A Check Point kutatói felfedték a ’cerber’ komplex Cyber zsaroló rendszerét

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 29. 10:18

A világ egyik legnagyobb, működő zsaroló kampányát vizsgáló kutatás eredményei lehetővé tették olyan dekódoló kulcsok létrehozását, melyekkel az áldozatok visszaszerezhetik fertőzött számítógépeik felett a kontrollt anélkül, hogy váltságdíjat kellene fizetniük a cyber bűnözőknek.

A Check Point Software Technologies Ltd. a világ egyik legnagyobb aktív zsaroló programjával (ransomware-as-a-service), a Cerberrel kapcsolatos, új kutatási eredményeket mutatott be. A jelentés elsőként nyújt betekintést a komplex cyber kampány színfalai mögé, és nem csupán felhívja a figyelmet az egyre növekvő ransomware-as-a-service iparágra, hanem megmutatja azon módszert, mellyel a kutatók segítséget nyújtanak a magánszemélyeknek és az üzleti szférának a titkosított file-jaikhoz való hozzáférésben, anélkül, hogy fizetniük kellene a cyber bűnözők egyre növekvő zsarolásaiért.

 

A Check Point fenyegetésekkel kapcsolatos információszerzésre és kutatásokra specializálódott csapata, az IntSights Cyber Intelligence-szel mint kutatópartnerrel együttműködésben állította össze azt a 60 oldalas dokumentumot, mely új részleteket és elemzést ad a Cerber technikai és üzleti működése kapcsán:

  • A Cerber jóval nagyobb arányban fertőz és jelentősebb profitot termel, mint a többi zsaroló program. Jelenleg több, mint 160 aktív kampányt futtat világszerte, melyből az éves bevétel előreláthatólag mintegy 2,3 millió amerikai dollár lesz. Minden egyes nap átlagosan nyolc új kampány indul; csak júliusban a kutatás körülbelül 150.000 fertőzött áldozatot talált 201 különböző országban és területen.
  • A Cerber jutalékos alapon működő rendszerének tagjai sikeres pénzmosókká váltak. A Cerber úgy nevezett Bitcoin valutát használ a nyomon követés elkerülése végett, és egyedi pénztárcát hoz létre, ahova az áldozataitól beérkezik a váltságdíj. A zsarolásra való reakciót és fizetést (általában egy Bitcoin, ami jelenleg 590 amerikai dollárt ér) követően az áldozat megkapja a dekódoló kulcsot. A Bitcoint a rosszindulatú program fejlesztője egy erre kialakított szolgáltatáson keresztül kapja meg, amely több tízezernyi Bitcoin pénztárcát tartalmaz, így majdhogynem lehetetlen egyenként nyomon követni őket. A folyamat végén a fejlesztő megkapja a pénzt, a szolgáltatás pedig a jutalékát.
  • A Cerber kitárja az ajtót a jövő hackerei számára. A Cerber lehetőséget ad technikai háttérrel nem rendelkező személyeknek és csoportoknak, hogy részesedjenek a jelentős profitot termelő üzletből, és független kampányokat futtassanak az erre a célra kialakított vezérlőszerverek, valamint egy könnyen kezelhető, 12 nyelven elérhető webes felület használatával.

 

A Check Point és az IntSight 2016 júniusa óta dolgozik a Cerber által fejlesztett komplex rendszer és a globális disztribúciós infrastruktúra átfogó térképén. A kutatóknak sikerült újragenerálniuk korábban valóban létező pénztárcákat, így a csapat meg tudta figyelni a tranzakciókat, lehetővé téve mind a rosszindulatú programok bevételeinek, mind magának a pénzmozgásnak a nyomon követését. Mi több, ezen információk adták az alapját egy dekódoló kulcs létrehozásának, mellyel helyrehozhatóak a fertőzött rendszerek a cyber bűnőzök követeléseinek teljesítése nélkül.

 

 

„Ezen kutatás ritka lehetőséget adott a növekvő zsaroló iparág természetének és globális célpontjainak vizsgálatára,” mondta Maya Horowitz, a Check Point kutatásért és fejlesztésért felelős csoportvezetője. „A cyber támadások világa többé már nem a nemzetállami szinten működő szereplők és a saját eszközeiket létrehozni képes, műszaki szaktudással bírók felségterülete; napjainkban bárki elérheti ezen eszközöket és könnyedén működtetheti őket. Ennek eredményeként, rendkívüli mértékben nő ez az iparág: mindannyiunknak meg kellene tennie a szükséges óvintézkedéseket, és telepíteni a megfelelő védelmi rendszereket.”

 

A kutatás további eredményei, a teljes ‘CerberRing: An In-Depth Exposé on Cerber Ransomware-as-a-Service’ anyag megtekinthető: http://www.checkpoint.com/resources/cerberring/

A Cerber-alapú, rosszindulatú programmal fertőzött file-okhoz a dekódoló kulcs is elérhető: http://cerberdecrypt.com.

A Check Point fenyegetésekkel kapcsolatos információszerzésre és kutatásokra specializálódott csapata rendszeresen nyomoz támadásokkal, sérülékenységekkel és adatszivárgásokkal kapcsolatban, illetve fejleszt védelmi megoldásokat a Check Point ügyfeleinek védelme érdekében. A Check Point további kutatási eredményeivel kapcsolatos információkat ezen a linken talál: http://www.checkpoint.com/threatcloud-central/.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48