A jövő már a budapesti sarkon parkol

Milyen technikai megoldásokat használ az első perc alapú elszámolású közösségi autó megosztó szolgáltatása?

forrás: Prím Online, 2016. december 15. 07:57

Alig egy hete indult el Budapesten az a hazai startup amelyik 45 elektromos autót bocsát azok rendelkezésre, akik reális alternatívát keresnek a nehézkes belvárosi tömegközlekedésre vagy nem akarnak drága pénzen saját gépjárművet fenntartani – ráadásul mindezt technikailag feljett, trendi, fiatalos és környezettudatos módon. Hogyan van „összerakva” egy GreenGo autó? Mi az a hat legfontosabb technikai megoldás a szolgáltatás mögött, ami a precíz és pontos kiszolgálást segíti?

Az Uber eltűnésével és a Bubi népszerűségének növekedésével alapjaiban változott meg az elmúlt években a Budapesti közösségi közlekedés szerkezete. Mától pedig egy újabb lehetőség áll azok rendelkezésére, akik valamilyen okból nem tudnak vagy akarnak saját gépjárművet fenntartani, ódzkodnak a tömegközlekedéstől vagy csak olyan ügyet kell intézniük (hétvégi bevásárlás, üzleti tárgyalás, gyerekek szállítása), amihez kényelmes, egyszerű, mobiltelefonról kezelhető közlekedési megoldást keresnek.

 

Milyen előnyei vannak a GreenGónak? Nincs parkolási díj. Nincs gépjármű fenntartási költség. Nincs biztosítási díj, menetrend, tankolás vagy súlyadó. De autómosatás se. Ráadásul környezetkímélő, halk és nagyon menő. 

 

A GreenGo egy mobilapplikáció/weboldal segítségével működő car-sharing szolgáltatás, ami elsősorban az applikáció által jelzett területen belül (nagyságrendileg: Árpád-híd – Hősök tere – Baross utca – Rákóczi híd – Bocskai út – Alkotás út – Óbuda által határolt kerületekben) érhető el. A felhasználók az elektromos autóikat az okos telefonjaikon keresztül foglalhatják le. Használat után a rendszer a percalapon felszámolt díjjal automatikusan megterheli a felhasználó bankkártyáját.

 

 

A GreenGo szolgáltatást üzemeltető startup vezetői két dolgot tartottak szem előtt a vállalkozásuk beindítása előtt: Az első, hogy az mindenképpen legyen „zöld”, azaz a lehető legkörnyezettudatosabb, ezért elektromos autókat választottak, amelyek a lehető legkisebb mértékben terhelik a főváros szennyezett levegőjét. A másik szempont az volt, hogy elérhető és gazdaságos„ cuttingedge” megoldások épüljenek be a szolgáltatásba.

 

Az elektromos Volkswagen Up! gépkocsik vezérlését és megfigyelését a startup a Jármű Kontroll Magyarországgal közösen fejlesztette, annak flottakövetésre és vagyonvédelemre használt eszközeit továbbfejlesztve. A GreenGo autókban számos izgalmas technikai megoldás is megtalálható, amelyek közül a legfontosabbak:

  1. CAN bus olvasó: A vállalkozás működtetői ezzel figyelik az autó legfontosabb paramétereit: sebességét, a váltó és gázpedál állását, az akkumulátorok feszültségszintjét, a biztonsági övek bekapcsolását.
  2. Ultrahangos belső térfigyelő: Ez a vagyonvédelem része, jelzi, ha betörik az ablak vagy illetéktelenül jut be valaki a járműbe.
  3. Proximity olvasó: Ez érzékeli a gépjármű kulcsát.
  4. Gyújtásblokkolás PIN-es feloldással: Ez teszi lehetővé, hogy csak és kizárólag az ellenőrzött bérlő PIN kódja működjön az autóban, titkosítottan és kizárólag a bérlés ideje alatt (utána azonnal törlődik).
  5. OBU (OnBoard Unit): Ez a fenti perfiériák és érzékelők vezérlője, ami az összes adatot begyűjti, értelmezi, és kommunikál a szerverrel titkosított csatornán.
  6. GSM modem + Vodafone M2M SIM kártya: Ez a gépkocsi „lelke”, ez továbbítja mobilneten a fenti eszközök által gyűjtött adatokat a Vodafone hálózatán keresztül. Ez felel azért is, hogy az adatok rendben megérkezzenek a startup redundáns architektúrába szervezett szervereire, ahol feldolgozzák és tárolják az adatokat, és amelyek alapján elkészítik és elindítják a számlázási folyamatot a virtualizált bankkártyákról.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50