A stratégiák és akciók elfogadási szakaszába érkezett a Digitális Jólét Programja

forrás: Prím Online, 2016. június 10. 10:05

Június 16. és 17. között immáron hatodik alkalommal rendezi meg az Informatika a Társadalomért Egyesület az Információs Társadalom Parlamentjét.

A magyar Országgyűlés Felsőházi termében szervezett konferencia az információs társadalom fejlődéséért tenni akaró civil, kormányzati és iparági szereplőket hozza össze. Az idei konferencia alcíme a „Digitális Jólét” nevet viseli, és fókuszában a másfél évvel ezelőtt a nemzeti konzultációval elindított, most a stratégiák és akciók elfogadási szakaszába érkezett Digitális Jólét Programja áll. Az eseményen kiemelt hangsúlyt kap az oktatás, a digitális kompetenciák, valamint biztonságunk és jogaink kérdése az internetes térben.

 

Idén hatodik alkalommal rendezi meg az Információs Társadalom Parlamentjét június 16. és 17. között az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér). A Parlament Felsőházi termében lezajló konferencia összehozza az információs társadalom fejlődéséért tenni akaró civil, kormányzati és iparági szereplőket, akik a szakmai eseményen megvitathatják véleményüket és kicserélhetik a gondolataikat. A konferencián az infokommunikációért felelős döntéshozók mellett azok az ágazati vezetők is részt vesznek, akiknek az informatika és a telekommunikáció nélkülözhetetlen szakmai céljaik elérése érdekében. 

 

A rendezvény szakmaiságát (és a résztvevők gazdasági, politikai súlyát jelzi), hogy az elmúlt évek során teljesült a fórum egyik legfontosabb célkitűzése: a társadalmi, közéleti, politikai vitatémák nagy részében ma már tetten érhetőek azok a korábban szűken vett szakpolitikai kérdések, amelyeket a fórum a témái közé emelt – legyen szó az állami informatika jövőjéről, a városi közösségi közlekedés kialakításáról, vagy éppen az internet szolgáltatás áfájának csökkentéséről, melyről június 7-én döntött az Országgyűlés. 

 

A 2016-os Információs Társadalom Parlamentje fókuszában a másfél évvel ezelőtt a nemzeti konzultációval elindított, most a stratégiák és akciók elfogadási szakaszába érkezett Digitális Jólét Programja került, a rendezvény alcíme ennek megfelelően a „Digitális Jólét” nevet viseli. A konferencián a kormányzati infokommunikációs döntéshozók beszámolói mellett idén is kiemelt hangsúlyt kapnak az olyan területek, mint az oktatás, a digitális kompetenciák, valamint biztonságunk és jogaink az internet világában; személyiségi jogaink, gyermekeink, adataink védelme, a szerzői jog-, tulajdon- vagy fogyasztóvédelem. Mindezek mellett sor kerül a digitális állam és az infokommunikációs infrastruktúra-fejlesztés témaköreinek megtárgyalására is. Az idei rendezvény egyik megahatározó témája továbbá a digitális gazdaság lesz, mivel az Európai Unió országaival való összehasonlításban nemzetgazdaságunk leginkább ezen területen marad el. 

 

Június 16-án, az esemény első napján az Országgyűlés Felsőházi termében zajlanak az előadások és beszélgetések, teret adva az Információs Társadalom Parlamentjének hatodik plenáris ülésének is. Ennek keretében kormányzati, iparági, szakmai döntéshozók előtt bárki megoszthatja ötletét, javaslatát, véleményét a Felsőházi terem teljes plénuma előtt, egy rövid pályázat beküldését követően. A konferencia második napján, június 17-én az Országgyűlés Képviselői Irodaházában  tíz szekcióban vitathatják meg a teendőket és a lehetőségeket a részvevők.

 

A kétnapos előadássorozat során többek között Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia eredményeit és a hozzá kapcsolódó feladatokat fogja ismertetni, Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke pedig Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács jövőbeni terveiről számol be. A rendezvényen továbbá Dr. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője bemutatja a magyar kibervédelem helyzetét és legújabb kihívásait, míg Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára „A NIS digitális állam pillérének végrehajtása, az elektronikus közigazgatás fejlesztése” címmel tart előadást. 

 

A kétnapos rendezvény részvételi díja 69 000 Ft + áfa/fő. A konferencia első napjának résztételi díja 59 000 Ft + áfa/fő, míg csak a második napon történő részvétel díja 39 000 Ft + áfa/fő. A részvétel civil szervezetek és a közszférából érkező vendégek részére ingyenes. További információk és jelentkezés a http://infoparlament.infoter.eu oldalon. 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Különleges repülőgép szállt fel München mellett

2019. november 19-én a világon először repült valós környezetben úgynevezett aeroelasztikusan szabott szárnyakkal rendelkező repülőgép, melyben a szénszálas kompozit széliránya változik a szárny mentén. 

2019. november 21. 18:57

Szárnyal az ipari aukciók világa

Egyre több nagyvállalat dönt úgy, hogy feleslegessé váló ipari eszközeit online aukción értékesíti. A piac legnagyobb hazai szereplője, az Intergavel Kft. idén már 173 internetes árverést szervezett meg, ugyanannyit, mint működésük első tíz évében összesen. Ez pedig nemcsak a berendezésekre licitáló vevőknek jó hír, hanem az újrahasznosítás elvét tekintve a környezetnek is. A cég ügyvezetője az autóipar átalakulásától várja a következő nagy felpezsdülést.

2019. november 21. 17:20

Nőket hív programozni nyitási ösztöndíjával a Wild Code School

A nemzetközi programozó iskola budapesti startolásának alkalmából öt női jelentkezőnek térítésmentes képzést kínál januárban induló webfejlesztő kurzusára. Az iskola nemzetközi szinten több, mint 200,000 eurót szán női ösztöndíjak biztosítására. A kezdeményezés hazai partnerei a SHE.HU női magazin és az Egyenlítő Alapítvány, célja pedig, hogy több nőt vonzanak a jellemzően férfiak dominálta iparágba. 

2019. november 21. 15:53

November 28-tól a magyarországi IKEA áruházakban is elérhetőek lesznek a SYMFONISK hangszórók

Az IKEA és a Sonos közös fejlesztése, a SYMFONISK sorozat Wi-Fi hangszóróval ellátott termékei november 28-tól elérhetőek lesznek a magyar piacon is. Az új SYMFONISK hangszórókat ingyenes Spotify fiókkal is lehet használni. Az IKEA ezzel a termékével újabb lépést tesz az okos és digitális otthonok megteremtése felé.

2019. november 21. 14:26

ZENworks 2020: a sebezhetetlen

Elérhetővé vált a ZENworks 2020 csomag, amellyel a vállalatok hatékonyan felügyelhetik és átfogóan védhetik az infrastruktúrában használt eszközöket. A megújult komponensek segítségével az informatikai szakemberek minden eddiginél egyszerűbben gondoskodhatnak az eszközök felügyeletéről, védelméről és titkosításáról, valamint a konfigurációk és a hibajavítások kezeléséről. A megoldások több olyan új funkciót is tartalmaznak, amelyeket az ügyfelek javasoltak, illetve szavaztak meg az erre a célra létrehozott felületen keresztül.

2019. november 21. 12:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26
online sportfogadás