképek új verziójának fejlesztései közül a legfontosabbak: 
  • Mostantól lehetséges helyinformációk hozzáadása és szerkesztése az OpenStreetMap térképen.
  • A felbukkanó helyablakok mostantól több információt tartalmaznak, mint például weboldalcímek és telefonszámok.
  • Az egyéni rétegek lehetővé tesznek további térképrétegek hozzáadását az olyan gyakori térképezéshez használt fájlformátumok használatával, mint például a GeoJSON, KML és GPX.
  • Nyomtatás az útvonaltervekhez.
  • A Térképek mostantól használható térképképek létrehozásához PNG formátumban.
A beállításokban az egér és az érintőtábla beállításai felújításra kerültek, hogy letisztultabb és modernebb kinézetet adjanak.
Az új felület gyorsabbá teszi azon beállítások megtalálását, amelyek fontosak: például az érintőtábla beállítások csak akkor jelennek meg, ha van érintőtábla. A beállítások további magyarázata is rendelkezésre áll, mint például a természetes görgetés és az elsődleges gombbeállítások. Ezen változtatások részeként a dupla kattintás késleltetési beállítása áthelyezésre került az akadálymentesítési beállításokba.
 
Az új kiadásnál a Kukacok is átesett egy fontos átalakításon! Az új verzió frissített grafikával rendelkezik, és vicces, retro
ügyességi stílussal, beleértve a kis kukac ikonokat, amelyek azt jelzik, hogy hány életünk van még hátra. Az új játékképernyő mellett a dicsőségtáblával való jobb integráltság teszi a játékot egyszerűbbé és vonzóbbá.
 
A Gnome magyar fordítócsapatának köszönhetően a 3.20-as kiadás teljes felhasználói felületét sikerült a kiadás napjára honosítani. A fordítók nemcsak a programokat, hanem a kapcsolódó dokumentációk több mint felét is feldolgozták már, így a legnépszerűbb programok súgófájljai szintén magyar nyelven olvashatók.
Kulcsszavak: Linux Open Source GNOME

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05