Reverse engineering megoldás SOLIDWORKS felhasználóknak

Egyetlen zökkenőmentes munkafolyamat a 3D szkenneléstől a gyártásra kész 3D modellekig

forrás: Prím Online, 2016. július 30. 10:03

Az Artec 3D, professzionális 3D szkennergyártó vállalat összefogott a világ vezető CAD szoftverfejlesztőjével, hogy a mérnökök és terméktervezők számára a lehető legjobb 3D tervezési élményt teremtsék meg.

Az Artec Studio 11, 3D szkennelő és adatfeldolgozó szoftver egy régen várt funkcióval gazdagodott: a 3D szkennelt modellek egyszerűen, egyetlen kattintással exportálhatóvá váltak CAD programok számára jól értelmezhető formátumba. Ez a fejlesztés nagy segítség a mérnökök számára a hagyományos módszerekkel sokszor kifejezetten idő- és munkaigényes reverse engineering feladatok megoldásában.

 

A mérnökök gyakran találkoznak a feladattal, hogy éppen olyan tárgyak reprodukálására és gyártására van szükség, amelyek formája bonyolult, összetett, hagyományos eszközökkel nehezen mérhető. A 3D szkennerek megjelenésével és elterjedésével sok műszaki ember szeme felcsillant, mert meglátta a lehetőséget a nagypontosságú digitalizáló eszközökkel való elemzésben és a tárgyak egyszerűbb, gyorsabb, áttervezési célú vagy gyártásra kész 3D szkennelésében. 

 

 

Az ilyen jellegű reverse engineering feladatok elvégzésére alkalmazott hagyományos munkafolyamatok, mérések és 3D modellezési lépések általában sok időt és energiát emésztenek fel. Ennek a problémának a megoldására ígérnek választ a professzionális 3D szkennerek, amelyekkel töredék idő alatt és nagyobb pontossággal elvégezhetővé válnak a mérnöki visszamodellezési feladatok. Többek között kiiktathatóvá válik a manuális mérés kézi mérőműszerekkel, a szkennelt 3D modellek alapján ugyanis a tárgyak digitális mása pontosabban leképezhető, sőt az alkatrészekhez tizedmilliméteresnél is finomabban illeszkedő mérő- és ellenőrzősablonok gyártása minimális mérnöki munkával, mindössze néhány kattintással elkészíthető. Egy-egy sablon vagy szkennelt 3D modell egy asztali 3D nyomtató segítségével pedig pár órán belül kézbe is vehető.

 

Miért nem alkalmazza minden alkatrészgyártó és tervező cég még a 3D szkennelést, ha ennyivel egyszerűbbé teszi a munkát? A 3D szkennerek kínálta reverse engineering megoldás futótűz szerű terjedésének a legnagyobb akadályt a különböző alkalmazások és formátumok közötti átjárhatóság jelenti. A 3D szkennerek által generált modellek síkidomokból álló felülethálók, amelyek csupán korlátozottan szerkeszthetők. A mesh alapú 3D modellek alkalmasak mérésekre, tervezési segédletként, illetve egyszerű szilárdtest-műveletekre, azonban a hagyományos szilárdtest-modellező CAD szoftverekben nem vagy csak nagyon bonyolultan módosíthatók. Az Artec 3D és a SOLIDWORKS összefogása ezekre a problémákra kínál egy könnyített munkafolyamat fejlesztésével megoldást.

 

 

Az Artec precíz, kézi 3D szkennerei eddig is közkedveltek voltak az ipari felhasználók körében. A gépekhez fejlesztett szoftver, az Artec Studio 11 a piac legátfogóbb 3D szkennelő és adatfeldolgozó szoftvere. A szoftver 11-es verziójában magas szintre emelték az autopilot megoldásokat, köztük az automata illesztést is, amely textúra és geometriaadatok együttes analizálásával szinte minden esetben manuális referenciapont kijelölés nélkül, tökéletesen illeszti össze a tárgy több oldaláról készült szken fájlokat.  A CAD mérnöki felhasználás irányába tett fejlesztésükkel azonban ismét hatalmas hozzáadott értékkel gazdagodtak a vállalat professzionális 3D szkennelési megoldásai. Az Artec Studio 11 felhasználói mostantól egyetlen kattintással tudnak egyenesen SOIDWORKS-be exportálni 3D modelleket két professzionális plugin, a Geomagic és a DezignWorks segítségével. A SOLIDWORKS a világ egyik legelterjedtebb és legelismertebb CAD szoftvere, amely kifejezetten alkalmas reverse engineering, ipari formatervezői, gyors prototipizálási, elemzési és rengeteg más 3D modellezői feladat elvégzésére. 

 

Az újonnan kiadott Geomagic plugint a 3D Systems fejlesztette kifejezetten arra a feladatra, hogy a 3D szkennelt modelleket tömör alkatrészekké alakítsa. A mesh felülethálók szerkesztésének és a pontfelhő feldolgozásának kombinációjával, továbbá automatikus és irányított tisztítással (nem kívánt részletek eltávolításával) gyors és pontos felületillesztés érhető el az organikus 3D szkennelt modell geometriákhoz. A plugin segítségével hasznos, szerkeszthető és tömör modelleket kaphatunk, így mostantól gyakorlatilag bármely 3D szken fájl alapján gyártáskész terveket hozhatunk létre. A DezignWorks és a Design X felhasználók is hasonló, zökkenőmentes munkafolyamatot élvezhetnek a lehetőségnek köszönhetően, hogy közvetlenül exportáljanak az Artec Studio 11-ből. 

 

A felsorolt, reverse engineering megoldásokra fejlesztett pluginek mostantól megvásárolhatók önállóan vagy az Artec 3D szkennereivel és szoftverével együtt kedvezményes csomagokban a vállalat hivatalos magyarországi disztribútoránál, a FreeDee Printing Solutions-nél.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az infokommunikációs szakemberek a mesterséges intelligenciában bíznak

Az 5G-forradalommal együtt járó technológiai bumm új kihívásokat is tartogat a telekommunikációs iparág számára. A szolgáltatókis tisztában vannak vele, hogy a lehető leggyorsabban lépniük kell a mesterséges intelligencia (MI) és az autmatizáció terén, hogy költséghatékony megoldásokat találjanak a folyamatosan növekvő felhasználói elvárásokra. Az 5G által kínált lehetőségek egyre komplexebb rendszereket hívnak majd életre, és az így létrejövő, minden eddiginél nagyobb adatmennyiséget csak mesterséges intelligenciával lehet majd hatékonyan kezelni. Azt már most látjuk, hogy az  5G-nek köszönhetően az olyan technológiák, mint a dolgok internete (IoT) és az Ipar 4.0 fokozatosan mindennapivá válnak.

2020. február 19. 16:13

MI-alapú energetikai szolgáltatással lép piacra az eNET

Az eNET Adatbányászati és inkubációs üzletágának Electrigence nevű innovatív adatautomatizálási szolgáltatása új perspektívát kínál az európai villamosenergia-piac szereplőinek.

2020. február 19. 13:17

A Bosch okosszemüveg-megoldása kényelmesebbé teszi a mindennapi életet

Új videóban mutatja be a Bosch, hogyan láthatjuk a világot a jövő okosszemüvegén keresztül. A vállalat saját fejlesztésű Smartglass Light Drive okosszemüveg-rendszere olyan mindennapi helyzetekben jelenthet teljesen új, kényelmes és biztonságos megoldást, mint az autós vagy biciklis navigáció, a bevásárlás vagy a főzés. 

2020. február 19. 09:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás