A televízió még mindig őrzi egyeduralmát a magyar nappalikban

forrás: Prím Online, 2016. április 4. 10:41

Világszerte, így hazánkban is nőtt a televíziózással töltött idő – A Nielsen Közönségmérés adatai szerint a tavalyi évben a magyar népesség naponta átlagosan 5 órát töltött a tévékészülékek előtt.

Mindez talán annak is köszönhető, hogy soha nem látott népszerűségnek örvendenek a televíziós sorozatok. Nem egyszer dőltek meg a tengerentúlon nézettségi rekordok egy-egy kultsorozat legújabb évadának képernyőre kerülésekor. Az Invitel közelmúltban végzett Nagy Sorozatrajongó kutatása arra mutat rá, hogy a magyarokat is rendszeresen a televíziókészülék elé szögezi kedvenc sorozatszereplőjük sorsának alakulása. A több mint 5000 fő részvételével megvalósult, nagyszabású, online felmérés szerint a megkérdezettek 63 százaléka legtöbbször a televízióban néz sorozatot, 36 százalékuk pedig három, négy vagy öt szériát is nyomon követ párhuzamosan. Lássuk, mit és hogyan néznek a magyarok!


A televízió továbbra is egyeduralkodó a magyar nappalikban

Az amerikai tévétársaságok egymás után rendelik meg az újabb évadokat és egyre több már bevált sikersorozatból készítenek ún. spin-offot, vagyis az eredeti történethez kapcsolódó témájú melléksorozatot. De hazánkban is hasonló a helyzet: a régi klasszikusok mellett több csatorna készített az elmúlt időszakban is saját gyártású televíziós szériát. A sorozatok töretlen népszerűsége ellenére azonban az utóbbi időben nem készült átfogó, hazai sorozatnézési szokásokat vizsgáló felmérés. Az Invitel látva, hogy a tengerentúlon reneszánszukat élik a sorozatok, úgy döntött, feltérképezi, mi a jelenlegi helyzet ezen a téren Magyarországon. A vállalat ügyfélkörén túlmutató, január végén lezárult, Nagy Sorozatrajongó kutatásának eredményei azt bizonyítják, hogy bár adottak a hagyományos tévézéstől eltérő lehetőségek, a többség még mindig a „klasszikus televíziózást” részesíti előnyben. A válaszadók 63 százaléka ugyanis legtöbbször televízióban nézi meg kedvenc sorozatát, a megkérdezettek közel fele pedig naponta néz tévésorozatot, míg 34 százalékuk hetente többször gyakorolja ugyanezt a tevékenységet.

 


A tévézés reneszánszát éli – főszerepben a sorozatok

„Az Invitelnél folyamatosan vizsgáljuk a piacot és az előfizetői igényeket, hogy mindenkor képesek legyünk megfelelni az átalakuló fogyasztói szokások által támasztott elvárásoknak. Éppen ezért mindig olyan szolgáltatásválaszték kialakítására törekszünk, amely minden ügyfelünk számára egyaránt nyújt lehetőségeket a megfelelő ár-érték arányban” – mondta el Langsteiner Marianne, az Invitel lakossági és kisvállalati vezérigazgató-helyettese. „Nagy Sorozatrajongó kutatásunk számos érdekes eredményt hozott: kiderült például, hogy a vizsgálatban résztvevők legszívesebben vígjáték műfajú sorozatot rendeznének, de bűnügyi történeteket és krimit is alkotnának a magyarok, ha lenne rá lehetőségük. Illetve megdőlni látszik az az elmélet, miszerint a nők a sorozatokat, a férfiak pedig a focit nézik szívesebben – ezzel az állítással ugyanis a válaszadók szignifikáns része nem értett egyet. Felmérésünk tapasztalatait mindenképpen szeretnénk üzletpolitikánkban is érvényre juttatni” – fogalmazott Langsteiner Marianne.

 

Három-öt sorozatot nézni trendi

A sorozatdömping szerencsére nincs rossz hatással a minőségre: ma már az egyre bonyolultabb cselekményszövés és a finoman árnyalt karakterek a jellemzőek egy-egy sorozatra. Számos esetben kiváló színészi alakításokkal találkozhatunk és nem is olyan egyszerű kiválasztani, hogy mit nézzünk. Ezt bizonyítja az Invitel kutatásának azon eredménye is, mely szerint a résztvevők 37 százaléka egyszerre két sorozatot követ párhuzamosan, és közel ugyanennyien (36 százalék), néznek szimultán három, négy vagy akár öt sorozatot is. Sőt, a megkérdezettek 20 százaléka kifejezetten sorozatfüggőnek tartja magát – ez utóbbi adat leginkább a diákokra jellemző a felmérés alapján, és ők azok, akik leggyakrabban beszélnek kedvenc sorozatukról ismerőseikkel. Emellett az inaktívak (nyugdíjasok, álláskeresők), és a 19-35 évesek, valamint a nők körében jellemző még, hogy az átlagosnál magasabb arányban vallják magukat sorozatfüggőnek.

 

 

Magyar sorozatok a csúcson: Barátok közt és Szomszédok mindenek felett

Az Invitel több ezer embert megmozgató felmérésében arra is kíváncsi volt, melyik sorozatot szeretik leginkább a magyarok. A napi televíziós nézettségi toplistákkal összhangban, a legkedveltebb sorozat a Barátok közt lett. A második helyezést a török gyártású Szulejmán érte el, míg a harmadik helyre a Jóban rosszban került. Meglepő módon napjaink egyik legnézettebb kultsorozata, a The Walking Dead éppen leszorult a dobogóról. A top tízbe a következő sorozatok kerültek be sorrendben: a Trónok harca, a Mentalista, a Dr. Csont, az Agymenők, az NCIS, és a Gyilkos elmék. A kutatásból emellett az is kiderült, hogy az 1987-től 1999-ig sugárzott Szomszédok című teleregény olyan kiemelkedő népszerűségnek örvend a mai napig, hogy a legtöbben a magyar klasszikust folytatnák leginkább a már véget ért sorozatok közül.

 

Lassan változó sorozatnézési szokások

A TV szolgáltatóknak rendkívül fontos, hogy a nemzetközi trendek mellett a hazai igényeket is jól ismerjék. Így nem szabad figyelmen kívül hagyniuk azt a jelenséget sem, hogy új típusú médiafogyasztási szokások vannak kialakulóban, amelyeket nagy részben az internet fejlődése generál. Azaz a felhasználók egyre nagyobb sávszélességre vágynak, és egyre többen szeretnék saját maguk meghatározni, mikor, mit és hogyan néznek. Az Invitel kutatása is arra világított rá, hogy a megkérdezettek 24 százaléka már televízión és interneten keresztül egyaránt fogyaszt sorozatokat. Illetve arra is fény derült, hogy noha még mindig a lineáris, vagyis a klasszikus televíziózás a jellemző, igen sokan, a válaszadók 37 százaléka, választja már az időeltolásos tévézést, kihasználva az IPTV interaktív funkcióit is. Az időeltolásos tévézést kedvelők 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a filmsorozatok 70-100 százalékát nézi felvételről. Az Invitelt mindezen kutatási eredmények is megerősítik abban, hogy továbbra is nagy hangsúlyt fektessen az interaktív, digitális televíziózást lehetővé tevő hálózatfejlesztésekre annak érdekében, hogy minél többen élvezhessék annak előnyeit. Az optikai alapú hálózatok fejlesztése természetesen hozzájárul a stabil, megbízható és a korábbinál is gyorsabb internetszolgáltatáshoz.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

2022. január 25. 09:45

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24