A telekommunikáció és a műsorsugárzás fejlődése az elmúlt 30 évben

forrás: Prím Online, 2016. május 17. 10:00

A műsorszórás és a távközlés világa az elmúlt 30 év során alapjaiban változott meg. Három évtizede még számos helyen nem volt televíziós közvetítés és telekommunikációs kapcsolat, nemzetek tucatjai csupán egyetlen állami csatornával rendelkeztek vagy mindössze napi 1-2 órányi adást nézhettek.

A színes televíziózás bevezetése a világ számos helyén szintén csak az utóbbi évtizedekben történt meg. A Magyar Televízió 1969-ben váltott színesre, de Törökországban csupán 1984-ben jelent meg az országos sugárzású színes televíziózás. Ez a sebesség jellemezte a telekommunikáció fejlődését is: története az első elektromos telegráf 1837-es megjelenésével kezdődött, míg mára már egy speciális műholdas adathálózat biztosítja, hogy mindig kapcsolatban maradhassunk. A Távközlés Világnapja alkalmából a SES ASTRA bepillantást nyújt ebbe a világba.

 

A televíziós technológia rengeteget fejlődött a kezdetek óta. Az első televízió, kísérleti formában az 1920-as évek végén vált elérhetővé. A második világháború után már egy továbbfejlesztett változata terjedt el, és a TV hamar meghódította a világot. A színes műsorsugárzást az 1960-as évek közepén vezették be az Egyesült Államokban és a legtöbb fejlett országban.

 

A 2000-es évek első évtizedének végére népszerűvé váltak a digitális csatornák. A normál felbontású sugárzást (SDTV) elkezdte felváltani a magas felbontású HD TV és a jelentősen jobb felbontású Ultra HD TV (UHD TV).  A HD sugárzás az eredeti TV-s normához képest ötször annyi pixelt - vagyis részletet - jelenít meg, az UHD és a 4K pedig négyszer részletesebb, mint a HD. Noha néhány földi-, kábel- és netes televíziós szolgáltató műsorán megtalálható jó néhány HD csatorna, a HD adáshoz szükséges többlet átviteli kapacitást csakis a műhold képes kiszolgálni és biztosítani HD közvetítések százait. A SES műholdak több mint 7.300 TV csatornát, köztük pedig 2.300-nál is több HD csatornát sugároznak világszerte 1 milliárd embernek. A Fashion One 4K, a világ első globális Ultra HD csatornája szintén SES műholdakról sugározza divat és szórakoztatás tematikájú műsorait Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Európában.

 

Műholdak a távközlés szolgálatában

A műholdak széleskörű szolgáltatásaikkal jelentősen megkönnyítik mindennapjainkat, és az élet számos területén, a világ bármely pontján a segítségünkre lehetnek. Az Emergency.lu egy olyan műholdas kommunikációs infrastruktúra, amely 24 órán belül a világ bármely katasztrófa sújtotta területére elszállítható, így bárhol felállítható egy stúdió, ahonnan adást lehet sugározni.

 

A műholdakra a navigációban is támaszkodhatunk. A Galileót, Európa tervezett globális műholdas navigációs rendszerét 5 követő- és vezérlőállomás működteti, amelyek közül kettőt a SES biztosít.

A tudományban és az oktatásban is fontos szerepük van. A Softwire Digital Solutions a SES kapacitását kihasználva segíti az e-learning bevezetését a világ olyan pontjaira, ahol az oktatáshoz való hozzáférés másképpen nem lehetséges. A SATMED e-health (vagyis e-egészségügyi) platform pedig olyan műholdas kommunikációs megoldás, amelynek célja a közegészségügy javítása a fejlődő országokban.

 

 

A távközlés fejlődése

Ha a telekommunikáció kezdetét szeretnénk meghatározni, egészen a füstjelekig és a dobokkal közvetített üzenetekig kellene visszanyúlnunk. A későbbiek folyamán már postát, galambpostát, vízitávírót és heliográfot is használtak. Az első hangot továbbító telefonkészülék (a zsinegtelefon) 1672-ben jelent meg: ekkor fedezték fel, hogy a hangot zsinóron vagy dróton keresztül továbbíthatjuk. Morse 1838-as távírója hatalmas előrelépést jelentett, innen többé-kevésbé egyenes út vezetett Bell telefonjáig. Alexander Graham Bell telekommunikációs zseni volt: úgy tartjuk, ő volt a történelem folyamán az első, aki vezeték nélküli hívást hajtott végre "fotofon" elnevezésű készülékén. Ez a készülék a hangot fénysugár mentén közvetítette, így bizonyos értelemben a műholdak ősének is tekinthető. A következő lépés a rádió 1896-os feltalálása volt, amit a televízió megalkotása követett 1927-ben, majd az első videofon és az "ikonofon" 1930-ban. Ez utóbbi segítségével a beszélgető felek valós időben halhatták és láthatták egymást.

 

1962 mérföldkő volt: ebben az évben fogadta el az amerikai törvényhozás a kommunikációs műholdakról szóló törvényt, aminek nyomán a telekommunikáció az űrt is meghódíthatta. 1973-ban elkészült az első modern mobiltelefon.1998-ban a technológia hatalmasat ugrott előre, amikor pályára került az első, 64 műholdból álló műhold-konstelláció, és megalkották az első hordozható műholdas telefonokat, ami világszerte forradalmasította a telekommunikációt. Ma pedig már a tengeren utazva vagy repülés közben sem kell lemondanunk a szélessávú internetről.

 

A telekommunikáció történetének egyik legismertebb magyar személyisége Puskás Tivadar, a telefonközpont feltalálója. 1887-ben mutatta be a kapcsolótáblát, amely forradalmasította a telefonhívások kezelését. Következő találmánya a Telefonhírmondó volt, melyet 1893-ban indítottak el Budapesten. Ez a telefonközpontokon át sugárzott híreket és egyéb "műsorokat" egyszerre félmillió embernek a fővárosban, így bizonyos tekintetben a rádió elődjének tekinthető.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Válasszunk magunknak csillagot

Virtuálisan barangolva az idei online CES-en az egyik kedvencem a csillagok vizsgálatát egyszerűvé és okossá varázsló Vespera, amely a francia startup, a Vaonis legújabb - immár második verziójú - távcső-fejlesztése.

2021. január 14. 11:04

Tordai István a magyar James Bond

Ritkaságszámba menő filmet készített Tordai István és csapata, melyről a producer-műsorvezető beszélt.

2021. január 6. 14:40

A STRAND ALLSTARS igazi ünnepet kíván

Különleges karácsonyi ajándékkal készült a STRAND fesztivál: a szervezők kérésére újra összeállt a Lábas Viki, Rúzsa Magdi, Horváth Tamás és Járai Márk alkotta STRAND ALLSTARS, hogy a Piramis Kívánj igazi ünnepet és Ajándék című dalát feldolgozva varázsoljon ünnepi hangulatot. A december 7-i rádiós premiert követően december 11-től látható az animációs klip is, melyben az előadók rajzfilm-karakterként tűnnek fel, viselve az Együtt az Autistákért Alapítvány jelképét, a Kék Szív kitűzőt. A dal és a kisfilm így kapcsolódik az Alapítvány most induló érzékenyítő kampányához, melynek célja, hogy ledöntse az autizmust övező tabukat. A Kék Szív kitűzők mától a MOL töltőállomásokon és a  www.egyuttazautistakert.hu oldalon megvásárolhatók.

2020. december 14. 12:31

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás