Big Data, Cloud és analitika: jövő héten jön a Budapest Data Fórum

forrás: Prím Online, 2016. június 7. 15:54

Június 14. és 16. között rendezik meg a vezető hazai adattárházas és Big Data seregszemlét, ahol külföldi és hazai vállalatok osztják meg tapasztalataikat az adatmenedzsment és adatelemzés legjobb gyakorlatáról.

Itthon is terjed a Big Data

 

A közismert amerikai webes óriások (Yahoo, Facebook, Google, LinkedIn és a többiek)  közel egy évtizede fejlesztik és használják a különböző Big Data technológiákat. Az itthoni nagyvállalatok körében azonban csak utóbbi években  kezdtek el terjedni ezek a  rugalmasságot és olcsóságot ígérő megoldások, méghozzá elsősorban a távközlési szektorban.

 

A konferencia során a Magyar Telekom részéről Vitárius Gergely, a BI Innovációs központ vezetője fog beszámolni arról, hogy a cég hagyományos, Oracle alapú adattárháza mellett hogyan és miért alkalmaznak  Big Data eszközöket.

 

.A Telenor eredményeiről a  BI tevékenységet irányító Szücs Imre fog beszámolni.  A cégnél  a Teradata adattárházas környezet kiegészítésére vezettek be olyan korszerű technológiákat, mint az Apache Spark vagy a Zeppelin.

 

A hazai bankszektorban egyelőre még nagoyn ritka a Big Data gyakorlati alkalmazása, azonban tőlünk nyugatabbra már más a helyzet. Az ING Bank esettanulmányából kiderül, hogy egy pénzintézet hogyan képes adatmenedzsmentjét Big Data alapokra helyezni.
 

 

Adatok a felhők között

 

A konferencia kiemelt témája a felhőalapú adatkezelési és –elemzési megoldások terjedése. Éles verseny folyik a  különböző vezető felhőszolgáltatások (Amazon AWS , Microsoft Azure, Google Cloud) között a felhasználók kegyeiért,  akik  ennek köszönhetően egyre olcsóbb árakkal találkozhatnak.

 

Így nem csoda, hogy cégek közül egyre többen szánják rá magukat arra, hogy feladva saját szerverparkjukat a felhőbe költözzenek. A Sanoma előadása egy ilyen költözés tapasztalatairól számol be, bemutatva  a tervezés és a tényleges migráció legfontosabb tanulságait.

 

Előfordul az is, hogy egy cég az egyik felhőből a másikba költözik. A Microsoft által tavaly felvásárolt Wunderlist eredetileg az Amazon felhőjét használta, azonban az elmúlt egy év során áttértek az Azure szolgáltatásaira.  Az átállás történetéről Molnár Dániel, a cég vezető szakembere fog beszámolni.

 

Itthon is futnak már hasonló projektek felhőalapú Big Data infrastrukturák kialakítására. Kővári Attila, a Biprojekt.hu szakértőjének előadása  néhány ilyan korai projekt tanulságait fogja bemutatni,  hasznos útravalóként szolgálva a bevezetést még csak most fontolgató vállalatok számára.

 

Apache Spark minden mennyiségben

 

Az idei konferencián először egy külön szekció foglalkozik az utóbi idők legizgalmasabb technológiájával, az Apache Sparkkal. A Spark lehetővé teszi, hogy a Big Data rendszerekben tárolt adatokon villámgyorsan futassunk különböző elemzéseket, az egyszerű riportoktól a komplex adatbányászati algoritmusokig. A szoftver a kiemelkedő sebességet annak köszönheti, hogy a legtöbb műveletet a memóriába hajtja végre, a relative lassú merevlemezekhez csak a legvégső esetben fordulva.

 

A Spark szekcióban féltucatnyi előadás foglalkozik az alkalmazási lehetőségekkel és az összegyújt tapasztalatokkal. Az esettanulmányok között szerepel a német Gutenfrage.de, a hazai cégeket pedig többek között az Enbritely, a Secret Sauce Partners és Telenor képviseli.

 

Az adatok emberi oldala

 

A technológia témák mellett a konferencia programjában két olyan kerekasztal-beszélgetés is szerepel, amely humán szempontból foglalkozik az adatok világával.

 

Az Álláskeresés az adatok világában kerekasztalban álláskeresők és a munkaadók képviselői beszélgetnek arról, hogy ezen a piacon  milyen módon találnak egymásra a cégek és a leendő dolgozók.

 

Sokakat érdeklő téma az is, hogyan lehet elsajátítani a sikeres adatos karrierhez szükséges tudást. Nekik szól a Hogyan legyek Data Scientist? kerekasztal, ahol a különböző intézményes és egyéni oktatási lehetőségekről lesz szó.

 

Data Job Fair és Big Data meetup

 

A konferencia csütörtökön egy ingyenes estével zárul, ahol látogatható este kerül megrendezésre, ahol a résztvevők a karriermenedzsmenttel kapcsolatos előadásokat hallgathatnak meg, és az adatos szakterületekre új munkatársakat kereső cégek képviselőivel beszélgethetnek.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Változás a Magyar Telekom felsővezetésében

Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom Chief People Officere 2024. január 1-től a T-Systems International-nél folytatja karrierjét Chief HR Officerként. Új feladatkörében a világ 20 országában jelen lévő 28.000 fős T-Systems International felsővezetésének tagjaként a HR vezetői feladatokat fogja ellátni. Ezért Friedl Zsuzsanna 2024. január 1-jével távozik a Magyar Telekomnál betöltött pozíciójából.

2023. szeptember 20. 14:05

Történelmet írtak a magyar informatikusok a szakmák Európa-bajnokságán

Egészen elképesztő sikert értek el webfejlesztő és informatikai rendszerüzemeltető versenyzőink Gdanskban, a vasárnap véget ért EuroSkills 2023 versenyen. A szakmák Európa-bajnokságaként számontartott versenyen Hidvégi János webfejlesztő, valamint a Bandúr Tamás – Koncsik Zsolt összeállítású rendszerüzemeltető csapat is aranyérmet szerzett. Utóbbi két fiatal a legeredményesebb versenyzőnek járó „Jos de Goey Best of Europe” díjat is kiérdemelte.

2023. szeptember 13. 12:55

Ők lettek az év informatikai vezetői

Idén is az Infogolfon adták át a Vezető Informatikusok Szövetség (VISZ) hagyományos szakmai díjait. Egy a szervezet elnöksége által felkért független zsűri javaslata alapján a VISZ minden év-ben az Év Informatikai Vezetője díjjal ismeri el annak a szakembernek a munkáját, aki szakmai-ságával, innovatív gondolkodásával például szolgálhat kollégái számára. 

2023. augusztus 31. 20:00

Két ezüstérmet is szerzett a magyar csapat a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

A németországi Magdeburgban rendezett informatikai versenyen a közép-európai régió és a vendégországok mintegy ötven diákja mérte össze tudását, a négytagú magyar diákdelegáció tagjai közül ketten ezüstéremmel tértek haza. A CEOI-n induló magyar középiskolások néhány nap múlva az idén Szegeden megrendezett világversenyen, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) is megmérettetik magukat.

2023. augusztus 21. 11:31

Rejtett kincsek, a magyar utazók számára! IPW 2023

Amerika minden évben megrendezi a maga utazási kiállítását, amiről be lehet számolni úgy is, mint egy konferenciáról, kiállításról, és úgy is, hogy maga a rendezvény tárgya, az utazás legyen a cikk témája. Amerikai tudósítónk az utóbbit választotta, az IPW 2023 csak ürügy nála arra, hogy megossza gondolatait az utazásról, s egyben kedvet is ébresszen a következő kirándulásunkhoz.

2023. augusztus 12. 15:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59