Még fejlettebb elemzések a Dell Statistica szoftver legújabb kiadásával

forrás: Prím Online, 2016. április 30. 08:48

A Dell bejelentette a díjnyertes Statistica fejlett analitikai platform jelentősen megújult verzióját, a Dell Statistica 13.1 szoftvert.

A legújabb kiadás számos hasznos funkcióval támogatja a nem professzionális szintű adatelemzőket, segíti a szervezeteket a növekvő IoT-elemzési követelmények teljesítésében, valamint az egyre heterogénebb adatkörnyezetek hatékonyabb kiaknázásában. Az újítások között olyan funkciók is megtalálhatók, amelyek támogatják a strukturált és nem strukturált adatok egyszerű előkészítését. Emellett lehetővé teszik az elemzések végpontokon történő megvalósítását a világon bárhol található eszközön és átjárókra, valamint kibővítik az adatbázison belüli elemzési képességeket olyan platformokra is, mint az Apache Hive, a MySQL, az Oracle és a Teradata. 

 

A fejlett analitika továbbra is folyamatosan terjed: ez az elsődleges módszer, amellyel a szervezetek megérthetik, és előrevetíthetik az ügyfelek viselkedését, optimalizálhatják és ellenőrizhetik a kritikus fontosságú üzleti és gyártási folyamatokat, valamint innovatív megoldások alkalmazásával versenyelőnyre tehetnek szert. A Gartner szerint „2018-ra a világon a nagyméretű szervezetek több mint fele fejlett analitikával és jogvédett algoritmusok használatával fog versenybe szállni, ami teljes iparágakat forgat majd fel.”1 A Gartner emellett azt jósolja 2020-ra, hogy „a prediktív és preskriptív elemzések a nagyvállalatok üzleti intelligenciára (BI) és analitikára fordított nettó új beruházásainak 40 százalékát fogják kitenni.” 

 

A Dell Statistica 13.1 legújabb fejlesztéseinek köszönhetően a vállalatok könnyebben megbirkózhatnak a hagyományos adatelemzők világszinten tapasztalható hiányával, jobban kezelhetik a komplex IoT-környezeteket, valamint lépést tarthatnak az új adatforrások és adattípusok ugrásszerű növekedésével.

 

Hatékonyabb munkafolyamatok a nem professzionális adatelemzők számára   

A Statistica legújabb kiadása számos olyan új képességet tartalmaz, amelyek megfelelnek a modern „civil” adatelemzők speciális igényeinek. Ahogy a hagyományos adatelemzők iránti igény messze meghaladja az elérhető kínálatot, egyre inkább a nem hivatásszerű adatelemzők – vagyis az üzletágba „beépült” hétköznapi, nem műszaki felhasználók – válnak az analitikai kezdeményezések hajtóerejévé. A Dell Statistica 13.1 erre az igényre reagál a kifejezetten a számukra készült új adat-előkészítési funkciókkal, amelyek egyszerűbbé teszik a strukturált és nem strukturált adatok kezelését. 

 

A Statistica újrafelhasználható folyamatsablonjaival a felhasználók most minden eddiginél egyszerűbben megoszthatják az elemzési munkameneteket a nem műszaki felhasználókkal. A Statistica segítségével a hagyományos adatelemzőknek elegendő egyszer összeállítaniuk az elemzési modelleket és munkafolyamatokat, a nem műszaki végzettségű üzleti elemzők pedig többször is felhasználhatják ezeket a munkafolyamat-sablonokat a szervezeten belül. Ez megszünteti az ismétlődéseket, és lehetővé teszik az üzleti felhasználók számára, hogy hatékonyan használják az elemzéseket valódi üzleti problémák megoldására – a hagyományosan elengedhetetlen műszaki szakértelem nélkül.

 

 

Végponti csatlakozási lehetőség az IoT-elemzésekhez 

A Dell Boomi szolgáltatással kombinálva a Statistica mostantól lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy bárhol a világon „elemzési pontokat” létesítsenek bármilyen végponti eszközre vagy átjáróra, például a Dell Edge Gateway 5000 sorozatra. Ez a végponti csatlakozási lehetőség lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy szinte bármilyen IoT-elemzési esetre megoldást találjanak, hiszen az analitikai munkafolyamatok közvetlenül azon a hálózati végponton futtathatók, ahol az adatok létrejöttek. Az, hogy nagy mennyiségű IoT-adatot juttassunk központi elemzési tárba, eddig erőfeszítéssel és költségekkel járt. Ezzel a megoldással mindez szükségtelenné válik, emellett azonnali műveletek végrehajtására is lehetőség nyílik, hiszen már a csatlakozási ponton hozzáférést biztosít az adatokhoz. 

 

Kibővített, adatbázison belüli elemzési lehetőségek összetett adatkörnyezetekhez 

Az új kiadás egyúttal a Statistica natív terjesztésű elemzési architektúrájának (NDAA – Native Distributed Analytics Architecture) képességeit is kibővíti, így az adatbázisok még szélesebb körében készülhetnek adatbázison belüli elemzések. A Microsoft SQL Server mellett a Statistica felhasználói mostantól Apache Hive (Spark), MySQL, Oracle és Teradata adatbázisokban is végezhetnek adatbázison belüli elemzéseket. Az adatbázison belüli elemzések növelik az analitikai és hálózati teljesítményt, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy közvetlenül, a forrásrendszereken belül végezhessenek intenzív számításokat. A szervezetek ennek köszönhetően kihasználhatják a Hadoop-fürtök, az adatbázis-appliance-ek és az egyéb nagy teljesítményű platformok számítási teljesítményét. Ezzel párhuzamosan csökkenthetik a hálózati forgalmat, mivel szükségtelenné teszik a hatalmas adatmennyiségek mozgatásának időigényes folyamatát.

 

Hálózati analitika a csalások kifinomultabb észleléséért

A Statistica immár olyan új hálózatelemzési képességeket is tartalmaz, amelyek révén a felhasználók egyesíthetik a prediktív analitika előnyeit az emberi szakértelemmel. Így a vállalatok hatékonyabban tudják észlelni a csalásokat, és könnyebben megérthetik az összetett hálózatokon belüli kapcsolatokat. A hálózati analitika révén a felhasználók új megközelítésben vizsgálhatják meg a problémákat, melyek megoldását az entitások közötti kapcsolatok megjelenítése és grafikus kapcsolati térképek is segítik. 

 

A Dell Statistica 13.1 további szolgáltatásai, amelyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a fejlett analitikát: 

  • Továbbfejlesztett dashboard-ok, amelyek a felhasználók számára egyszerű és áttekinthető formában jelenítik meg bármely elemzési csomópont eredményeit, valamint a folyamat specifikus megjelenítéseket hozzákapcsolják a MAS-dashboardok legfelső szintjéhez
  • Megújult, modern megjelenésű, bármilyen böngészőből elérhető webes kezelőfelület, amellyel a felhasználók egyszerűen oszthatják meg az elemzések eredményeit
  • Továbbfejlesztett, ellenőrzött adatbevitel, amely növeli a manuális adatbevitel megbízhatóságát. Az adatgyűjtés helyére adatminőségi ellenőrzések építhetők be, így akár komolyabb elemzések is eredményesen elvégezhetők.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világon egyedülálló drónra szerelhető szállítódobozt fejlesztettek

2021. szeptember 15. 14:15

Öt érmet is elhoztak a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiájáról

2021. augusztus 31. 09:58

A Xiaomi várakozásokat felülmúlóan teljesített a második negyedévben

2021. augusztus 26. 14:46

Ma negyvenéves az IBM PC!

2021. augusztus 12. 09:58