2016 itthon is rekordot hozhat az IT-biztonsági költések terén

forrás: Prím Online, 2016. május 28. 10:46

Egyre emelkedik a biztonsági intézkedésekre szánt beruházások mértéke, a költést a kormányzati szervek generálják majd 2016-ban. Minden szektort egybevetve idén a globális átlagot tekintve a tavalyi 500 ezer dolláros keret, akár 4-20 szorosára is emelkedhet szervezetenként.

Az elsődleges kérdések, hogy ki-, miért-, mennyit-, és mire költ IT biztonsági fejlesztésekre. A SANS 2016 kutatásában 169 IT biztonságtechnikai szakember vett részt. A szakemberek szerint az IT biztonságra költő iparágak közül a pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok és a bankok járnak az élen, őket követik az IT biztonsággal foglalkozó vállalatok, kormányzati szervek, végezetül pedig az oktatási és egészségügyi szervezetek. A Hunguard Kft. szakemberei szerint Magyarországon is egyre több szervezet áldoz az IT-biztonságra, az idei év a hazai költések tekintetében is rekordot hozhat: várhatóan itthon mintegy 22-24 milliárd forintot fordítanak ilyen célokra a szervezetek. Miközben nemzetközi szinten igyekeznek saját kézben tartani az IT-biztonsági tennivalókat a vállalatok, itthon továbbra is a kiszervezés jelenti a költséghatékony megoldást a szervezetek számára.

 

„A nemzetközi kimutatások szerint az IT biztonsági kiadások globálisan elérték a 75,4 milliárd dollárt, ami 4,7 százalékos növekedés a 2014-es évhez képest, ami részben a fokozott kormányzati kezdeményezéseknek, a vállalati tudatosságnak és a jogszabályváltozásoknak köszönhető” – ismerteti a nemzetközi kutatások eredményét Lengyel Csaba, az IT-biztonsággal foglalkozó Hunguard Kft. szakmai igazgatója. „Várhatóan a tavalyi mintegy 20 milliárd forintos költések Magyarországon 2016-ban elérhetik az 22-24 milliárd forintot” – prognosztizálja a szakember.

 

Az IT biztonsági költések elsődleges oka a szervezetek információtechnológiai rendszereinek biztonságos működéséhez szükséges védelem biztosítása, emellett szintén fontos szerepet játszik a rendszerbiztonsági előírásoknak való megfelelés is. Érdekes tapasztalat viszont, hogy a technika működésének biztonságát fedező kiadásokat nem követik az adatszivárgás elleni védelemre költött pénz nagysága. Ez azért meglepő eredmény, mert a vállalati környezetben rengeteg szenzitív adat keletkezik és mozog napi szinten, amelyek elvesztése jelentős anyagi károkat is okozhat a szervezetek számára.

 

Az adatszivárgás elleni védelem kialakítása pont ennek az elkerülését szolgálná, ugyanis az ilyen megoldások azonosítják a bizalmas adatokat, valamint nyomon követik azok mozgását és felhasználását. „Hazai viszonylatban jelenleg kevésbé motiváló tényező az érzékeny adatok elvesztése elleni védelem. A legtöbb cég nem ismeri fel, hogy üzleti adatainak elvesztésének vagy kiszivárgásának milyen következményei lehetnek, feltéve, hogy egyáltalán észreveszik az adatvesztést” – mondja Lengyel Csaba, aki hozzátette, hogy a vállalatoknál addig nincs belső indíttatás a megfelelő védelem kialakítására, míg nem észlelnek adatvesztést, ezért általában csak részmegoldásokra törekednek.

 

 

Akkor várhatóan mire költenek a legtöbbet 2016-ban?

„Az előrejelzések szerint a különböző szervezetek a hardveres és szoftveres védelmi megoldások mellett egyre inkább felismerik a humánoldali biztonsági kockázatok kezelésének fontosságát: az IT-biztonsági büdzsének várhatóan egyre nagyobb részét viszi majd el 2016-ban az IT-biztonságtechnikai (tovább)képzések szervezése és a megfelelő szakemberek foglalkoztatása” – véli a szakmai igazgató.

 

Lengyel Csaba szerint habár a szakemberek foglalkoztatására és képzésére korábban is költöttek a cégek, a nem szakterületi munkatársak képzése eddig a háttérbe szorult. A social engineering előretörése azonban egyre több szervezetet kényszerít rá, hogy jelentős összeget fordítson majd idén a munkatársak általános adatvédelmi oktatására. 

 

A technológiai – hardveres és szoftveres – védekezés tekintetében várhatóan az eddig is bevált víruskereső programok használatát preferálják majd a szervezetek, amelyek főleg a rosszindulatú kémprogramok (spyware, adware reklámprogramok, a támadónak emelt jogokat biztosító rootkitek) elleni védelemre specializálódtak. Ezeknek a programoknak a jogdíja, illetve a hardveres eszközök karbantartása és fejlesztése is jelentős mértékben hozzájárulhat idén a rekordköltésekhez a Hunguard Kft. szakértői szerint.

 

A fentiek mellett a különféle elektronikusaláírás-hitelesítő megoldások és digitális archiváló rendszerek korszerűsítése idén is népszerű lesz a biztonságtechnikai fejlesztések tekintetében.

 

Akad azonban egy érdekes ellentmondás is a nemzetközi trendek és a hazai piac működése között. „A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy az IT-biztonságra szánt pénzt a vállalatok igyekeznek házon belül elkölteni, ami azt jelenti, hogy nem keresnek fel külön információtechnológiai biztonsággal foglalkozó szakcégeket, hanem belső a kapacitásaikat fejlesztik. Ezzel szemben itthon továbbra is az IT-biztonsági tennivalók kiszervezése, és a szakcégek foglalkoztatása jellemzi a szervezetek többségét” – mondja Lengyel Csaba, aki szerint ennek oka, hogy a hazai szakcégek szakmai felkészültsége világszinten is megállja a helyét, miközben a hazai vállalatok globális viszonylatban megfizethető áron kínálják szolgáltatásaikat, ezért ár-érték arányban még mindig jobb megoldást jelentenek, mint a belső kapacitások fejlesztése.

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50