3D nyomtatót minden iskolába!

forrás: Prím Online, 2016. május 19. 10:17

Óriásit lép előre a 3DTech az Iskolákban projekt azzal, hogy az alapító FreeDee Printing Solutions-höz csatlakozik a 3D nyomtatás két másik fontos magyar szereplője, a CraftBot 3D nyomtató és CraftWare program díjnyertes magyar fejlesztője és gyártója, a Craftunique és a világszerte használt 3D modellező szoftver magyar készítője, a Leopoly.

A 3DTech az Iskolákban program és a most létrejött hármas összefogás célja, hogy 3 éven belül minden Magyarországi iskolában legyen 3D nyomtató, amely használata hatékonyan segíti a diákok fejlődését és az oktatás mindennapjainak részét képezi. A FreeDee Printing Solutions a kezdeményezés első lépéseként a ’MakerBot a tanteremben!’ pályázattal mérte fel a hazai iskolák érdeklődését a 3D technológia iránt. A kiírt pályázatra 413 iskola jelentkezett, amelyek közül tizenegy nyert MakerBot 3D nyomtatót. Ez az eredmény felülmúlta a csapat várakozásait, a sikeren felbuzdulva döntöttek úgy, hogy szeretnék kiterjeszteni a mozgalmat. A cél minden iskolának képzési lehetőséget biztosítani és további 3D nyomtatókhoz juttatni őket.

 

A Craftunique és a Leopoly csatlakozásával egy időben a 3DTech az Iskolákban projekt újabb 10 magyarországi iskolát szerel fel egy-egy 3D nyomtatóval, így még több valós, hazai példa fogja alátámasztani a programban rejlő lehetőségeket. 

 

Az első kör nyertes pályázói április eleje óta rengeteg, nyomtatott szemléltető eszközzel szerelték fel saját intézményüket. Többen ismeretterjesztésbe kezdtek a környezetükben; szakmai napokon mutatták be az eszközt, más iskolákba is elvitték és egy kollégium virtuális múzeuma is elkezdett átlépni a megfogható valóságba. A műszaki szakiskolákban a diákok által tervezett alkatrészek öntöttek végre 3 dimenziós formát, de az olyan egyszerű modellezési lehetőségeknek köszönhetően, mint amilyen a Leopoly is, a többi intézményben is azonnal kerülhettek egyedi tervek nyomtatásra. 

 

 

A kezdeményezésben a 3D nyomtatás legfontosabb magyar szereplői vesznek részt:

 • FreeDee Printing Solutions – a FreeDee 3D Akadémia, az egyetlen hazai, 3D nyomtatással foglalkozó képzési program alapítója
 • Leopoly – a világszerte használt 3D modellező szoftver magyar készítője
 • CraftUnique – a CraftBot 3D nyomtató és CraftWare szeletelő szoftver magyar fejlesztője és gyártója

 

„A 3DTech az Iskolákban program keretében országos központokat, a kiemelt iskolákban kialakított bemutatóműhelyeket, és egy minden általános és középiskolát elérni képes ismeretterjesztő programot javaslunk bevezetni a 2016/17-es tanévben. Kezdeményezésünk egyik célkitűzése, hogy 3 éven belül minden iskolában legyen 3D nyomtató”, mondta Simó György, a FreeDee Printing Solutions ügyvezetője. 

 

„A fiatal generációk jelentik a jövőt, ezért fontos, hogy megismertessük velük a legújabb technológiai fejlesztéseket, és tisztában legyenek a bennük rejlő lehetőségekkel – így a 3D nyomtatás világába is érdemes mielőbb bevezetni őket”, mondta Fazekas Csaba, a Craftunique ügyvetője.

 

„A 3D nyomtatók és az egyszerű, könnyen kezelhető tárgyalkotó programok elterjedésével a tárgyak előállításának és alkotásának egy új korszaka kezdődik: a gyártás és a formatervezés demokratizálódik.” említette Kárpáti Zoltán, a Leopoly ügyvezetője.  

 

A 3D nyomtatásról

 • A technológia additív eljáráson alapul, vagyis a tárgyat rétegenként építi fel a nyomtató.
 • A nyomtatók ára fokozatosan csökken és az Interneten nagy számban elérhetőek virtuális 3D modellek, így a 3D nyomtatás hamarosan a mindennapok részévé válik.
 • Komplex felhasználói élményt nyújt, hiszen az alkotás folyamatába már a tervezés szakaszában is bekapcsolódhatunk.
 • A technológiát egyre több területen hasznosítják, mint például az egészségügyben, az autóiparban, az oktatásban, az űriparban, az építészetben.
 • Az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Angliában és más fejlett országokban több tízmillió dollárral támogatják a 3D nyomtatás integrálását az oktatásba.

 

Hogyan fejleszti a gyerekeket?

 • Elősegíti a komplexebb folyamatok átlátását és kezelését az ötlet kitalálásától a tervezésen át a gyártásig.
 • Elősegíti az informatikai/digitális ismeretek készségszintű elsajátítását.
 • Olyan gyakorlati képzést kínál kézzel fogható eredménnyel, amely a gyerekek érdeklődését azonnal felkelti.

 

A kezdeményezés mögött álló cégek szerint a 3DTech az Iskolában egy könnyen elindítható program, amely magába foglalja a tanárok felkészítését is. Bármely tanár részt vehet a képzésben, a program nem igényel előzetes szakmai ismereteket. A projekt 3 éven belül a világ vezető 3D technológiai iskolai programjává válhat!

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Indul a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL

Szinte az összes, jelentősebb hazai fesztivál, számos klub és igazán fontos koncerthelyszín közösen mozgósítja a hazai művészvilágot. Arra buzdítják a zenészeket, popsztárokat, előadókat, hogy a következő hetekben-hónapokban aktívan vegyenek részt a “MARADJ OTTHON!” kampányban. Közösen indítják el a virtuális “MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL”-t, amely a Facebookon arra ösztönzi a közönséget, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon.

2020. március 21. 19:05

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Unibet – online fogadás a minőség és a biztonság szolgálatában

A nagymúltú bukméker iroda, az Unibet több mint 20 éve van jelen a piacon, ezzel az egyik legrégebbi szerencsejáték szolgáltatónak számít. A fogadóiroda magas kezdőbónuszokkal, színes kínálattal és széleskörű funkcionalitással igyekszik kielégíteni a felhasználók elvárásait és igényeit.

2020. január 29. 20:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás