Az ABB elektromos autó-gyorstöltő állomásokat szállít Csehországba

forrás: Prím Online, 2016. május 19. 10:00

Az ABB nyerte azt a pályázatot, amelyet az országos Elektromobilitás projekt keretében a ČEZ (Cseh Elektromos Művek) írt ki Csehországban telepítendő, elektromos autók töltésére szolgáló nyilvános gyorstöltő állomások szállítására.

A ČEZ ezzel a beruházással rövid időn belül megduplázhatja az ország területén a berendezések számát. A hazánkban villámtöltő néven is ismert ABB gyorstöltőkkel nem egészen fél óra alatt 80%-os töltöttségi szintre hozható egy elektromos autók akkumulátora. 

 

A nyilvános gyorstöltő állomások egy részét még ez év közepén telepítik, ami jelentősen javítja az elektromos autózás feltételeit Csehországban. A ČEZ Elektromobilitás projekt hat évre szóló szerződést kötött az ABB Česká Republika-val, melynek keretében a cég szállítja és szervizeli a legnagyobb hazai üzemeltető töltési infrastruktúra hálózatának gyorstöltő állomásait.

 

„Reméljük, hogy az ABB segítségével hamarosan megduplázzuk a jelenlegi gyorstöltőállomás-hálózat területi lefedettségét Csehországban, és egyben jelentősen növeljük töltési infrastruktúránk megbízhatóságát“ - mondta Tomáš Chmelík, a ČEZ Tiszta Technológia Osztályának menedzsere. A ČEZ Elektromobilitás projekt a Cseh Köztársaságban jelenleg 57 nyilvános töltőállomást üzemeltet, amelyből 10 gyorstöltő. A töltőállomások elhelyezkedésének térképe az alábbi oldalon található: http://www.elektromobilita.cz/cs/mapa-dobijecich-stanic.html 

 

„Az elektromos töltési infrastruktúra szegmens globális vezető vállalataként nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a cseh e-mobilitás  meghatározó projektjének beszállítói lehetünk. Az ABB legmodernebb töltési rendszere rugalmasan reagál az e-mobilitás területének már létező és potenciálisan felmerülő követelményeire. Szeretném kihangsúlyozni a megelőző karbantartás területét, ahol az ABB intelligens előrejelzési technológia egyedülálló megoldásának köszönhetően prognosztizálja a hálózaton belüli váratlan eseményeket, és ezzel védi a töltőegységeket az esetleges meghibásodással szemben“ - mondta Tanja Vainio, az ABB Česká Republika ügyvezetője.

 

A gyorstöltő állomás DC csatlakozókkal, CHAdeMO és CCS töltési szabványokkal van ellátva, melyek akár 50 kW teljesítményű töltési teljesítményre képesek. Rendelkezésre áll továbbá AC töltés is standard csatlakozóval, mely max. 22 kW teljesítményű töltési folyamatot tesz lehetővé. A felhasználó a töltésnél egyedülálló átalányfizetésen alapuló ID kártya segítségével azonosítja magát. A hagyományos töltőhálózat használatának havi átalánydíja 150 cseh korona, az év második felétől ez a díj a gyorstöltő állomásokra is vonatkozik majd. 

 

Az elektromobilitás trendi

Csehországban eddig több mint ezer elektromos autót vettek nyilvántartásba, ezekből körülbelül negyven a ČEZ Elektromobilitás projekthez kapcsolódik. Európa más, fejlett országaihoz hasonlóan, az e-mobilitás a Cseh Köztársaságban is elsősorban a városi közlekedés mindennapi részévé válik, ugyanez a tendencia tapasztalható az elektromos autók értékesítésében és szervizelésében is.

A ČEZ Elektromobilitás projekt országos szinten 50 partnerrel működik együtt, melyek között találhatók autógyárak, kereskedelmi társaságok, minisztériumok, önkormányzatok, bevásárlóközpontok, de más intézmények, pl. két cseh nemzeti park is. 

 

Néhány érdekes adat a cseh elektromobilitás helyzetéről:

- Csehországban 2016 január és március között 53 új elektromos autót regisztráltak

- tavaly országos szinten összesen 367 új elektromos autót vettek nyilvántartásba 

- 2015-ben Csehországban a legkeresettebb e-autó márkák a Volkswagen, Nissan, BMW és a Tesla model S voltak 

- a regisztrált elektromos autók számának növekedése várható, többek között azért is, mert folyamatosan új modellekkel bővül az e-autók kínálata.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05