Beköszöntött a transzformáció időszaka, minden társadalmi és gazdasági iparágban tetten érhető a digitalizáció

forrás: Prím Online, 2016. július 6. 15:36

2016. június 16. és 17. között rendezte meg immáron hatodik alkalommal az Informatika a Társadalomért Egyesület az Információs Társadalom Parlamentjét. 

A Magyar Országházban tartott két napos rendezvény során összesen 100 előadó és kerekasztal résztvevő volt, a konferencia első napján 736 fő, második napján pedig 294 fő látogatott el a rendezvényre. Az idei konferencia kiemelt témája a Digitális Jólét volt – erről osztotta meg véleményét az infokommunikációért felelős döntéshozók és ágazati vezetők köre, valamint itt mutatta be eddigi eredményeit és célkitűzéseit a Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos által vezetett Digitális Jólét Program. 

 

Sikeresen, összesen 100 eladó és kerekasztal résztvevő, valamint több mint 1 000 látogató részvételével lezajlott az Információs Társadalom Parlamentje konferencia. A konferencia első napját az Információs Társadalom Parlamentjének plenáris ülése tette ki, melyen a résztvevők az Országház Felsőházi Termében hallgatták meg a meghívott előadókat. A rendezvényt Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnökének beszéde nyitotta meg, aki üdvözölte a közigazgatás, az iparág és a civil szféra szereplőit, majd elmondta: „beköszöntött a transzformáció időszaka, minden társadalmi és gazdasági iparágban tetten érhető a digitalizáció”. Az Infotér elnöke azt is hozzátette, pozitívum, hogy ma már a kormány is megértette, hogy a digitális Magyarország fejlesztése komoly feladatot jelent.

 

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszédében elmondta, hogy „a digitális technikák oktatása nélkülözhetetlen, fontos, hogy a digitális eszközöket ne csak otthon használják a gyerekek, hanem az iskolákban is tanuljanak meg dolgozni, valós feladatokat megoldani velük”. A digitális oktatás fontosságán kívül megemlítette azt is, hogy elengedhetetlen, hogy a mai vállalkozások, vállalatvezetők felzárkózzanak az informatikához és a digitalizációhoz, melyben segítségükre lehet a Vállalkozz digitálisan! projekt is. 

 

A rendezvény első délelőttjén Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos ismertette a Digitális Jólét Program célkitűzéseit, melynek egyik szimbolikus eleme az internetszolgáltatás áfájának csökkentése. Deutsch Tamás ennek kapcsán elmondta, céljuk, hogy egyre többen élvezhessék az internettel járó előnyöket, majd hozzátette, amennyiben a magyar gazdasági növekedés lehetővé teszi, akkor 2018. január elsejétől 5%-ra mérséklődhet az internetezés áfája. A miniszterelnöki biztos a program alapvető célkitűzéseként említette, hogy radikális mértékben csökkenjen a Magyarországon alacsony digitális kompetenciával, hozzáértéssel, tudással rendelkező emberek száma, valamint további cél, hogy Magyarország 2018-ra elérje, 2020-ra pedig meghaladja az európai uniós szintet digitális írástudás, internethasználat-és elterjedtség, a tanárok digitális kompetenciái és az oktatás digitalizáltsága terén.

 

 

A digitalizációval kapcsolatban Christopher Mattheisen, a Telekom Nyrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt időszak gyors fejlődése ellenére Magyarország továbbra is hosszú az út előtt áll a digitális jólét eléréséhez. Szerinte a digitális jólét jelentése, hogy alkotóivá válunk a folyamatnak és az elkerülhetetlen változást tudatosan javunkra fordítjuk. A változtatás kulcsterületeinek a humán tőke fejlesztését (mely alapja a digitális oktatásban keresendő), a digitális közszolgáltatásokat, illetve a digitális technológiákat nevezte meg. Végezetül kiemelte: „ha igazán koncentrálunk, Magyarországnak minden esélye megvan, hogy versenyt és ütemet tartson nemzetközi szinten is. A digitális környezet, amiben versenyzünk, ugyanis nem függ attól, milyen természeti erőforrásunk van, vagy attól, hogy mekkora az ország, az csak az embereinktől függ”.

 

A Huawei regionális alelnöke, Deng Taihua, a Parlamentben elmondta, hogy a digitalizáció egy biztonságosabb, tágasabb és boldogabb Magyarországot teremt, mely koncepció lényege, hogy a jövő társadalmai mind információs kommunikáción alapuló összekapcsolt társadalmak lesznek, amelyekben megvalósul a biztonság, és a mindenhol elérhető szélessávú internetkapcsolat. Véleménye szerint a digitalizáció miatt a Big Data lesz az új „olaj”, a legértékesebb nyersanyag a világban.

 

Dr. Bencsik Balázs, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője a konferencián ismertette a magyar kibervédelem mai helyzetét és legújabb kihívásait. Elmondta, hogy az, hogy a mai világban minden az internetre kapcsolódik, természetesen hozza magával a nagyobb kiszolgáltatottság veszélyét is. Óvatosságra intette az egyéneket: „mindenki célpont, de mindenkinek az egyéni felelősségén múlik, hogy elkerüli-e a veszélyes helyzeteket”. A vállalatok számára pedig azt ajánlotta, találjanak jó információtechnikai vezetőt, és vonják be őket is a jelentős fejlesztésekbe. 

 

A konferencián előadást tartott Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai helyettes államtitkára is „NIS digitális állam pillérének végrehajtása, az elektronikus közigazgatás fejlesztése” címmel. Hajzer Károly kiemelte, a legfontosabb feladatok a biztonságos, stabil informatikai infrastruktúra kialakítása, az e-ügyintézésre képes ügyfelek és ügyintézők képzése, az e-azonosító bevezetése és hitelesítése, a nyílt forráskódú megoldások támogatása, illetve a digitális adatvagyon fenntartása, védelme, elérhetővé tétele és megosztása.

 

A konferencia második napja kerekasztal beszélgetéseknek adott helyet, melyek közül a digitális állam és e-közgigazgatás, az informatika oktatása és alkalmazása a köznevelésben és felsőoktatásban, valamint az alapvető jogaink a digitális térben című szekciók voltak a legnépszerűbbek.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09