Elindult a Microsoft Innovatív Iskola Programja a 21. századi oktatásért

forrás: Prím Online, 2016. szeptember 15. 10:53

Tizenhat oktatási intézmény részvételével elindult a Microsoft Innovatív Iskola Programja, amely a technológiai feltételek biztosításán túl egyszerre jelent tudásmegosztást és képzést a iskolaigazgatóknak és a tanároknak is. 

Eközben – immár másfélszeres létszámmal, 70 fővel – az Innovatív Pedagógus Programot is folytatja a vállalat, hogy hozzásegítse a tanárokat és a diákokat a 21. századi pedagógiai környezet megteremtéséhez.

 

 

Magyarországon is elindult a Microsoft Innovatív Iskola Programja, amellyel a vállalat hozzá kíván járulni a 21. századi oktatás körülményeinek megteremtéséhez. Az első szakaszban 16 intézménnyel indul el a program, miközben a Microsoft célja az, hogy három éven belül a részt vevő iskolák hálózata ötven tagúra bővüljön.

 

Az Innovatív Iskolák számára a Microsoft hároméves, komplex kapacitásfejlesztési programot kínál, amelynek során az iskolák egymással és a Microsoft dedikált munkatársaival együttműködve segítik a hazai oktatás fejlődését. A Microsoft az ingyenes Office 365 hozzáféréssel, komplett iskolai kommunikációs rendszer kiépítésével, a legmodernebb felhő alapú technológiákkal, gyakorlati képzésekkel, személyre szabott mentori szerepvállalással és a külföldi és hazai tapasztalatok átadásával segíti az Innovatív Iskolák tehetségműhelyeinek felállítását.

 

 

 

Az innovatív iskolák lelkét az elkötelezett vezetők jelentik, ezért a Microsoft programjának fontos része a vezetőképzés is. Az Innovatív Iskola Program keretében a Microsoft havi rendszerességű képzésekkel, tudásmegosztásra építő tréningekkel támogatja az igazgatókat többek között a vízióalkotásban, szervezeti és kapacitásfejlesztésben, stratégiai tervezésben, az iskola jövőképének meghatározásában, miközben segítséget nyújt abban is, hogy az intézmények felkészüljenek a digitális transzformációra.

 

Az igazgatók képzési programját a Herman Ottó Általános Iskola és Tudásközpont igazgatója, Tószegi Attila vezeti, aki immár három éve dolgozik tanári karával a Microsoft kutatásai alapján megfogalmazott tanítási és tanulási feltételek kialakításán. „A 21. századi oktatás négy alappillére a kritikai gondolkodás és problémamegoldás, a kommunikáció, az együttműködés, valamint a kreativitás és innováció. Olyan 21. századi témákra mint pl. az üzleti és vállalkozói műveltség, az egészségügyi műveltség, illetve az informatikai készségek fejlesztésére építve alakítjuk ki a tanítási és tanulási folyamatainkat, szorosan együttműködve a Microsofttal” – mondta a program elindítása kapcsán Tószegi Attila.

 

„A Microsoft víziója, hogy hozzásegítse a jövő nemzedékét ahhoz, hogy többre legyen képes. Ennek elérését szolgálja az Innovatív Iskola Program is, amelynek célja, hogy a részt vevő intézmények között létrejöjjön egy tudás- és tapasztalatmegosztásra épülő hálózat, amely évről évre bővülhet. Fontos, hogy a résztvevők olyan támogatást kapnak, ami nem egy egyszeri kurzust jelent, hanem folyamatos segítséget módszertani és technológiai értelemben is. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a változásra előbb a vezetésnek kell készen állnia az iskolákban, valamint meg kell lennie a 21. századi pedagógiai környezetnek is ahhoz, hogy a folyamat egy későbbi szakaszában egy iskolába megérkezhessenek az eszközök, majd az infrastruktúra” – nyilatkozta Merényi Ádám, a Microsoft Oktatási üzletágának vezetője.

 

 

 

Az Innovatív Iskola Program elindításával párhuzamosan a Microsoft tovább bővíti Innovatív Pedagógus Programját is, amelyben egy év alatt közel másfélszeresére, 70-re nőtt a szakértő oktatók száma. A program résztvevőinek az idei évtől nemcsak arra nyílik lehetősége, hogy elsajátítsák a legújabb oktatási módszereket, hanem arra is, hogy képzőkké válva maguk is segíthessék kollégáikat saját iskolájukban, kistérségükben, régiójukban – valamint az Innovatív Iskolák dedikált mentoraiként.

 

„Erőfeszítéseink sikerét mutatja, hogy a Microsoft Innovatív Pedagógus Programjához (Microsoft Innovative Educator Expert, MIEE) világszerte már 100 ország több mint 850 iskolájából 4800 tanár csatlakozott, és ez a hálózat évről évre bővül” – hangsúlyozta Merényi Ádám.

 

A Microsoft újdonságokkal is készült a 2016/17-es tanévre: az Office 365 Education részeként elérhető a Microsoft Classroom, a School Data Sync, a Microsoft Forms, a OneNote ink és a Learning Tools alkalmazás. Az Office 365 Education pedig továbbra is ingyenesen használható a diákok és pedagógusok számára.

 

További részletek elérhetőek a hivatalos Microsoft blogon itt és itt.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább bővíti portfólióját az amerikai techpiacon a magyar Stylers Group

A dinamikusan fejlődő IT-szektorban is látványos eredményt könyvelhetett el tavaly a vállalati informatikai rendszereket fejlesztő és üzemeltető Stylers Group, több mint 600 millió forintos összárbevételt realizálva. A valóra vált amerikai sikersztori 2004-ben kezdődött egy kollégiumi szobában, a tíz éves jubileum pedig teljes arculat- és profilváltást hozott. A cégcsoport San Diego-i irodáját is a magyar szürkeállomány tartja az élmezőnyben, ennek köszönhetően a Stlyers Group az elmúlt öt évben megduplázta árbevételét az amerikai piacon, de nincs megállás: idén újabb területeket hódít meg a cég.

2020. február 25. 09:27

Mérnöki válaszok a klímaváltozás hatásainak csökkentésére

Ökológia és Gazdaság Fórum néven új interdiszciplináris munkacsoport alakul a Magyar Mérnöki Kamarában, amelynek célja, hogy a Föld ökológiai állapotának romlása és a klímaváltozás miatti kihívásokra mérnökileg megalapozott és szakmailag koordinált válaszokat és javaslatokat adjon.

2020. február 24. 16:20

Digital Health Summit – minden, amit ma tudhatunk a jövő egészségiparáról

Vajon elvégezheti egy robot a műtét utáni rehabilitációt, úgy, hogy a terapeuta több ezer kilométerről figyeli a gyógyulást? Miért lehet jó ötlet a digitalizált receptfelírás az orvosnak, betegnek és persze a finanszírozónak egyaránt? Kinek, mikor és hogyan érdemes befektetni a digitális egészségügybe? Izgalmas kérdések, viták és valódi válaszok várják a résztvevőket a digitális egészségügy első hazai konferenciáján, 2020. február 27-én.

2020. február 24. 13:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás