Új eszközök gyorsíthatják fel a magyar űripar felzárkózását

forrás: Prím Online, 2016. április 27. 16:57

Először látogatott hazánkba az Európai Űrügynökség (ESA) első számú vezetője, mióta Magyarország tavaly novemberben a szervezet teljes jogú tagjává vált.

Johann-Dietrich Wörner főigazgatót a kormány nevében Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára és Tari Fruzsina, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője fogadta 2016. április 27-én, Budapesten. A megbeszélés fő témája a gazdaságélénkítés volt, de szó esett a magyar űrkutatás és űripar eddigi sikereiről, a tagság nyújtotta új lehetőségekről is.

 

Kara Ákos a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta: „A magyar szakemberek a legösszetettebb űrprogramokban rendszeresen bizonyítják az űrtechnológiában és a kapcsolódó területeken való felkészültségüket és alkalmasságukat. Az Európai Űrügynökség az egyik programján keresztül, általános technológiafejlesztéssel segíti elő az űriparban használt műszaki megoldások elterjedését más iparágakban.” 

 

A programhoz való csatlakozás lehetőséget ad a magas hozzáadott értéket előállító, csúcstechnológiát alkalmazó iparágak és szolgáltatások közötti együttműködésre és a megfelelő kapcsolódási pontok kialakulására. A Magyarország számára kiemelten fontos innovatív szektorok fejlesztésének céljával összhangban elősegíti a gazdaságélénkítést és munkahelyteremtést. 

 

A mai egyeztetésen az is elhangzott: Magyarország ESA csatlakozását minden parlamenti párt támogatta. A program az űrtevékenységhez közvetlenül kötődő magyar vállalkozások és kutatóintézetek mellett számos kapcsolódó terület számára ad esélyt és lehetőséget.

 

Johann-Dietrich Wörner elmondta, hogy az ESA programjai széles társadalmi rétegek életminőségének javítását szolgálják. Az űripar vívmányainak felhasználásával ugyanis olyan űralkalmazások jönnek létre, amelyek a mindennapi élet szerves részévé válnak. A főigazgató kiemelte a Magyarország szempontjából fontos mezőgazdaságot és a precíziós gazdálkodásban rejlő lehetőségeket, továbbá rámutatott arra, hogy a meteorológián, helymeghatározáson át egészen a szórakoztatóiparig minden terület összefüggésbe hozható az űrkutatással és űriparral.

 

A főigazgató hangsúlyozta, hogy Magyarország számára nagy jelentőséggel bír majd a 2016 decemberében, Svájcban megrendezendő Miniszteri Szintű Tanácsülés, ahol hazánknak is lehetősége lesz feliratkozni a választható programokra. 

 

Az ESA főigazgatóját látogatása során a Parlamentben Jakab István, az Országgyűlés alelnöke fogadta, továbbá találkozott a fenntartható fejlődés, a gazdasági és a vállalkozásfejlesztési bizottságok vezetőivel is. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán

Könyvet írt Both Zoltán, az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogója. Több mint 20 éve ezzel a titulussal ismeri őt mindenki. Az egykori szegény kisfiú most ’A Vadállatbefogó - Cenzúra nélkül’ című könyvében felfedi, hogy milyen is az „igazi bothzoli”, aki küzdött az alkohollal, a drogokkal és, aki minden pénzét egzotikus hüllőkre költötte.

2021. február 18. 20:22

Vb 2022: volt magyar válogatott labdarúgó vizsgája az I. csoportot, két favoritot lát

Többek között Anglia és Magyaroszág lesz a lengyel csapat ellenfele a 2022-es vébé selejtezőin. Volt magyar válogatott labdarúgó szerint Lengyelországnak és Angliának van legtöbb esélye kijutásra.

2021. február 15. 10:02

22 Bet – széleskörű sportfogadási kínálat egy helyen

Magyarul is elérhető a Bet-Fogadás oldala, mely a legjobb fogadóirodákat gyűjti egybe. Minden sportágban nagy kínálattal rendelkezik.

2021. február 11. 20:13

Válasszunk magunknak csillagot

Virtuálisan barangolva az idei online CES-en az egyik kedvencem a csillagok vizsgálatát egyszerűvé és okossá varázsló Vespera, amely a francia startup, a Vaonis legújabb - immár második verziójú - távcső-fejlesztése.

2021. január 14. 11:04

Tordai István a magyar James Bond

Ritkaságszámba menő filmet készített Tordai István és csapata, melyről a producer-műsorvezető beszélt.

2021. január 6. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27