Trójai uralom a vírusok toplistáján

Az ESET Smart Security 9 megoldása elnyerte Európa legnagyobb IT magazinjának díját

forrás: Prím Online, 2016. szeptember 15. 14:01

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit.

Az augusztusi toplista mellett a biztonságtechnológiai cég azt is bejelentette, hogy ESET Smart Security 9 megoldása elnyerte a legnagyobb európai informatikai magazin legjobb otthoni biztonsági megoldásoknak járó “Golden Computer” díját. 

 

 

Negyedik hónapja vezeti a listát a JS/Danger.ScriptAttachment trójai kártevő, amely az előző havi 11.68%-ról 12.36-ra növelte az előfordulási arányát. A JS/Danger.ScriptAttachment trójai egy olyan kártékony JavaScript fájl, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni. Ezek elsősorban a váltságdíj-szedő zsaroló kártevők (ransomware), amelyek észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás állítólagos feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek.

 

A zsarolóvírusok elleni hatékony védekezésnél kiemelten fontos a biztonsági szoftvereink legújabb frissítéseinek telepítése, valamint lehetőség szerint a legújabb termékverzió használata, természetesen naprakész felismerési adatállományokkal. Emellett pedig kulcsfontosságú az antivírus megoldásaink megfelelő beállítása, valamint a rendszeresen frissített operációs rendszer, és az alkalmazói szoftverek hibajavítási foltjainak haladéktalan letöltése és telepítése, hiszen a kártevők előszeretettel használják ki a javítatlan biztonsági réseket. A védelmi stratégia egyik legfontosabb eleme pedig a felhasználói biztonságtudatosság, így például az ismeretlen feladótól származó linkekre, e-mail mellékletekre ne kattintsunk, és mindig kezeljük gyanakvóan a kéretlen üzeneteket. A zsarolóvírusok elleni küzdelemben leginkább a megelőzésre érdemes tenni a fő hangsúlyt, és ennek jegyében az értékes és pótolhatatlan adatainkról egy elkülönített meghajtóra rendszeresen készítsünk biztonsági mentéseket, és ezeket rendszeresen próbáljuk is ki.

 

Ebben a hónapban kiesett a Top10-ből az Autorun vírus, az ezzel kapcsolatos örömet azonban kissé árnyalhatja, hogy ez már korábban is előfordult. Igazság szerint az immár nyolc évnél idősebb sebezhetőségeket kihasználó kártevőknek már eddig sem kellett volna a listán szerepelniük, ha a felhasználók nagyobb hangsúlyt helyeznek a frissítések telepítésére.

 

Új kártevők a legkártékonyabb vírusok listáján

Augusztusban két újonc is felbukkant, egyikük a második helyezett LNK/Agent.DA trójai. Ez egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Az eddigi észlelések szerint a kártevő a felhasználó megtévesztésével részt vesz a Bundpil féreg terjesztésében, amelynek során egy állítólagos cserélhető meghajtó tartalma helyett a kattintott link lefuttatja a Win32/Bundpil.DF.LNK kódját, megfertőzve ezzel a számítógépet. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.

 

Másik új szereplő a nyolcadik helyet elfoglaló HTML/FakeAlert trójai. Ez egy olyan kártevőcsalád, amely jellemzően hamis figyelmeztető üzeneteket jelenít meg, hogy előkészítse a számítógépet az úgynevezett hamis support csalásra. A felhasználókat ezekben az üzenetekben arra ösztönzik, hogy lépjenek kapcsolatba a csalók által üzemeltetett hamis műszaki támogatással, ahol a "távsegítség" során kártékony kódokat, vagy távoli hozzáférést biztosító weboldalakra próbálják meg őket elirányítani. A tapasztalatlan és gyanútlan felhasználókkal ilyen helyzetben általában vírust, illetve kémprogramot töltetnek le és telepítettnek fel a gépükre, amelyeken keresztül a bűnözők ellopják a személyes adataikat.

 

Az ESET Smart Security 9 megoldása elnyerte a német Computer Bild magazin díját

Az ESET nemrégiben elnyerte a Computer Bild, Európa egyik legnagyobb informatikai magazinjának “Golden Computer” díját. A felhasználók és a magazin olvasói szerint az otthoni felhasználók számára fejlesztett ESET Smart Security 9 program a kategória legjobb védelmi megoldása. 

 

Az ESET Smart Security 9 idén már egyszer megnyerte a Computer Bild magazin szigorú tesztjét, amelynek során 13 hasonló megoldás közül bizonyult legjobbnak az ESET védelmi szoftvere. 

 

Blogmustra

Az antivirus blog augusztusi posztjai között először arról írtunk, hogy a dark weben korábban feltört LinkedIn accountokat is árusító Peace nevű elkövető ismét hallatott ismét magáról. Ezúttal 200 millió Yahoo! postafiók belépési adatait bocsátotta áruba: 3 Bitcoint (hozzávetőlegesen 478 ezer forint) kért az adatokért. Az orosz elkövető szerint mindez csak jó móka és remek pénzkereseti lehetőség volt.

 

 

Arról is beszámoltunk, hogy a Rióban zajló nyári olimpiai játékok ideje alatt az informatikai biztonság is előtérbe került, többek közt a belépőjegyek és azok internetes megrendelése kapcsán. Az ESET szakemberei ebben egy rövid útmutatóval segítettek a szurkolóknak, hogy biztonságosabban hozzájuthassanak az online megvásárolni kívánt jegyeikhez.

 

 

Szó esett arról is, hogy korábban már több ízben is találkozhattunk olyan kártékony kódokkal, amelyek valamilyen nyelvi, területi beállítások alapján fertőztek meg bizonyos számítógépeket, de bizonyos országoknál viszont nem léptek akcióba. Ezúttal egy olyan banki kártevőre irányult a figyelem, amely elsősorban Brazíliában terjedt.

 

 

A blogposztok között megemlítettük az első Twitterrel irányítható androidos kártékony kódot is. Az ESET kutatói felfedezték, hogy az Android/Twitoor vírus a hagyományos vezérlőszerverek (C&C) helyett tweeteken keresztül vezérelhető. A kiberbűnözők a jövőben akár a Facebook és a LinkedIn oldalait is felhasználhatják majd hasonló kártevők irányítására.

 

 

Végül arról is beszéltünk, hogy ha egy fiókot jelszóval kell védeni, akkor sajnos sokan egyszerű, és könnyen kitalálható kódokat (mint pl. Pizza, password, 123456) alkalmaznak. Ezen a kedvezőtlen helyzeten pedig a szolgáltatók is igyekeznek különféle módokon segíteni, mostantól például a Google küld majd értesítést az okostelefonunkra, ha valamilyen új eszközön keresztül lépünk be a fiókunkba.

 

 

Vírustoplista

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2016. augusztusban a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 29.53%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve az antivirusblog.hu oldalán.

  

01. JS/Danger.ScriptAttachment trójai 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 12.36% 

Működés: A JS/Danger.ScriptAttachment egy olyan kártékony JavaScript fájl, amely fertőzött e-mailek mellékletében terjed, és futása során képes a megtámadott számítógépre további kártékony kódokat letölteni. Ezek elsősorban zsaroló kártevők, amelyek észrevétlenül elkódolják a felhasználó állományait, majd a titkosítás feloldásáért cserébe váltságdíjat követelnek.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/threat_encyclopaedia/detail/323025

 

02. LNK/Agent.DA trójai

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 3.63% 

Működés: Az LNK/Agent.DA trójai egy olyan kártékony link hivatkozás, amelyik különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Az eddigi észlelések szerint a felhasználó megtévesztésével részt vesz a Bundpil féreg terjesztésében, ahol egy állítólagos cserélhető meghajtó tartalma helyett a kattintott link a lefuttatja a Win32/Bundpil.DF.LNK kódját, megfertőzve ezzel a számítógépet. Működését tekintve hasonlít a régi autorun.inf mechanizmusára.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/LNK_Agent.DA/detail

 

03. Win32/Bundpil féreg

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 3.43% 

Működés: A Win32/Bundpil féreg hordozható külső adathordozókon terjed. Futása során különféle átmeneti állományokat hoz létre a megfertőzött számítógépen, majd egy láthatatlan kártékony munkafolyamatot is elindít. Valódi károkozásra is képes, a meghajtóinkról az *.exe, *.vbs, *.pif, *.cmd kiterjesztésű és a Backup állományokat törölheti. Ezenkívül egy külső URL címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a HTTP protokoll segítségével, majd ezeket lefuttatja. 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Bundpil.A/description

 

04. HTML/Refresh trójai 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.69% 

Működés: A HTML/Refresh egy olyan trójai család, amelyik észrevétlenül átirányítja a felhasználó böngészőjét különféle rosszindulatú web címekre. A kártevő jellemzően a manipulált weboldalak HTML kódjába beágyazva található.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/HTML_Refresh/detail

 

05. Win32/Agent.XWT trójai

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.62% 

Működés: A Win32/Agent egy gyűjtőneve az olyan kártevőknek, amelyek hátsó ajtót nyitnak a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül különböző rosszindulatú funkciókat valósítanak meg. Jellemző például, hogy a háttérben további kártékony állományokat kísérelnek meg letölteni és a megtámadott rendszeren lefuttatni. 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/Win32_Agent.XWT/description

 

06. JS/Adware.Agent.L adware

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.55%

Működés: A JS/Adware.Agent.L adware egy olyan alkalmazás, amely kéretlenül különféle reklámokat jelenít meg a felhasználó képernyőjén. Maga az adware más, kártékony program részeként érkezik a számítógépünkre.

Bővebb információ: http://virusradar.com/en/JS_Adware.Agent.L/description

 

07. HTML/ScrInject trójai 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.49% 

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni. 

Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen

 

08. HTML/FakeAlert trójai 

Elterjedtsége az augusztusi fertőzések között: 1.36% 

Működés: A HTML/FakeAlert trójai olyan kártevőcsalád, amely jellemzően hamis figyelmeztető üzeneteket jelenít meg, hogy az úgynevezett support csalásra előkészítse a számítógépet. A felhasználót ezekben az üzenetekben arra ösztönzik, hogy lépjen kapcsolatba a csalók hamis műszaki támogatásával, ahol a "távsegítség" során kártékony kódokat, vagy távoli hozzáférést biztosító weboldalakra próbálják meg elirányítani a naiv felhasználókat, aki ekkor vírust, illetve kémprogramot tölt le és telepít fel saját magának, amin keresztül aztán ellopják a személyes adatait.

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/en/HTML_FakeAlert/detail

 

07. Win32/Ramnit vírus  

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.23% 

Működés: A Win32/Ramnit egy fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is illeszt kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben (CVE-2010-2568), és ha még nincs befoltozva a biztonsági rés, úgy távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetőség. A támadók a távoli irányítási lehetőséggel képernyőképek készítését, jelszavak és egyéb bizalmas adatok kifürkészését, továbbítását is el tudják végezni. 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Ramnit.A/description?lng=en

 

08. Win32/Sality vírus 

Elterjedtsége a júliusi fertőzések között: 1.17%

Működés: A Win32/Sality egy polimorfikus fájlfertőző vírus. Futtatása során elindít egy szerviz folyamatot, illetve registry bejegyzéseket készít, hogy ezzel gondoskodjon arról, hogy a vírus minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. A fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a védelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat. 

Bővebb információ: http://www.virusradar.com/Win32_Sality.NAR/description

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09