A Schneider Electric találmánya dobogós helyezést ért el a Google pályázatán

forrás: Prím Online, 2016. április 26. 16:09

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője második helyezést ért el a Google és az IEEE Little Box Challenge nevű pályázatán. A feladat a jelenleg forgalomban lévő, hűtőláda méretű invertereknél tízszer kisebb prototípus megtervezése és megépítése volt, amely a különböző eszközök, például napelemek vagy akkumulátorok által termelt áramot a háztartásokban és a vállalati környezetekben egyaránt használható váltóárammá alakítja.

A szokatlanul kisméretű inverter megalkotásához a Schneider Electric egy nemzetközi műszaki-informatikai szakértőkből és a vállalat Edison programjának tagjaiból álló csapatot hívott össze. Az iparági igényeket figyelembe véve, a méret helyett elsősorban a megbízhatóságot és a hatékonyságot szem előtt tartva láttak munkához. A cél egy olyan nagy teljesítményű, 

 

2 kW-os átalakító megalkotása volt, amely versenyképes áron, egyszerűen legyártható. Egy egész éven át tartó kutatómunkát követően a vállalat 2015 júliusában négy szabadalmi kérelemmel együtt nyújtotta be a prototípust, amely akkora, mint egy kompakt fényképezőgép, a térfogata pedig mindössze 340 köbcentiméter (10 cm x 8,5 cm x 4 cm), ami a kitűzött maximális méretnek alig több mint a fele. 

 

Az inverterek a fotovoltaikus rendszerek, akkumulátorok és egyéb erőforrások gyors elterjedése következtében egyre fontosabb szerephez jutnak a gazdaságban, valamint a fogyasztók kényelmének biztosításában. A kisebb helyigényű, alacsonyabb gyártási és beszerelési költségű átalakítóknak köszönhetően növekedhet a napenergiával működtetett háztartások száma, hatékonyabbá válhat a villamos hálózatok energiaelosztása, valamint az energiaszegény területek áramellátása is egyszerűsödhet.  

 

Az áramátalakítás a Schneider Electric egyik stratégiai fontosságú technológiai szakterülete, ezért az egyenáram–váltóáram átalakítók megtalálhatók a vállalat jobb teljesítménysűrűséget és energiahatékonyságot kínáló termékeiben, például a szünetmentes tápegységekben, a napenergia-átalakítókban és a motoros hajtásokban. Az ezen a területen felhalmozott tapasztalatok és szakértelem kulcsszerepet játszanak a vállalat számára kiemelt piacok kiszolgálásában, melyek az épületkezeléstől és az adatközpontoktól kezdve a közműszolgáltatásokon és az infrastruktúrán át az iparági szervezetekig számos területet magukba foglalnak.

 

„A Google versenyén való részvétellel és a megtisztelő második helyezés elnyerésével úgy gondoljuk, hogy a Schneider Electric bizonyította világszínvonalú műszaki szakértelmét és a formabontó megoldásokhoz szükséges, összehangolt csapatmunkát igénylő rátermettségét. A prototípus sikere után azon dolgozunk, hogy ügyfeleink számára is elérhetővé tegyük ezt az innovatív technológiát, és ezzel segítsük belépésüket az energiaellátás új korszakába” – mondta Prith Banerjee, a Schneider Electric műszaki vezérigazgatója és ügyvezető alelnöke. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59