Papíron a net hőskora: letölthető az Internet kalauz

Vértes János Andor, 2016. április 17. 09:16

1996. februárjában – vagyis a magyarországi internetezés hajnalán - jelent meg az első, és gyakorlatilag egyetlen teljes körű internetes műsorújság, az Internet kalauz, akkor, amikor ahhoz, hogy mit keressünk fel a neten (a havi 5-10 órás csomagok mellett) nélkülözhetetlennek bizonyult egy ilyen itiner. A magazin ma már muzeálisnak számító írásai most felkerültek az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus periodika archívumába.

Egy-egy írás - szanaszét - korábban is fellelhető volt (például Zorán honlapján a vele készült interjú, sőt, két hónappal ezelőtt az amerikai archive.org-ba is bekerült jónéhány példány szkennelt verziója,  s éppen ez indította az Országos Széchenyi Könyvtár Elektronikus Periodika Archívumának gondozóit arra, hogy az OSZK EPA-ból se hiányozzon a havilap.
 
Az újság webrecenziók, tanulmányok, interjúk, ajánlók, esszék mellett vitákat is lefolytatott, egyebek mellett az „ottlap” kifejezésről (amivel szemben az IK a „honlap”-ot preferálta), vagy domain-nevek engedélyezésének, forgalmazásának liberalizációjáról, hiszen az elég gyorsan üzletiesedő internetes világban egyre-inkább anakronisztikussá vált a kutatói-egyetemi szférából átöröklött korábbi szabályzás. Volt webmester-rovat is, de a szerkesztők tekintélyes teret szenteltek annak is, hogy az oktatást mivel és miképp szolgálja a netes tartalom. Abban az időben, amikor kisebb és nagyobb szolgáltatók (egyebek mellett az Elender, vagy az akkoriban még Matávnetnek nevezett T) egyaránt megrendelték ügyfeleiknek az internetes csomagok mellé a lapot, a példányszám meghaladta az ötvenezret.
 
Az Internet kalauzt az internet szülte és az internet ölte is meg: amikor már széles körben elterjedt a korlátlan hozzáféréssel kínált egyre gyorsabb internet, akkor már nem nagyon volt értelme a nagyrészt neten is hozzáférhető tartalmakat papíron is megosztani; a papíralapú itinert felváltották a netes kalauzok (akkoriban a Yahoo, az Altavista, illetve a magyar virtuális világban a HuDir, sőt, magának az ikalauz.hu-nak is volt katalógus-keresője).
 
Az online archívum befejezetté és kerekké teszi a történetet: minden, ami egykor papíron szólt az internetről, most visszaköltözik a világhálóra...
 
Kulcsszavak: internet újság média

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

A hazai oktatási piac két meghatározó szereplője került egy kézbe, a Training360 Kft. tulajdonosai ugyanis úgy döntöttek, hogy megvásárolják a NetAcademia Oktatóközpont Kft.-t. A saját tőkéből megvalósított akvizíció eredményeként a Training360 e-learning tanfolyamainak száma 500-ra nő, a két vállalat együttes tavalyi árbevétele pedig várhatóan meghaladja a 3,4 milliárd forintot.

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

Ebben a kialakult nehéz helyzetben az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás arra törekszik, hogy segítse ügyfeleit és partnereit a gyártásuk és az üzleti tevékenységük fenntartásában, miközben számos munkavállalójuk otthonról dolgozik.

2020. április 20. 09:20

Biztonságos megoldás vírustesztelésre az OnRobot grippereivel

A chessington-i egészségügyi tesztállomás kialakítását látván a PSI Technologies tudta, hogy kezében van a megoldás, amivel segíteni tud.

2020. április 14. 15:41

Már elérhetők az államilag támogatott kurzusok a Codecoolnál

A kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv részeként a válság által sújtott szektorokból kényszerűen kikerülők digitális átképzését 95%-ban fogja támogatni az állam, kamatmentes felnőttképzési diákhitellel segítve a tanulás ideje alatt a megélhetést. Magyarország vezető programozóiskolája, a Codecool üdvözli a kormány döntését és már kidolgozott karriertervezési és átképzési modellel várja a jelentkezőket, hogy a központi források kihasználásával néhány hónap alatt új, jövőbiztos karrierhez jussanak.

2020. április 7. 16:51

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

A koronavírus járvány okozta rendkívüli gazdasági és társadalmi helyzetben három hónapig ingyen digitális védelmet nyújt a Panda Security minden meglévő és új vállalati ügyfelének, valamint tanároknak és diákoknak világszerte. A távmunkára és az online oktatásra való hirtelen átállás komoly biztonsági kockázatot jelent megfelelő technológiai háttér nélkül. Ezért a cég több mint 30 millió meglévő felhasználója és az új belépők számára biztosít díjmentesen kibervédelmi szolgáltatásokat az online támadásokkal szemben. A kezdeményezéssel a társaság célja, hogy a vállalkozások és az oktatási intézmények biztonsággal munkatársaikra és alaptevékenységükre koncentrálhassanak.

2020. március 31. 12:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás