3D nyomtatót minden iskolába!

forrás: Prím Online, 2016. május 19. 10:17

Óriásit lép előre a 3DTech az Iskolákban projekt azzal, hogy az alapító FreeDee Printing Solutions-höz csatlakozik a 3D nyomtatás két másik fontos magyar szereplője, a CraftBot 3D nyomtató és CraftWare program díjnyertes magyar fejlesztője és gyártója, a Craftunique és a világszerte használt 3D modellező szoftver magyar készítője, a Leopoly.

A 3DTech az Iskolákban program és a most létrejött hármas összefogás célja, hogy 3 éven belül minden Magyarországi iskolában legyen 3D nyomtató, amely használata hatékonyan segíti a diákok fejlődését és az oktatás mindennapjainak részét képezi. A FreeDee Printing Solutions a kezdeményezés első lépéseként a ’MakerBot a tanteremben!’ pályázattal mérte fel a hazai iskolák érdeklődését a 3D technológia iránt. A kiírt pályázatra 413 iskola jelentkezett, amelyek közül tizenegy nyert MakerBot 3D nyomtatót. Ez az eredmény felülmúlta a csapat várakozásait, a sikeren felbuzdulva döntöttek úgy, hogy szeretnék kiterjeszteni a mozgalmat. A cél minden iskolának képzési lehetőséget biztosítani és további 3D nyomtatókhoz juttatni őket.

 

A Craftunique és a Leopoly csatlakozásával egy időben a 3DTech az Iskolákban projekt újabb 10 magyarországi iskolát szerel fel egy-egy 3D nyomtatóval, így még több valós, hazai példa fogja alátámasztani a programban rejlő lehetőségeket. 

 

Az első kör nyertes pályázói április eleje óta rengeteg, nyomtatott szemléltető eszközzel szerelték fel saját intézményüket. Többen ismeretterjesztésbe kezdtek a környezetükben; szakmai napokon mutatták be az eszközt, más iskolákba is elvitték és egy kollégium virtuális múzeuma is elkezdett átlépni a megfogható valóságba. A műszaki szakiskolákban a diákok által tervezett alkatrészek öntöttek végre 3 dimenziós formát, de az olyan egyszerű modellezési lehetőségeknek köszönhetően, mint amilyen a Leopoly is, a többi intézményben is azonnal kerülhettek egyedi tervek nyomtatásra. 

 

 

A kezdeményezésben a 3D nyomtatás legfontosabb magyar szereplői vesznek részt:

 • FreeDee Printing Solutions – a FreeDee 3D Akadémia, az egyetlen hazai, 3D nyomtatással foglalkozó képzési program alapítója
 • Leopoly – a világszerte használt 3D modellező szoftver magyar készítője
 • CraftUnique – a CraftBot 3D nyomtató és CraftWare szeletelő szoftver magyar fejlesztője és gyártója

 

„A 3DTech az Iskolákban program keretében országos központokat, a kiemelt iskolákban kialakított bemutatóműhelyeket, és egy minden általános és középiskolát elérni képes ismeretterjesztő programot javaslunk bevezetni a 2016/17-es tanévben. Kezdeményezésünk egyik célkitűzése, hogy 3 éven belül minden iskolában legyen 3D nyomtató”, mondta Simó György, a FreeDee Printing Solutions ügyvezetője. 

 

„A fiatal generációk jelentik a jövőt, ezért fontos, hogy megismertessük velük a legújabb technológiai fejlesztéseket, és tisztában legyenek a bennük rejlő lehetőségekkel – így a 3D nyomtatás világába is érdemes mielőbb bevezetni őket”, mondta Fazekas Csaba, a Craftunique ügyvetője.

 

„A 3D nyomtatók és az egyszerű, könnyen kezelhető tárgyalkotó programok elterjedésével a tárgyak előállításának és alkotásának egy új korszaka kezdődik: a gyártás és a formatervezés demokratizálódik.” említette Kárpáti Zoltán, a Leopoly ügyvezetője.  

 

A 3D nyomtatásról

 • A technológia additív eljáráson alapul, vagyis a tárgyat rétegenként építi fel a nyomtató.
 • A nyomtatók ára fokozatosan csökken és az Interneten nagy számban elérhetőek virtuális 3D modellek, így a 3D nyomtatás hamarosan a mindennapok részévé válik.
 • Komplex felhasználói élményt nyújt, hiszen az alkotás folyamatába már a tervezés szakaszában is bekapcsolódhatunk.
 • A technológiát egyre több területen hasznosítják, mint például az egészségügyben, az autóiparban, az oktatásban, az űriparban, az építészetben.
 • Az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Angliában és más fejlett országokban több tízmillió dollárral támogatják a 3D nyomtatás integrálását az oktatásba.

 

Hogyan fejleszti a gyerekeket?

 • Elősegíti a komplexebb folyamatok átlátását és kezelését az ötlet kitalálásától a tervezésen át a gyártásig.
 • Elősegíti az informatikai/digitális ismeretek készségszintű elsajátítását.
 • Olyan gyakorlati képzést kínál kézzel fogható eredménnyel, amely a gyerekek érdeklődését azonnal felkelti.

 

A kezdeményezés mögött álló cégek szerint a 3DTech az Iskolában egy könnyen elindítható program, amely magába foglalja a tanárok felkészítését is. Bármely tanár részt vehet a képzésben, a program nem igényel előzetes szakmai ismereteket. A projekt 3 éven belül a világ vezető 3D technológiai iskolai programjává válhat!

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lenny Kravitz és Marshmello is jön a VOLTra

A Telekom VOLT Fesztivál első fellépői között tucatnyi világsztár szerepel: többek között Lenny Kravitz, Marshmello, Passenger és Yungblud. Idén először jelentős kedvezménnyel diákbérlet is vásárolható, több kemping lesz, amelyek részeként a VOLT VILLAGE fullos szolgáltatásokat ígér, az early bird jegyakcióban pedig minden megvásrolt bérlet után egy fát ültet a VOLT. Aki pedig az idei emlékeket akarja felidézni, az aftermovie-t nézve itt megteheti.

2019. november 27. 10:16

Online sportfogadás a legjobb oldalakon

Számos online fogadóiroda van a piacon, és olykor nem egyszerű eldönteni, melyik is igazán megbízható ezek közül. A Pepebet erre kínál megoldást, és segít eligazodni az online sportfogadás útvesztőjében.

2019. november 20. 15:21

Már készülhetünk a 2020-as Szabadság Szigetére

Érdemes beírni a naptárba: 2020. augusztus 5-én indul az év legjobb hete, a Szabadság Szigetén. Aki a november 14-én déli 12 órától 24 órán át tartó “Szitizen Prime” akcióban vásárol bérletet a jövő évi Szigetre, nem csupán a legolcsóbban válthat hetijegyet, de exkluzív ajándékcsomagot is kap, a környezettudatosság jegyében.

2019. november 13. 11:30

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás