Magyarországra kerül a Lenovo szervergyártás

Új gyártósorral bővült a Lenovo sárvári gyáregysége

Czipperer Dia, 2016. november 14. 15:49

A Lenovo, a világ vezető PC-gyártója fontos mérföldkőhöz érkezett. Az EMEA régiót számos Lenovo termékkel ellátó sárvári gyáregységbe helyeződik át a szervergyártás is. Az üzem az x86-os szervergyÁrtósorral bővült.

November 11-én a Lenovo hivatalosan is bejelentette, hogy a sárvári gyáregység új gyártósorral bővült. A fontos mérföldkő, hogy Magyarországra hozzák az x86-os szerverek az adatközpontok számára gyártott tárolók és hálózati termékeinek gyártását. Immáron 5000 darab készült a sárvári gyárban, most pedig hivatalos keretek között jelentették be a sikeres indulás.

 

A FLEX által működtetett üzem különlegessége, hogy kizárólag Lenovo termékeket gyártanak, immáron hét éve. A gyár elsősorban exportra termel, hiszen az egész EMEA régiót innen szolgálják ki Lenovo eszközökkel. Mostantól pedig a szervergyártás is ebben az üzemben folyik majd, amely további 200 dolgozónak biztosít munkát.

 

Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, hogy 2005 óta, amióta jelen van a vállalat életében, ez a harmadik olyan dolog, amire a legbüszkébb. Az első az volt, hogy 2013-ban Magyarországon is a legnagyobb PC-gyártó a Lenovo lett. Nagyjából a piac 25-30%-át fedi le a gyártó, vagyis minden 3-4, Magyarországon értékesített gép egy Lenovo számítógép. 2016 pedig első félévének végére a tableteszközök piacán is megszerezték a vezető szerepet hazánkban.

Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója

 

2009-ben kezdték a FLEX-szel közösen a termelést Sárváron, és ehhez kapcsolódik a második böszkeség, hiszen minden termék, ami a sárvári gyárból kikerül, a „made in Hungary” címkét viseli. A termékek pedig nagyon magas minőségi színvonalat mutatnak.

 

Mindezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a gyár megkapja a minőségi kiválósági díjat, amely Lang János, a FLEX Magyarország alelnöke azon kemény munka díja, hogy éveken keresztül folyamatosan hibamentesen szállítják termékeiket.

 

A november 10-ei ünnepség pedig Lukács Anita szerint megkoronázta a FLEX-szel közös munkát, hiszen egy teljesen új termékcsoport gyártása kezdődhet meg a FLEX gyárban, az x86 alapú szerverek gyártása, vagyis immáron a Lenovo szervereken is a „made in Hungary” felirat lesz.

 

Két fő indok volt, amiért úgy döntöttek, hogy a szervergyártást Európába, nevezetesen Magyarországra helyezik át. A cél az volt, hogy a termelést és a felhasználókat közelebb hozzák egymáshoz, mindez pedig jelentős költségmegtakarítással is jár. Továbbá a FLEX és a Lenovo közös stratégiai együttműködése is fontos indok volt. Ez lehetővé teszi, hogy maximum öt nap alatt bárhová elszállítsák a terméket Magyarországról. A szállítási költségek jelentős csökkentésével pedig kedvezőbb árakat tudnak biztosítani az ügyfeleknek, partnereknek.

 

A szervergyártás bevezetése azonban nem egyik napról a másikra történik: ez egy hosszabb folyamat eredménye. Az első tesztüzemek májusban, júniusban kezdődtek, és a sikeres tesztek után a nyár második felében indult meg a tömegtermelés, akkor még az egyszerűbb szerverek területén, de mára már a komplexebb technológia és szerverek gyártása is hazánkba került. Jelenleg eddig kb. 5000 szervert gyártottak Sárváron, mindet nagyon magas minőségi színvonalon. Sok pozitív vásárlói visszajelzést kaptak eddig, ez megerősíti őket abban, hogy jó döntés volt a szervergyártást Magyarországra hozni.

 

Lukács Anita kifejtette továbbá azt is, hogy a teljes termékportfólió hazai gyártása a jövő év első felében várható. Akkor már a csúcsmodellek is itt fognak készülni.

 

Mindez azonban nem valósulhatna meg a FLEX Magyarország szakértelme nélkül, akik a gyártási infrastruktúrájukat és az információtechnológiai megoldásaikat oly módon alkalmazzák, hogy azok a legmagasabb szintű minőségi elvárásoknak is megfeleljenek. Lang János szerint fontos, hogy az a csapat, amely az adott terméken dolgozik, olyan öngerjesztő információs megoldásokkal rendelkezzen, mely értéket teremt a vevők számára, és ezen keresztül tudják növelni a versenyképességüket is.

 

Lang János, a FLEX Magyarország alelnöke

 

2009-ben az asztali számítógépekkel kezdték el a munkát Sárváron, mindössze pár száz fős létszámmal. Az évek során ez folyamatosan növekedett, és a termékportfólió egyre komplexebbé vált. Mostanra egy olyan izgalmas termékportfólió alakult ki, amely magában foglalja az asztali gépeket, a szervereket, a rack szekrényeket és az all-in-one számítógépeket is.

 

A Lenovóval párhuzamosan a FLEX is nagyon sokat változott. Az elmúlt egy évben több mint 1000 fővel nőtt a sárvári ipari park létszáma, vagyis immáron több mint 4000 emberrel dolgoznak együtt. Magyarországon pedig a top 10 állalat között szerepelnek.

 

Egy esernyő alatt van a logisztikai és a gyártási tevékenység is. A kezdetekkor még nagyon sok manuális művelet volt, ezeket mostanra felváltotta az automatizáció, az intelligens informatikus megoldások. A teljes megrendelési cikluson keresztül figyelik az állapotát az adott terméknek, küldenek különböző visszajelzéseket és állapotadatokat mind a vevők, mind pedig a saját szervezetük számára is.

 

A cél, hogy megpróbálják csökkenteni a régió emberi erőforrás kockázatát, ezért hozták létre Sárváron az automatizációs csoportot. Az emberi erőforrás-igényes tevékenységeket igyekeznek csökkenteni azzal, hogy automatikus megoldásokat adoptálnak. A magasabb hozzáadott értékű tevékenységek felé próbálnak orientálódni.

 

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter az átadó ünnepség kapcsán elmondta, hogy a sárvári ipari park bővítése fontos beruházás a magyar gazdaság számára, hiszen ezáltal a világ vezető vállalatai is megtalálják Magyarországon a számításaikat. Mindez pedig nagymértékben hozzájárul majd a gazdaság egészének növekedéséhez.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter

 

A Lenovo és a FLEX munkájával megnyitja a további fejlődés lehetőségét. Egy olyan szektorban hoznak létre hozzáadott értéket, amely lehetőséget nyit arra, hogy a magyar gazdaság további tágabb lehetőségek és perspektívák elé nézzen.

 

Kifejtette továbbá azt is, hogy az az ágazat jelentős fejlődést ért el az elmúlt időszakban. Az IKT szektor a leginnovatívabb iparág, amely átalakítja a többi digitális szektor működését is. A nemzetgazdaság teljes kiviteléből 8,3%-ot adott ez az ágazat. A most átadott fejlesztéssel pedig Magyarország megerősíti helyét az informatikai gyártás világpiacán, mindennek pedig a helyi beszállítók is nyertesei lehetnek. Ezt szerinte segíteni, támogatni kell a jövőben is. 

 

Az esemény apropóján a sajtó képviselői a Sárváron található FLEX üzemet is körbejárhatták. A sárvári gyárlátogatáról itt olvashatnak részletesen.

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Izmos Smart City felhozatallal jön a 2018-as CES

Az 5G technológia terjedése robbanásszerű fejlődést vetít elő az intelligens város megoldások területén, mely a modern városlakók életének szinte minden elemét érinti majd. A trendekre válaszul a világ legnagyobb technológiai seregszemléje, a 2018. január 9-12. között, Las Vegas-ban megrendezésre kerülő CES Smart Cities programot szervez, külön kiállítói területtel és kétnapos konferenciával.

2017. október 31. 15:04

Már csak 1 hét van hátra az ’Az Év Honlapja’ pályázat lezárásáig!

Már csak 1 hét áll a nevezők rendelkezésére, hogy jelentkezzenek az online szakma egyik legrangosabb díjára „Az Év Honlapja” pályázatra. Egy rövidített nevezési időszak után, a szervezők meghosszabbították a határidőt, hogy senki ne maradjon le a nevezésről, így október 31-ig lehet jelentkezni az ország legrangosabb online marketingkommunikációs pályázatára.

2017. október 25. 08:38

Folytatódhat a nevezés - Hosszabbít ’Az Év Honlapja’ pályázat!

Bár idén rövidített nevezési időszakkal zajlik a pályázat, a szervezők nem szeretnék, ha bárki lemaradna… ezért mostantól meghosszabbított határidővel, október 31-ig lehet jelentkezni az online szakma egyik legrangosabb díjára, ’Az Év Honlapja’ pályázatra! A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által 16 éve életre hívott digitális megmérettetés díjátadójára novemberben kerül sor!

2017. október 16. 14:34

Teszteltük a WIWE szívdiagnosztikai eszközt


2016 novemberében jelent meg a Prim Online tudósítása arról a zsebben hordozható kis készülékről, amely a 12 elvezetéses EKG I csatornájával egyenértékű mérése alapján megrajzolja szívünk EKG-görbéjét, felismeri a pitvarfibrillációt és a kamrai heterogenitás - akár hirtelen szívhalált okozó - kóros mértékét, ezen kívül képes mérni a vér oxigénszintjét, számolja a pulzust, illetve rendelkezik olyan egyéb funkciókkal is, mint a lépés- és kalóriaszámláló. Közel egy évvel a sajtóbemutató után módunkban állt kipróbálni (nagyképűbben mondva: tesztelni) is a WIWE-ot.

2017. október 3. 13:30

A Kaspersky Lab CTF játékkal keresi az ipari létesítmények sebezhetőségét

A Kaspersky Lab elindítja a nemzetközi Indusztriális CTF (Capture the Flag) biztonsági játékát, amelynek lényege egy virtuális olajfinomító létesítmény biztonságának imitálása és védelme. A döntőre október 24-én kerül sor Sanghajban. A CTF játékok hagyományosan kültéren zajlanak, ahol alapvetően két csapat játszik azért, hogy megszerezze az ellenfél zászlóját annak bázisáról és eljuttassa saját területére.

2017. szeptember 27. 18:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

E-kereskedelmi Körkép 2017

2017. december 28. 09:48

Fogyasztóvédelmi díjat kapott a UPC

2017. december 20. 09:27

AJI kártyák ajándékba

2017. november 20. 08:36

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19
cloudappsportal.com