Laborkaland és Laborintus

forrás: Prím Online, 2016. május 23. 14:07

Hogyan ismerhetjük fel a hamis tejfölt és a hamis gyógyszert? Vadásszunk ionokra, készítsünk színváltó oldatokat és kémiai titkosírást! Többek között ezeket az izgalmas kísérleteket is elvégezte az a tíz középiskolás diák, akik megnyerték a Laborkaland Online, versenyt. 

Az ország első, teljes mértékben internetes, fél éven át tartó kémiai vetélkedőjének szervezői fődíjként egy életre szóló élmény adtak a nyerteseknek: a fiatalok kalandozhattak egy független laboratóriumban, és „felavatták” a Csodák Palotája új bemutatótermének Richter Gedeon Laborját is. A verseny célja ugyanis a kémia népszerűsítése volt, ősszel pedig következik a folytatás, azaz a Laborintus!

 

A Laborkaland Online program szervezői azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy minél több diák döbbenjen rá a kémia mindennapi életben betöltött fontos szerepére. A kémia sajnos továbbra is az egyik legnépszerűtlenebb tantárgy a középiskolások körében, viszont a vegyiparban komoly munkaerőhiány mutatkozik. 

 

A WESSLING Hungary Kft. független laboratóriumokat üzemeltető vállalkozás nonprofit kft-jének munkatársai ezért modern, interaktív, a csoportmunkára építő pedagógiai programot dolgoztak ki, munkafüzetet szerkesztettek, és immár harmadik éve szervezik meg a Laborkaland oktatónapot.

 

Tavaly novemberben indították el az online versenyt, így még több középiskolás tudott bekapcsolódni a kémiát népszerűsítő feladatokba, amelyeket a mindennapi életünk során megtapasztalt jelenségek alapján állítottak össze.

 

Hogyan főzzük a legjobb tésztát? Mi mindenre jó a szódabikarbóna? Miért lyukas a sajt? Mi történik a dinnyével, ha tengervízben hűtjük? Mindezekre a kérdésekre választ kaphattak azok a diákok, akik egy gyors regisztráció után az ország bármely pontjáról (és a határon túlról is!) nekiálltak a feladatoknak. Az egyik legnépszerűbb feladat a szénmonoxid-mérgezéssel kapcsolatos feladvány volt, ez után következett a gáz vagy gőz közötti különbséget, majd a mélyhűtő nélküli fagylaltkészítés témakörét bemutató tesztsorozat. A jelentkezőknek a 3 nagy fordulóban összesen 11 (6 elméleti, 4 számolási és 1  kísérleti) feladatsorozatot kellett végigcsinálniuk. 

 

A Laborkaland egyik legfontosabb célja az volt, hogy bebizonyítsa: a kémia igenis izgalmas. A program népszerűségére és sikerére jellemző, hogy a www.laborkaland.hu honlapra több tízezren kattintottak az elmúlt hónapokban, több százan vettek részt a versenyben, és a diákok meglepően jó, 72%-os eredménnyel oldották meg a feladatokat.

 

A Laborkaland Online során a diákokat otthoni kísérletezésre is bíztatták, így készítettek például pattogó tojást, szappanbuborék-molekulákat, a piacon vásárolt vagy a kertben megtalálható zöldségekből, növényekből indikátorokat, amelyek aztán kitűnően jelezték a lakásban fellelhető különböző anyagok savasságát vagy lúgosságát.

 

 

Nem véletlen, hogy az online verseny is megerősítette a régóta ismert igazságot: a kísérletek motiválják a legjobban a diákokat. A középiskolások fotókkal, videóval és rövid leírással dokumentálták az otthon elvégzett kísérleteket. 

 

A Laborkaland partnere 2015-től a Csodák Palotája, amely nem csak   a vadonatúj óbudai  helyszínén, a CSOPA Playbarban létrehozott Richter Gedeon Laborját ajánlotta fel a versenyzőknek, hanem hónapokon át részt vett a Laborkaland népszerűsítésében is, többek között a Négy Évszak Tudománya című kiállítása révén. A Csodák Palotája az egyik legfontosabb tudományt népszerűsítő központ, szakemberei számos tanáccsal, ötlettel segítették a Laborkalandot.

 

A verseny győztesei a Laborkaland fináléjában délelőtt meglátogatták a WESSLING élelmiszervizsgáló, elemanalitikai és azbesztlaboratóriumát, ahol kipróbálhatták a legmodernebb gépeket, belenézhettek a mikroszkópokba, és ami a legfontosabb: rádöbbentek az emberi leleményre, azokra az elmés módszerekre, amelyek segítségével a laboratórium munkatársai megtalálják a tűt a szénakazalban, a keresett vegyületeket, amelyek meghatározzák az élelmiszerek megfelelőségét, a vizek tisztaságát, a gyógyszerek eredetét.

 

A CSOPA Playbarban délután még az online versenyben feladott otthoni kísérleteknél is izgalmasabbakat végezhettek el a szerencsés győztesek: kipróbálták a kémiai titkosírást, megtanulták, hogyan lehet felismerni a hamis tejfölt, sőt még egy étrend-kiegészítőről is megállapították, hogy bizony nem megfelelő. Ionokat vadásztak, oldatokat színeztek, és arra is magyarázatot kaptak, hogyan lehet újra hasznosítani a papírpelenkát. Majd – hogy az élmény teljes legyen – kipróbálhatták a Csopa Playbar tudományos szabadulószobáit és körmoziját is. Végül megkapták a Laborkaland felirattal ellátott spatulát, és más kisebb ajándékokat.

 

A diákok az ország minden tájáról jelentkeztek, de a határon túlról, Erdélyből, illetve Angliából is érkeztek megoldások szép számmal. A Laborkaland szervezői abban bíznak, hogy az egyedülálló, új megközelítésű online versennyel éppen az érettségi előtt állók körében sikerült népszerűbbé tenni a kémiát.

 

A Laborkaland Online feladatait nem zárták le, a diákok versenyen kívül egészen őszig gyakorolhatnak, amikor új tematikával, a fantasy-regények világát megidéző kémiai kalandpályával indul el ismét az internetes verseny. Ennek lényege, hogy akkor sem esik ki senki, ha egy feladat nem sikerül, ebben az esetben kitérőt kell tennie, és más kalandos úton beszereznie a szükséges tudást. A szervezők szerteágazó történet mentén kalauzolják el a versenyzőket, akik a feladatokat nem egymás után, hanem egy mese szövevényes cselekménye mentén oldják meg. Akinek van kedve, bátran látogasson el a www.laborkaland.hu oldalra, jövő ősztől pedig irány a LABORINTUS!

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05