Az ABB készen áll a világ leghosszabb vasúti alagútjának megnyitójára

forrás: Prím Online, 2016. június 1. 10:10

A svájci Gotthárd-alagutat hivatalosan a svájci kormányzat védnökségével szervezett nemzetközi ünnepség keretében nyitják meg a mai napon. A hivatalos és az azt követő nyilvános ünnepségen az ABB két kiállítási pavilonban mutatja be, hogy milyen rendszerekkel járult hozzá az építkezés sikeréhez, illetve a jövőnek szóló megoldásait is felvonultatja. Az alábbiakban röviden ismertetjük, hogy mire számíthatnak az ünnepségen résztvevő látogatók.

A világ leghosszabb vasúti alagútjának megnyitó ünnepségre tervezett két kiállítási pavilon elkészült. A szerdán tartandó hivatalos állami ünnepségen jelentik be az alagút megnyitását.   

 

A Svájci Szövetségi Tanács mellett számos európai államfő, köztük Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Matteo Renzi olasz miniszterelnök, valamint a politikai és a gazdasági élet sok kiválósága is részt vesz a megnyitó ünnepségen. Az eseményen 1100 vendég és a média 300 képviselője lesz jelen. Az ünnepség egyike a Svájcban l valaha rendezett legnagyobb nemzetközi eseményeknek.   

 

Peter Voser, az ABB elnöke és Ulrich Spiesshofer, a cégcsoport vezérigazgatója Remo Lütolf svájci country manager társaságában vesz majd részt a 2016. június 1-én tartandó hivatalos ünnepségen.

A hivatalos ünnepséget követően, 2016. június 4-én, hétvégén már várják a nagyközönséget az alagút északi és déli kapujánál kialakított négy kiállítási területen. A Rynächtban és Pollegióban felállított ABB pavilonban azokat a technológiai megoldásaikat mutatják be, amelyeket a Gotthárd-alagúthoz, a vasúti szállításhoz, valamint az energetikai és automatizálási szektorok számára szállítottak. 

 

A pavilonokban az érdeklődők megtekinthetnek egy 360-fokos videot, amely az ABB történelmét, a kutatás-fejlesztési törekvéseiket, illetve a kutatási együttműködésüket mutatja be. Az ünnepségeken sok ABB-s alkalmazott is részt vesz.  

 

 

Gotthárd-alagút 2016: innovatív technológia egykor és ma 

Az európai vasútfejlesztés történetében kevés fontosabb esemény történt, mint mikor 1882. június 1-én a “Gotthard Bahn” magán-vasúttársaság megnyitotta a Gotthárd-alagutat a közlekedés előtt.  Abban az időben az Alpokon áthaladó Gotthárd-alagút a mérnöki tudomány példátlan teljesítményét jelképezte, amely megnyitotta Svájc észak-déli tengelyét az európai közlekedés előtt, és az addig zsákutcának számító alpesi térséget egy csapásra a személy- és teherforgalom számára is közlekedési csomóponttá tette. 

 

Pontosan 134 évvel később megnyílt a Gotthárd-bázisalagút Az első Gotthárd-alagúthoz hasonlóan az új, 57 km hosszú bázisalagút ismét a mai világ leghosszabb vasúti alagútjának számít. Svájc újra olyan teljesítményt mutatott fel Európa közepén, amely a szállítási és közlekedési kapacitás bővítésével biztosítja a növekvő igények kielégítését, és jelentősen hozzájárul a kontinens gazdasági fejlődéséhez. A Gotthárd-alagút a Rajna-Alpok közlekedési folyosó egyik fő elemét alkotja. Az áruszállítás volumenében ez Európa legfontosabb áruszállítási tengelye, és szimbolizálja Svájc nyitottságát és az európai partnerekkel fenntartott szoros kapcsolatát. 

 

Az alagút a hagyományos svájci értékeket: az innovációt, az előrelátást, a megbízhatóságot és a pontosságot testesíti meg. A Szent Gotthárd hegytömb két oldalán alagútfúró gépeket állítottak munkába, amelyek több tíz kilométernyi szikla kifejtését követően, centiméteres pontossággal az alagút közepén találkoztak. A projektben résztvevők összehangolt erőfeszítéseinek köszönhetően a bázisalagutat a tervezetthez képest egy évvel korábban lehet megnyitni a forgalom számára.      

 

Az alagút a folyamatosan kiemelkedő teljesítményű svájci ipart is jelképezi: a korszerű, biztonságos és energiahatékony alagútüzemeltetést lehetővé tevő nagy műszaki rendszereket – csakúgy mint 132 évvel korábban – most is svájci vállalatok szállították. 

 

Az ABB-nél nagyon büszkék arra, hogy hozzájárulhattak az évszázad beruházásának számító svájci projekt sikeres megvalósításához. A cég szállította az alagút energiaellátását biztosító megoldásokat, valamint a világ legnagyobb teljesítményű szellőztetőrendszerének energiahatékony, megbízható, digitális vezérlőrendszerét is.  

 

2016 fontos jubileumot jelez az ABB számára is, mivel ebben az évben lesz 125 éve, hogy az ABB úttörő technológiákat fejleszt Svájcban a világ számára. A cég jogelődje, az 1891-ben alapított BBC, részt vett az első Gotthárd-alagút villamosításában, és ugyancsak a BBC szállította az elektromos berendezéseket a Gotthárd-útvonalon közlekedő mozdonyok többségéhez is. 

 

Az Alpok alatt haladó Gotthárd-bázisalagút megnyitása mérföldkőnek számít a vállalat történetében is. Nagy várakozással tekintenek elébe annak, hogy Svájc és az ABB számára egyaránt fontos 2016-os évben a svájci és az európai partnereikkel együtt ünnepelhessék a korszakalkotó technológia vívmánynak számító létesítmény megnyitását. 

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Unibet – online fogadás a minőség és a biztonság szolgálatában

A nagymúltú bukméker iroda, az Unibet több mint 20 éve van jelen a piacon, ezzel az egyik legrégebbi szerencsejáték szolgáltatónak számít. A fogadóiroda magas kezdőbónuszokkal, színes kínálattal és széleskörű funkcionalitással igyekszik kielégíteni a felhasználók elvárásait és igényeit.

2020. január 29. 20:51

Bet365 – két évtizede a sportfogadás szolgálatában

Közel 20 éves a Bet365 brit bukméker oldal, amely a különféle sportfogadásokon felül kaszinós játékokat is kínál a fogadni vágyó felhasználók számára.

2020. január 23. 20:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás