Még fejlettebb elemzések a Dell Statistica szoftver legújabb kiadásával

forrás: Prím Online, 2016. április 30. 08:48

A Dell bejelentette a díjnyertes Statistica fejlett analitikai platform jelentősen megújult verzióját, a Dell Statistica 13.1 szoftvert.

A legújabb kiadás számos hasznos funkcióval támogatja a nem professzionális szintű adatelemzőket, segíti a szervezeteket a növekvő IoT-elemzési követelmények teljesítésében, valamint az egyre heterogénebb adatkörnyezetek hatékonyabb kiaknázásában. Az újítások között olyan funkciók is megtalálhatók, amelyek támogatják a strukturált és nem strukturált adatok egyszerű előkészítését. Emellett lehetővé teszik az elemzések végpontokon történő megvalósítását a világon bárhol található eszközön és átjárókra, valamint kibővítik az adatbázison belüli elemzési képességeket olyan platformokra is, mint az Apache Hive, a MySQL, az Oracle és a Teradata. 

 

A fejlett analitika továbbra is folyamatosan terjed: ez az elsődleges módszer, amellyel a szervezetek megérthetik, és előrevetíthetik az ügyfelek viselkedését, optimalizálhatják és ellenőrizhetik a kritikus fontosságú üzleti és gyártási folyamatokat, valamint innovatív megoldások alkalmazásával versenyelőnyre tehetnek szert. A Gartner szerint „2018-ra a világon a nagyméretű szervezetek több mint fele fejlett analitikával és jogvédett algoritmusok használatával fog versenybe szállni, ami teljes iparágakat forgat majd fel.”1 A Gartner emellett azt jósolja 2020-ra, hogy „a prediktív és preskriptív elemzések a nagyvállalatok üzleti intelligenciára (BI) és analitikára fordított nettó új beruházásainak 40 százalékát fogják kitenni.” 

 

A Dell Statistica 13.1 legújabb fejlesztéseinek köszönhetően a vállalatok könnyebben megbirkózhatnak a hagyományos adatelemzők világszinten tapasztalható hiányával, jobban kezelhetik a komplex IoT-környezeteket, valamint lépést tarthatnak az új adatforrások és adattípusok ugrásszerű növekedésével.

 

Hatékonyabb munkafolyamatok a nem professzionális adatelemzők számára   

A Statistica legújabb kiadása számos olyan új képességet tartalmaz, amelyek megfelelnek a modern „civil” adatelemzők speciális igényeinek. Ahogy a hagyományos adatelemzők iránti igény messze meghaladja az elérhető kínálatot, egyre inkább a nem hivatásszerű adatelemzők – vagyis az üzletágba „beépült” hétköznapi, nem műszaki felhasználók – válnak az analitikai kezdeményezések hajtóerejévé. A Dell Statistica 13.1 erre az igényre reagál a kifejezetten a számukra készült új adat-előkészítési funkciókkal, amelyek egyszerűbbé teszik a strukturált és nem strukturált adatok kezelését. 

 

A Statistica újrafelhasználható folyamatsablonjaival a felhasználók most minden eddiginél egyszerűbben megoszthatják az elemzési munkameneteket a nem műszaki felhasználókkal. A Statistica segítségével a hagyományos adatelemzőknek elegendő egyszer összeállítaniuk az elemzési modelleket és munkafolyamatokat, a nem műszaki végzettségű üzleti elemzők pedig többször is felhasználhatják ezeket a munkafolyamat-sablonokat a szervezeten belül. Ez megszünteti az ismétlődéseket, és lehetővé teszik az üzleti felhasználók számára, hogy hatékonyan használják az elemzéseket valódi üzleti problémák megoldására – a hagyományosan elengedhetetlen műszaki szakértelem nélkül.

 

 

Végponti csatlakozási lehetőség az IoT-elemzésekhez 

A Dell Boomi szolgáltatással kombinálva a Statistica mostantól lehetőséget biztosít a felhasználók számára, hogy bárhol a világon „elemzési pontokat” létesítsenek bármilyen végponti eszközre vagy átjáróra, például a Dell Edge Gateway 5000 sorozatra. Ez a végponti csatlakozási lehetőség lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy szinte bármilyen IoT-elemzési esetre megoldást találjanak, hiszen az analitikai munkafolyamatok közvetlenül azon a hálózati végponton futtathatók, ahol az adatok létrejöttek. Az, hogy nagy mennyiségű IoT-adatot juttassunk központi elemzési tárba, eddig erőfeszítéssel és költségekkel járt. Ezzel a megoldással mindez szükségtelenné válik, emellett azonnali műveletek végrehajtására is lehetőség nyílik, hiszen már a csatlakozási ponton hozzáférést biztosít az adatokhoz. 

 

Kibővített, adatbázison belüli elemzési lehetőségek összetett adatkörnyezetekhez 

Az új kiadás egyúttal a Statistica natív terjesztésű elemzési architektúrájának (NDAA – Native Distributed Analytics Architecture) képességeit is kibővíti, így az adatbázisok még szélesebb körében készülhetnek adatbázison belüli elemzések. A Microsoft SQL Server mellett a Statistica felhasználói mostantól Apache Hive (Spark), MySQL, Oracle és Teradata adatbázisokban is végezhetnek adatbázison belüli elemzéseket. Az adatbázison belüli elemzések növelik az analitikai és hálózati teljesítményt, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy közvetlenül, a forrásrendszereken belül végezhessenek intenzív számításokat. A szervezetek ennek köszönhetően kihasználhatják a Hadoop-fürtök, az adatbázis-appliance-ek és az egyéb nagy teljesítményű platformok számítási teljesítményét. Ezzel párhuzamosan csökkenthetik a hálózati forgalmat, mivel szükségtelenné teszik a hatalmas adatmennyiségek mozgatásának időigényes folyamatát.

 

Hálózati analitika a csalások kifinomultabb észleléséért

A Statistica immár olyan új hálózatelemzési képességeket is tartalmaz, amelyek révén a felhasználók egyesíthetik a prediktív analitika előnyeit az emberi szakértelemmel. Így a vállalatok hatékonyabban tudják észlelni a csalásokat, és könnyebben megérthetik az összetett hálózatokon belüli kapcsolatokat. A hálózati analitika révén a felhasználók új megközelítésben vizsgálhatják meg a problémákat, melyek megoldását az entitások közötti kapcsolatok megjelenítése és grafikus kapcsolati térképek is segítik. 

 

A Dell Statistica 13.1 további szolgáltatásai, amelyek egyszerűbbé és hatékonyabbá teszik a fejlett analitikát: 

  • Továbbfejlesztett dashboard-ok, amelyek a felhasználók számára egyszerű és áttekinthető formában jelenítik meg bármely elemzési csomópont eredményeit, valamint a folyamat specifikus megjelenítéseket hozzákapcsolják a MAS-dashboardok legfelső szintjéhez
  • Megújult, modern megjelenésű, bármilyen böngészőből elérhető webes kezelőfelület, amellyel a felhasználók egyszerűen oszthatják meg az elemzések eredményeit
  • Továbbfejlesztett, ellenőrzött adatbevitel, amely növeli a manuális adatbevitel megbízhatóságát. Az adatgyűjtés helyére adatminőségi ellenőrzések építhetők be, így akár komolyabb elemzések is eredményesen elvégezhetők.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újragondolt klasszikus műalkotások az Insta-generáció számára

Hey Reilly olyan festők klasszikus műveit gondolta és alkotta újra a digitális generáció számára, mint Van Gogh, Botticelli és Da Vinci. A divattervezőként és illusztrátorként is kiemelkedő művész Samsung Galaxy Note10+ okostelefon segítségével hozta létre a kizárólag digitális technikával készült „Mobile Masterpieces” (Mesterművek mobillal) sorozatát, amely a huszonegyedik századi közönség számára értelmez újra olyan ikonikus európai műalkotásokat, mint például Vermeer „Leány gyöngy fülbevalóval” című képe.

2019. október 9. 10:08

Újabb rejtélyeket fejtettek meg a piramisokról

A technológiai fejlődésnek köszönhetően mára az ókori rejtélyek megfejtése is egyszerűbb feladatnak bizonyul. A Viasat History csatorna legújabb sorozatának szakemberei drónok bevetésével és 3D tervezéssel fejtettek meg titkokat. Kilenc piramist – köztük a híres gízaiakat – vizsgáltak meg új szemszögből, hogy végre választ kapjanak a nagy kérdésre: az ókori egyiptomiak a sivatag közepén hogy voltak képesek megépíteni ezeket az épületóriásokat?

2019. szeptember 29. 10:30

Tanulj meg e-rollerezni, e-motorozni

Egyre több elektromos közlekedési eszköz jelenik meg a főváros utcáin – ami természetesen megosztja a budapestieket. A környezetvédelem hívei örülnek, mások viszont nem mindig felhőtlenül boldogok. Ahhoz, hogy gördülékeny legyen az együttélés, és még könnyebben megtalálhassák a helyüket a város életében az új típusú közlekedési eszközök, néhány dolgot mindenkinek érdemes megtanulnia. Ezek közül a legfontosabbat az Ogre & Co vezetője, Tóth-Báló Tamás össze is szedett számunkra.

 

2019. szeptember 21. 01:30

10 dolog, amit jobb észben tartani az online kaszinó és sportfogadó oldalakon

Az internet fejlődésével az online kaszinók látogatói az idejük nagy részét a számítógép vagy erre alkalmas okos eszközük képernyői előtt töltik el. Ők döntik el, hogy milyen játékkal, mikor, mennyi tétet feltéve játszanak, a lehetőségek tárháza végtelen. Ezzel együtt azonban nem árt odafigyelni néhány, akár a játékos saját maga által lefektetett alapszabályra, melyek bizonyos keretek közé terelik az online magatartást, természetesen a játékos javait szolgálva.  

2019. szeptember 16. 14:34

Budapesten is megtekinthető az életnagyságú LEGO Technic Bugatti Chiron

Az ikonikus sportautó 1:1 méretarányú, LEGO Technic elemekből épített élethű mását szeptember 16. és 22. között a Westend City Centerben tekintheti meg a magyar közönség. 

2019. szeptember 16. 14:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás