3D nyomtatót minden iskolába!

forrás: Prím Online, 2016. május 19. 10:17

Óriásit lép előre a 3DTech az Iskolákban projekt azzal, hogy az alapító FreeDee Printing Solutions-höz csatlakozik a 3D nyomtatás két másik fontos magyar szereplője, a CraftBot 3D nyomtató és CraftWare program díjnyertes magyar fejlesztője és gyártója, a Craftunique és a világszerte használt 3D modellező szoftver magyar készítője, a Leopoly.

A 3DTech az Iskolákban program és a most létrejött hármas összefogás célja, hogy 3 éven belül minden Magyarországi iskolában legyen 3D nyomtató, amely használata hatékonyan segíti a diákok fejlődését és az oktatás mindennapjainak részét képezi. A FreeDee Printing Solutions a kezdeményezés első lépéseként a ’MakerBot a tanteremben!’ pályázattal mérte fel a hazai iskolák érdeklődését a 3D technológia iránt. A kiírt pályázatra 413 iskola jelentkezett, amelyek közül tizenegy nyert MakerBot 3D nyomtatót. Ez az eredmény felülmúlta a csapat várakozásait, a sikeren felbuzdulva döntöttek úgy, hogy szeretnék kiterjeszteni a mozgalmat. A cél minden iskolának képzési lehetőséget biztosítani és további 3D nyomtatókhoz juttatni őket.

 

A Craftunique és a Leopoly csatlakozásával egy időben a 3DTech az Iskolákban projekt újabb 10 magyarországi iskolát szerel fel egy-egy 3D nyomtatóval, így még több valós, hazai példa fogja alátámasztani a programban rejlő lehetőségeket. 

 

Az első kör nyertes pályázói április eleje óta rengeteg, nyomtatott szemléltető eszközzel szerelték fel saját intézményüket. Többen ismeretterjesztésbe kezdtek a környezetükben; szakmai napokon mutatták be az eszközt, más iskolákba is elvitték és egy kollégium virtuális múzeuma is elkezdett átlépni a megfogható valóságba. A műszaki szakiskolákban a diákok által tervezett alkatrészek öntöttek végre 3 dimenziós formát, de az olyan egyszerű modellezési lehetőségeknek köszönhetően, mint amilyen a Leopoly is, a többi intézményben is azonnal kerülhettek egyedi tervek nyomtatásra. 

 

 

A kezdeményezésben a 3D nyomtatás legfontosabb magyar szereplői vesznek részt:

 • FreeDee Printing Solutions – a FreeDee 3D Akadémia, az egyetlen hazai, 3D nyomtatással foglalkozó képzési program alapítója
 • Leopoly – a világszerte használt 3D modellező szoftver magyar készítője
 • CraftUnique – a CraftBot 3D nyomtató és CraftWare szeletelő szoftver magyar fejlesztője és gyártója

 

„A 3DTech az Iskolákban program keretében országos központokat, a kiemelt iskolákban kialakított bemutatóműhelyeket, és egy minden általános és középiskolát elérni képes ismeretterjesztő programot javaslunk bevezetni a 2016/17-es tanévben. Kezdeményezésünk egyik célkitűzése, hogy 3 éven belül minden iskolában legyen 3D nyomtató”, mondta Simó György, a FreeDee Printing Solutions ügyvezetője. 

 

„A fiatal generációk jelentik a jövőt, ezért fontos, hogy megismertessük velük a legújabb technológiai fejlesztéseket, és tisztában legyenek a bennük rejlő lehetőségekkel – így a 3D nyomtatás világába is érdemes mielőbb bevezetni őket”, mondta Fazekas Csaba, a Craftunique ügyvetője.

 

„A 3D nyomtatók és az egyszerű, könnyen kezelhető tárgyalkotó programok elterjedésével a tárgyak előállításának és alkotásának egy új korszaka kezdődik: a gyártás és a formatervezés demokratizálódik.” említette Kárpáti Zoltán, a Leopoly ügyvezetője.  

 

A 3D nyomtatásról

 • A technológia additív eljáráson alapul, vagyis a tárgyat rétegenként építi fel a nyomtató.
 • A nyomtatók ára fokozatosan csökken és az Interneten nagy számban elérhetőek virtuális 3D modellek, így a 3D nyomtatás hamarosan a mindennapok részévé válik.
 • Komplex felhasználói élményt nyújt, hiszen az alkotás folyamatába már a tervezés szakaszában is bekapcsolódhatunk.
 • A technológiát egyre több területen hasznosítják, mint például az egészségügyben, az autóiparban, az oktatásban, az űriparban, az építészetben.
 • Az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Angliában és más fejlett országokban több tízmillió dollárral támogatják a 3D nyomtatás integrálását az oktatásba.

 

Hogyan fejleszti a gyerekeket?

 • Elősegíti a komplexebb folyamatok átlátását és kezelését az ötlet kitalálásától a tervezésen át a gyártásig.
 • Elősegíti az informatikai/digitális ismeretek készségszintű elsajátítását.
 • Olyan gyakorlati képzést kínál kézzel fogható eredménnyel, amely a gyerekek érdeklődését azonnal felkelti.

 

A kezdeményezés mögött álló cégek szerint a 3DTech az Iskolában egy könnyen elindítható program, amely magába foglalja a tanárok felkészítését is. Bármely tanár részt vehet a képzésben, a program nem igényel előzetes szakmai ismereteket. A projekt 3 éven belül a világ vezető 3D technológiai iskolai programjává válhat!

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52

EasyBID – a hirdetési bevételek növelése automatikusan

2020. november 2. 10:45
online sportfogadás