Tízből kilenc IT szakember számára fontos tényező a fenntarthatóság a beszerzéseknél

forrás: Prím Online, 2016. április 29. 09:12

Az egyik legnagyobb európai technológiai kiállításon, a CeBIT 2016 rendezvényen résztvevő IT szakemberek 89%-a szerint a készülékbeszerzések kapcsán az elmúlt három évben nagyobb hangsúlyt kaptak a környezetvédelmi szempontok. Az 500-nál több munkavállalót foglalkoztató vállalatok esetében a válaszadók 62%-a mondta, hogy a fenntarthatósági kérdések fontossága jelentősen nőtt. Míg a 10-nél kevesebb főt alkalmazó vállalkozások megkérdezettek esetében ugyanez az arány 42% volt. 

A kutatás aktualitását az Európai Bizottság új közbeszerzési irányelveinek 2016. április 18-i hatályba lépése adja, amely kiegészíti a korábbi zöld közbeszerzésekre vonatkozó előírásokat, így átláthatóbbá válik a megvásárolt IT termékek és szolgáltatások környezetvédelmi teljesítménye az Európai Unióban. Az új szabályok értelmében, a közbeszerző szervezetnek valamennyi odaítélési eljárás során el kell készítenie egy speciális jelentést, amelyben kitér az eljáráshoz kapcsolódó döntési tényezőkre.  

 

A felmérés, amelyet a 2016. március 14-től 17-ig megrendezett CeBIT kiállításon részt vevő IT szakemberek között végeztek, rávilágít, hogy a vállalatok egyre inkább törekednek ökológiai lábnyomuk csökkentésére. Ezért elavult, kevésbé hatékony IT eszközeiket is lecserélik. A válaszadók több mint fele (51%) szerint a környezetvédelmi megfontolások lényeges szerepet játszanak a munkahelyi eszközpark felújítását célzó döntéseknél. Az 500 fős vállalatoknál a környezetvédelmi tényezők fontosságát a válaszadók 60%-a emelte ki, míg a 10 és 99 közötti munkavállalót foglalkoztató középvállalkozások esetében ez az arányszám 44% volt. 

 

Henning Ohlsson, az Epson Németország ügyvezetője úgy fogalmazott: „A felmérés eredménye szerint  egyre több okos vállalat – különösen a nagyvállalatok, amelyeknek megvannak a lehetőségeik, hogy rendszeresen fejlesszék technológiájukat –  teszi meg az első lépéseket egy környezetkímélőbb IT eszközpark irányába azért, hogy fenntartható munkahelyeket hozzanak létre.” 

 

 

A tintasugaras nyomtatás népszerűsége növekszik a vállalatok körében, mivel ez a technológia minden szempontból megfelel az üzleti fejlődés támasztotta követelményeknek: a költségcsökkentésre, a kisebb ökológiai lábnyomra, az egyre nagyobb produktivitásra és a minőségre vonatkozó elvárásoknak. Ebből következik, hogy az üzleti felhasználásra szánt tintasugaras készülékek piacát várhatóan gyors felfutás jellemzi majd a következő években. Az IDC piackutató előrejelzése szerint 2019-ig a teljes üzleti nyomtatók piacához viszonyítva akár 34%-os növekedéssel is lehet számolni.

 

Az Epson WorkForce Pro üzleti tintasugaras nyomtatók nagy nyomtatási sebességet és magas minőségű nyomatokat kínálnak, akár 80%-kal kevesebb energiafelhasználás mellett. Az Epson Cserélhető Tintacsomag Rendszerével (RIPS – Replaceable Ink Pack System) kiegészülve a WorkForce Pro készülékek egy feltöltéssel, akár 75000 oldal nyomtatására elegendő tintával rendelkeznek. A nagy volumenű nyomtatást igénylő vállalatok számára további előnyt jelent, hogy az eszközökkel 96%-os energiamegtakarítás, és 92%-kal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás érhető el, valamint működésük során 95%-kal kevesebb hulladék képződik a versenytársak lézernyomtatóihoz képest.  

 

Ohlsson hozzátette: „A párizsi COP21 klímakonferencián elfogadott egyezmény és az Európai Unió által kidolgozott, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság 2050-ig történő megvalósításának ütemterve értelmében az üzleti IT eszközök környezeti hatását fokozottan fogják vizsgálni. Éppen ezért a kompakt, hatékony és precíziós technológiáinkat úgy alkottuk meg, hogy ügyfeleink környezeti terhelésüket csökkenthessék termékeik, szolgáltatásaik révén és minden egyéb működési területükön.”

 

 

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Az Epson bemutatja a hőmentes állófejes tintasugaras nyomtatás legújabb fejlesztését

Az Epson folytatta azt a törekvését, hogy irodai nyomtatócsaládjában hő nélküli tintasugaras technológiát vezessen be, és bemutatta az AM-C400 és AM-C550 MFP-ket, hogy fejlett megoldásokat nyújtson az A4-es piac számára. Ezek az új termékek az Epson meglévő állófejes tintasugaras nyomtatóinak minden energiatakarékossági és termelékenységi előnyét kínálják, de kisebb, A4-es formátumban.

2024. április 10. 13:14

Júniusban ismét NEXT 3D additív gyártás konferencia

2024-ben ismét rendkívül színes szakmai programmal és neves előadókkal tűzdelt nappal várja vendégeit a NEXT 3D konferencia. A 3D nyomtatók és 3D szkennerek bevált hazai alkalmazásaira fókuszáló NEXT 3D idén június 4-én kerül megrendezésre. A jegyek értékesítése április 8-án jelentős elővételi kedvezménnyel indult el, így az érdeklődőknek érdemes már most ellátogatni a next3d.hu-ra és lefoglalni helyüket a nemzetközi additív gyártástechnológiai konferenciasorozat hazai állomására.

2024. április 10. 11:40

Az LG új 4K okosmonitora beépítve kínálja a Netflixet, a Google Calendart és a Twitchet

Különleges kijelző érkezik hamarosan Magyarországra: a már most előrendelhető LG MyView* okosmonitort úgy tervezték meg, hogy elősegítse a produktivitást a munka során, miközben tulajdonképpen egyszerre tölti be egy televízió és egy professzionális munkamonitor funkcióit. Aki most előrendeli az okosmonitort, 20% kedvezményt kap az LG webáruházában.

2024. április 2. 14:56

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09