Látványos workshop az együttműködő robotok előnyeiről

forrás: Prím Online, 2016. március 27. 10:09

Látványos, egyúttal azonban rendkívül szakszerű workshoppal és bemutatóval prezentálta márciusban a veszprém-kádártai Vajda Művek a térség vállalatainak az együttműködő robotok előnyeit. A résztvevőkre – többek között a Balluff Kft. és a Jost Hungária képviselőire – nagy benyomást tettek a dán robotgyártó Universal Robots egyedi és széles körben alkalmazható robotkarjai, melyekhez nincs szükség semmilyen biztonsági kerítésre, és egyszerűen beüzemelhetők a legkülönbözőbb feladatokra.

Húszforintos érmék palettázása egy robotkarral komoly precizitást kíván – különösen, ha a robot körül nincs biztonsági kerítés, és kilenc cég – többek között a Balluff, a Jost Hungária, a Pannon Egyetem vagy épp az Ajka Kristály – mintegy 20 képviselője állja körül. A robottól senkinek sem kellett félnie, az összes érme a helyére került a dobozban, a résztvevők pedig azt is megtekinthették, ahogy a Vajda Művek főmérnöke alig öt perc alatt új feladatra programozta be a robotkart. A cégek jelenlévő képviselőinek többsége meglepődött a robotkar könnyű kezelésén és gyors programozásán: „Nagyon színvonalas, informatív és egyben gyakorlatias előadásokat hallhattunk és láthattunk. Számomra eddig nem voltak ismertek a kollaboratív robotok. Két dolog fogott meg igazán, az egyik, hogy a robotnak nem kell biztonsági kerítés, bonyolult biztonsági kör és plc-s vezérlés, így egyszerűbb feladatokra a beruházás költségigénye jóval alacsonyabb. A másik a robot betanításának egyszerűsége. Kellő ismerettel, 10-20 perc alatt új feladatot lehet "rábízni". Ezzel a két ismérvvel úgy gondolom, méltán kapta az Universal nevet." – osztotta meg tapasztalatait Tasner Zsolt, a veszprémi Nass Magnet Hungária fejlesztési vezetője.

 

A Vajda Művek mérnökei és szakértői nem csak száraz tényekkel látták el az érdeklődőket az Universal Robots együttműködő robotjairól, hanem saját tapasztalataikat is megosztották. Mivel a kollaboratív robotkarnak nincs szüksége teljes robotcellára, a befektetés költsége jelentősen csökken az átlagosan tapasztaltakhoz képest, miközben az alkalmazás rendkívül rugalmas, az új feladatokra beprogramozás akár percek alatt is elvégezhető, és az alapvető hibaelhárítást és programozást akár a cégek technikus kollégája is el tudja végezni. Ezek a tulajdonságok, a rugalmas alkalmazás, a biztonsági kerítés nélkül is veszélytelen működés, a könnyű használhatóság, valamint a gyors megtérülés teszik hasznossá – és elérhetővé – az együttműködő robotokat a kis- és középvállalkozások számára is, ahogy Samu Péter, a Balluff fejlesztési vezetője is megállapította: „Az Universal Robotok tulajdonságai (pl. alacsony szervizigény, nagy flexibilitás, a biztonsági robotcella elhagyhatósága, a robot-ember kooperáció lehetősége) különösen tetszettek. Úgy gondolom, hogy ezek a tulajdonságok a jövőbeni projekteknél hasznunkra válhatnak.”

 

Mivel a workshop rendkívül sikeres volt – amint azt a résztvevők száma, az érdeklődés és az eseményt követő visszajelzések is mutatták –, a Vajda Művek a workshop rendezvénysorozattá bővítését tervezi, ahol az érdeklődőknek nemcsak az együttműködő robotok előnyeit mutatják be, de lehetőségük van működésének testközelből történő megtapasztalására, kipróbálására is. „Mivel már az első eseményre is túljelentkezés volt, és néhány jelentkező számára már nem tudtunk helyet biztosítani, két hónapon belül – majd utána rendszeres időközönként – szeretnénk megismételni a workshopot” – mutatta be a Vajda Művek további terveit dr. Lauer János projektvezető.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Ez az a nap! 2021 a Puskás Arénában

A kialakult járványhelyzet miatt – a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz és az olimpiához hasonlóan – az idénre tervezett Ez az a nap!  is 2021-ben kerül megrendezésre.

2020. május 8. 13:07

Mégis lesz óriási retrobuli Szegeden

Ha nem is az eredeti időpontban, de idén is, ezúttal augusztus 20-án a legnagyobb hazai retrobuli, a szegedi Deja Vu Fesztivál nyitja a fesztiválszezont Dél-Magyarországon. Az újításokkal és meglepetésekkel készülő háromnapos rendezvényre az eredeti időpontra megváltott jegyek természetesen érvényesek.

2020. május 7. 15:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás