Korunk „digitális betegsége” és high tech látáskorrekciós eszközök

Kontaktlencsepiaci kitekintés, innováció, szakértői vélemény

forrás: Prím Online, 2016. november 11. 13:58

A felnőttek több mint 90%-a naponta legalább 2 órát, a 18-29 évesek fele minimum 9 órát tölt digitális eszközök használatával, ami jellemzően asztenópiához (szemfáradtsághoz, túlerőltetéshez) vezet. 

A legérintettebb az Y generáció: minden kilencedik fiatal szenved a laptop, okostelefon, tablet és egyéb monitorok nézéséből fakadó szemfáradtságtól. Célzottan a digitális eszközökre tervezett, korszakalkotó – a gyakori fókuszváltásból eredő túlterhelést kiküszöbölő – kontaktlencséjét mutatta be ma a világ egyik vezető gyártója, a CooperVision. Az eseményen szó volt még a látásjavító eszközök fejlődéséről, a lencsepiac helyzetéről, valamint gazdasági és szakmai eredményekről.

 

A digitális eszközök használata okozta tünetek helyzete

Naponta több mint 500 millió ember használ digitális eszközöket Európában. A felnőttek több mint 90%-a legalább napi két órát, a 18-29 évesek több mint 50%-a legalább napi kilenc órát tölt ezek használatával. A digitális forradalom gyökeresen megváltoztatta életünket és a laptopok, okostelefonok vagy tabletek napi két órát meghaladó használata – a modern életmódból fakadó számos újkeletű terhelésnek köszönhetően – szemfáradtsághoz (orvosi nevén asztenópiához) vagy számítógépes-látás szindrómához (CVS) vezet. (Ezek egyúttal hát-, nyak-, fejfájást és egyéb tüneteket is előidéznek.)

 

A felmérések szerint az érintettek 90%-a viszont nem beszél erről szakemberrel, mert többnyire elkerülhetetlen problémának, „normálisnak” tekintik. A közel tartott digitális eszközök és a környezet közötti tartós fókuszváltás a szem számára megerőltető, alkalmazkodó­képessége gyengül. Egy nemrégiben megjelent angol felmérés szerint (ahol olyan pácienseket vontak be, akik legalább naponta 4 órát, legalább heti 5 napon át használják digitális eszközeiket) például az Y generációhoz tartozók (17-36 évesek) közül majd minden kilencedik (88%) szenved asztenópiában.

 

 

High tech innováció: az első digitális eszközökre tervezett kontaktlencse

A világ egyik vezető kontaktlencse gyártója, a CooperVision folyamatos innovációinak eredményeként egy új, áttörést jelentő megoldást alkotott a digitális világ okozta, egyre fokozódó szemproblémákra. A Biofinity Energys mérföldkő a kontaktlencsék kínálatában, kiválóan alkalmazkodik a mai életstílus kihívásaihoz, megkönnyíti a képernyőről távolabbi tárgyakra történő fókuszváltást. Egyedi, saját fejlesztésű lencsekialakítása és természetes nedvesedést elősegítő, puha alapanyaga segít megelőzni és enyhíteni a digitális eszközök okozta szemfáradtságot, szárazságot vagy túlterhelést. A lencseviselők igényeire és a képernyő előtti tevékenységekre fejlesztett, havi cseréjű és napi vagy kiterjesztett viselési idejű kontaktlencse valamennyi lágylencse oldattal kompatibilis, dioptria–tartománya +8.00 és -12.00 között mozog. Magyarországon november közepétől kapható.

 

Kontaktlencse vagy szemüveg?

Sipos Anita optometrista a digitális világ kihívásaira fókuszálva összefoglalta a kontaktlencse és a szemüveg előnyeit, különbségeit. A szakértő szerint folyamatosan, túl közelről és túl sokat nézzük a különböző méretű és fényerejű kijelzőket. A szemlencsénk ekkor a közeli éleslátás érdekében egy „dundi nagyítóvá” válik, ami felnőtt korban kb. 3 dioptriával megnöveli a szemlencse törőerejét. Amennyiben ez a folyamat tartósan fennáll, rendkívül megterheli az idegrendszert és látószervünket, továbbá negatív tüneteket produkál. Ezekre a problémákra a leghatékonyabb megoldást csakis egy megfelelő optikai eszköz viselése nyújthat. A szemüveglencsegyártó cégeknél több mint tíz éve zajlanak fejlesztések, amelyek hatékonynak bizonyulnak, mert az ilyen típusú szemüveglencsét viselők elégedettek panaszaik csökkenését illetően. Azonban azok számára, akik nem akarnak lemondani a kontaktlencse adta szabadságról, plusz dioptriák hozzáadása nélkül mégis van megoldás. Ez az első, digitális eszközökre tervezett kontaktlencse, amely alapanyaga és kialakítása – a CooperVision csúcstechnológiájának köszönhetően – tartós viselést tesz lehetővé és könnyen illeszthető. A hasonló elven működő szemüvegekkel szemben nem csúszkál az orrunkon, nem szennyeződik vagy párásodik. A kontaktológus által javasolt szabályok betartása mellett kényelmes viselet a munkában, sport- vagy hobbitevékenység során. A szakember véleménye szerint a digitális világ okozta látásproblémák megelőzése és enyhítése érdekében ezeket az előnyöket feltétlenül érdemes mérlegelni.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05