Látványos workshop az együttműködő robotok előnyeiről

forrás: Prím Online, 2016. március 27. 10:09

Látványos, egyúttal azonban rendkívül szakszerű workshoppal és bemutatóval prezentálta márciusban a veszprém-kádártai Vajda Művek a térség vállalatainak az együttműködő robotok előnyeit. A résztvevőkre – többek között a Balluff Kft. és a Jost Hungária képviselőire – nagy benyomást tettek a dán robotgyártó Universal Robots egyedi és széles körben alkalmazható robotkarjai, melyekhez nincs szükség semmilyen biztonsági kerítésre, és egyszerűen beüzemelhetők a legkülönbözőbb feladatokra.

Húszforintos érmék palettázása egy robotkarral komoly precizitást kíván – különösen, ha a robot körül nincs biztonsági kerítés, és kilenc cég – többek között a Balluff, a Jost Hungária, a Pannon Egyetem vagy épp az Ajka Kristály – mintegy 20 képviselője állja körül. A robottól senkinek sem kellett félnie, az összes érme a helyére került a dobozban, a résztvevők pedig azt is megtekinthették, ahogy a Vajda Művek főmérnöke alig öt perc alatt új feladatra programozta be a robotkart. A cégek jelenlévő képviselőinek többsége meglepődött a robotkar könnyű kezelésén és gyors programozásán: „Nagyon színvonalas, informatív és egyben gyakorlatias előadásokat hallhattunk és láthattunk. Számomra eddig nem voltak ismertek a kollaboratív robotok. Két dolog fogott meg igazán, az egyik, hogy a robotnak nem kell biztonsági kerítés, bonyolult biztonsági kör és plc-s vezérlés, így egyszerűbb feladatokra a beruházás költségigénye jóval alacsonyabb. A másik a robot betanításának egyszerűsége. Kellő ismerettel, 10-20 perc alatt új feladatot lehet "rábízni". Ezzel a két ismérvvel úgy gondolom, méltán kapta az Universal nevet." – osztotta meg tapasztalatait Tasner Zsolt, a veszprémi Nass Magnet Hungária fejlesztési vezetője.

 

A Vajda Művek mérnökei és szakértői nem csak száraz tényekkel látták el az érdeklődőket az Universal Robots együttműködő robotjairól, hanem saját tapasztalataikat is megosztották. Mivel a kollaboratív robotkarnak nincs szüksége teljes robotcellára, a befektetés költsége jelentősen csökken az átlagosan tapasztaltakhoz képest, miközben az alkalmazás rendkívül rugalmas, az új feladatokra beprogramozás akár percek alatt is elvégezhető, és az alapvető hibaelhárítást és programozást akár a cégek technikus kollégája is el tudja végezni. Ezek a tulajdonságok, a rugalmas alkalmazás, a biztonsági kerítés nélkül is veszélytelen működés, a könnyű használhatóság, valamint a gyors megtérülés teszik hasznossá – és elérhetővé – az együttműködő robotokat a kis- és középvállalkozások számára is, ahogy Samu Péter, a Balluff fejlesztési vezetője is megállapította: „Az Universal Robotok tulajdonságai (pl. alacsony szervizigény, nagy flexibilitás, a biztonsági robotcella elhagyhatósága, a robot-ember kooperáció lehetősége) különösen tetszettek. Úgy gondolom, hogy ezek a tulajdonságok a jövőbeni projekteknél hasznunkra válhatnak.”

 

Mivel a workshop rendkívül sikeres volt – amint azt a résztvevők száma, az érdeklődés és az eseményt követő visszajelzések is mutatták –, a Vajda Művek a workshop rendezvénysorozattá bővítését tervezi, ahol az érdeklődőknek nemcsak az együttműködő robotok előnyeit mutatják be, de lehetőségük van működésének testközelből történő megtapasztalására, kipróbálására is. „Mivel már az első eseményre is túljelentkezés volt, és néhány jelentkező számára már nem tudtunk helyet biztosítani, két hónapon belül – majd utána rendszeres időközönként – szeretnénk megismételni a workshopot” – mutatta be a Vajda Művek további terveit dr. Lauer János projektvezető.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Játékkal töltötték munkaidejüket a LEGO gyár dolgozói

Az idei a negyedik alkalom, hogy a LEGO Csoport megrendezte a Play Day nevű dolgozói eseményt, amely során a játékgyártó összes munkatársa világszerte egy feladatot kap: munkanapját töltse játékkal. Nyíregyházán szeptember 6-án mintegy 2700 fő vett részt a programon és adta át magát az önfeledt játék élményének. 

2019. szeptember 14. 09:41

Mosdókból műalkotások - társadalmi felelősségvállalás

Neves színészek, művészek - Agócs Írisz, Alföldi Róbert, Boros Betty, Bukta Imre, Debreczeny Zoltán, ef. Zámbó István, Kádár János Miklós, Szabó Győző, Szeltner Marcell, Szunyoghy Viktória, Timkó Bíbor és Wahorn András - vállalták, hogy vászon helyett mosdókon élik ki alkotókedvüket. A cél, hogy a sajátos műalkotások árverésre bocsátása után a befolyt pénzzel támogassák a Csodavár Űrbázis gyerekjátszótér felépülését.

2019. szeptember 14. 08:43

140 rászoruló gyerek iskolakezdési támogatása

Óriási sikerrel zárult a STRAND Fesztivál jótékonysági akciója. A szervező VOLT Produkció arra kérte a STRAND Fesztiválra érkező fellépőket – hazaiakat és külföldieket egyaránt – hogy dedikáljanak egy-egy aranyhalat, a szervezők pedig minden egyes aláírt aranyhal után egy-egy rászoruló gyerek iskolakezdését támogatják 10-10.000 forinttal az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. A jótékonysági akció minden elképzelést felülmúlt, hiszen 1.400.000 forintot sikerült összegyűjteniük, amivel 140 rászoruló gyerek iskolakezdését tudták támogatni.

2019. szeptember 8. 09:52

Kütyüs kikapcsolódások Budapesten

Budapest látnivalóit nem csak turistaként érdemes felfedezni, de a legújabb technológiai újításoknak hála, akár még helyiként is megérheti újra felkeresni a főváros ikonikus helyszíneit. Összegyűjtöttünk öt szuper programot, amit geekként is érdemes végigjárni, ha egy kis „kütyübolond” kikapcsolódásra vágyunk, vagy az ide látogató külföldi ismerőseinket szeretnénk lenyűgözni.
 

2019. szeptember 7. 15:08

A legjobb online kaszinóbónusz kiválasztása

A szerencsejáték Magyarországon ugyanolyan elterjedt, mint a világ bármely más részén, tehát nem meglepő, hogy sok olyan online kaszinóval találkozunk, mint a NoviCasino.com. Ennek köszönhetően az utóbbi években sok szerencsejátékkal foglalkozó cég elindította a játékosoknak szánt weboldalát.

2019. szeptember 2. 18:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás